Gündem Ezogelin çorbasının hikâyesi ve tarifi nedir?

Ezogelin çorbasının hikâyesi ve tarifi nedir?

19.04.2018 - 10:22 | Son Güncellenme:

Kış aylarının o inanılmaz soğuğunda, içimizi sıcacık yapan yemeklerden biri de şüphesiz çorbadır. Ağzımızı yakacağını bilsek dahi, o çorbayı sıcak sıcak içmekten kendimizi alıkoyamayız. Mercimek, domates, tarhana gibi pek çok çeşidi olan bu çorbaların bir tanesi vardır ki, adeta gönlümüze taht kuran; ezogelin çorbası! Tadıyla ruhumuza dokunan ezogelin çorbası, içinde bulundurduğu malzemelerle de birçok hastalığın şifa kaynağı olarak bilinir ve her yönden bizi doyurmaktadır. Buram buram maharet kokan bu çorbanın öyle bir hikâyesi vardır ki, artık bu çorbayı içerken o hikâyeyi içinizde hissederek içeceğinizden eminiz. Gelin bu hikâyeye bir bakalım!

Ezogelin çorbasının hikâyesi ve tarifi nedir

Ezogelin çorbasının buruk hikâyesi:
Daha genç yaşında olan Ezo, çok güzel bir kadındır. Gönlünde de bir oğlan vardır bu güzel kadının. Gel zaman git zaman sevdiği adamla evlenen Ezo’nun çok güzel bir evliliği olmuştur, bu evlilik o kadar güzeldir ki, birçok iftiraya uğramaya başlamıştır. Ezo’nun güzelliğini kıskanan birçok insan bu evliliğe yalan iftira ne bulurlarsa söylemeye başlamışlardır. Bitmek bilmeyen iftiralar bu evliliğin başına bela olmaya başlamıştır ve sonunda iftiracılar istediklerini başarmıştır.

Haberin Devamı

Tam 6 sene boyunca kimsesiz kalan Ezo’nun güzelliği, dilden dile birçok kişiye ulaşmıştır. Ne talipler ne isteyenler olmuştur ama Ezo bir türlü kabul etmemiştir. Ta ki, ailesinin baskısıyla, Ezo ‘yu küçüklüğünden beri seven Memey’le evlenen kadardır. Ezo’nun yüreği ne kadar güzelse Memey’ bir o kadar iyi bir insandır ama ailesinden ayrılıp Suriye’nin Calabrus ilçesine taşınmak zorunda kalan Ezo’nun gurbet duygusu alır başını gider. Bu gurbette fakirliği, açlığı gören Ezo, evdeki bulunan malzemelerle bir çorba yapıp elinden geldiğince içlerini ısıtmaya çalışır. Bu gurbete dayanamayan Ezo verem olup ölür ve bu çorba ona miras kalır. Bu yürek burkan hikâyenin üzerine, gelin bu çorbayı biz de yapalım ve bu sefer hikâyesini hissederek içelim.

Ezogelin çorbası
Ezogelin çorbasının malzemeleri:
• 1 su bardağı kırmızı mercimek
• 1 Türk kahvesi fincanı bulgur
Yarım Türk kahvesi fincanı pirinç
• 1 yemek kaşığı un
• 1 orta boy soğan
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 2 yemek kaşığı salça
• 3 yemek kaşığı sıvıyağ
• 2 diş sarımsak
• Nane
• Kırmızıbiber
• Karabiber
• Tuz

Ezogelin çorbasının yapılışı:
Soğan ve sarımsakları küçük küçük doğramaya başlayalım. Daha sonra bir tencereye 1 yemek kaşığı yağımızı ve tereyağımızı ekleyerek doğradığımız soğan ve sarımsakları kavurmaya başlayalım. İyice yıkadığımız mercimek, bulgur ve pirinci tenceremize ekleyip hafif kavurduktan sonra üzerine 1 litre kadar su ekleyelim. Bir yandan çorbamız kaynarken bir yandan da ayrı bir tava da kalan 2 kaşık yağımızı ve unumuzu güzelce kavuralım. Kavurduğumuz unun üzerine domates salçamızı da ekleyerek kavurmaya devam edelim ve bir bardak su ekleyip kaynatalım. Kaynattığımız bu sosa; kırmızıbiber, nane ve karabiberimizi de ekleyip, bakliyatları yumuşayan çorbamıza dökelim. Son olarak ta tuzumuzu ekleyip hafif kaynatalım. Ezogelin çorbamız mis gibi tadıyla içmeye hazırdır! Anadolu kokan ezogelin çorbamızı bir de hikâyesini hissederek deneyin. Afiyet olsun!