Dünya F-35’ler için rapor hazır

F-35’ler için rapor hazır

17.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

F-35’ler için rapor hazır

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin satın almayı planladığı F-35 uçaklarıyla ilgili raporunu Kongre’ye sundu. F-35’lerin Türkiye’ye gönderilmesi süreci, Türkiye’nin S-400 sistemleri için Rusya’yla anlaşması ve iki ülke arasında yaşanan gerginliklerden sonra, söz konusu rapor Kongre’ye sunulana kadar ertelenmişti. Dolayısıyla raporun sunulması, anlaşmanın gerçekleşmesi için önemli bir adım.

Haberin Devamı

Pentagon’un raporda, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasının askeri ilişkilere etkisi ve F-35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarılmasının ABD sanayisi için yaratacağı sonuçları değerlendirmesi bekleniyor. Pentagon’un silah alımının başında olan Ellen Lord, bu hafta başında Reuters’a verdiği röportajda Türkiye’nin S-400 hava sistemini almak istemesinin “çok sorunlu” olduğunu söylemişti. Lord, Kongre’ye sunulacak raporun ise “sadece gerçekleri dile getireceğini, tavsiye vermeyeceğini” söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye F-35 savaş uçakları teslimatını geçici olarak durduran yasa tasarısını Ağustos ayında imzalamıştı. Türkiye’ye ilk F-35’in getirilmesinin önümüzdeki yıl, faaliyete geçmesinin ise 2020’de olması bekleniyordu.