Fenilketönüri

Fenilketönüri

Son dakika fenilketönüri haberleri ile ilgili Milliyet'e eklenen tüm haberler bu sayfada yer almaktadır. Geçmişte yaşanan fenilketönüri gelişmeleri, bugün yaşanan en flaş gelişmeler ve çok daha fazlası sürekli güncel olan fenilketönüri haber sayfamızda...

Fenilketönüri

haber başlıkları altta listelenmiştir. Son dakika haberleri de dahil olmak üzere şu ana kadar eklenen toplam 104 fenilketönüri haberi bulunmuştur.
Türkiye’de 7 milyon kişi nadir hastalıkla yaşıyor
Türkiye’de 7 milyon kişi nadir hastalıkla yaşıyor Kistik fibrozis, fenilketonüri ve SMA hastalığı gibi yenidoğan bebeklerde taranan, son zamanlarda bazılarının adını daha sık duyduğumuz nadir hastalıklar, tüm dünyada yaklaşık 7 bin hastalığı kapsıyor ve bu hastalıklar 300 milyon kişiyi etkiliyor. Ülkemizde ise 7 milyon kişi nadir hastalıklarla yaşıyor.
29.02.2024 Gündem
‘Nadir Hastalıklar Raporu’ yayınlandı
‘Nadir Hastalıklar Raporu’ yayınlandı Ülkemizde son yıllarda nadir hastalıklar alanında önemli adımlar atılıyor. Ancak hem hastaların hem de hasta yakınlarının ilaca ve tedavilere erişimde çok daha fazla desteğe ihtiyacı var.
29.02.2024 Gündem
Gen tedavisinde ‘Gazi’ başarısı
Gen tedavisinde ‘Gazi’ başarısı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ‘ilk’leri başardı. Beyin hasarına sebep olabilen genetik fenilketonüri (PKU) hastalığına karşı tek enjeksiyon ile kökten çözüm konusunda umutlar yüksek.
4.02.2024 Gündem
‘Hedefimiz, dirençli bir kent inşa etmek’
‘Hedefimiz, dirençli bir kent inşa etmek’ İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türk Parlamenterler Birliği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen yerel yönetimler konferansına katıldı.
15.12.2022 Ege
‘Çiğli, glütensiz’ yaşamın adresi’
‘Çiğli, glütensiz’ yaşamın adresi’ Çiğli Belediyesi, bünyesindeki sosyal tesislerde çölyak, fenilketonüri, otizm, haşimato ve tiroit hastalıkları bulunan yurttaşlara yönelik glütensiz besinlerden oluşan menü hizmeti sunmaya başladı. 
25.07.2022 Ege
Komplo teorileri nedeniyle aileler topuk kanı taramasını reddediyor
Komplo teorileri nedeniyle aileler topuk kanı taramasını reddediyor Türk Neonatoloji (yenidoğan) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Merih Çetinkaya, topuk kanına dikkat çekerek hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Topuk kanı taramasını bazı ailelerin reddettiğini belirten Çetinkaya, ebeveynlerin bebeklerini büyük bir tehlikeye attığı uyarısında bulundu.
13.07.2022 Haberler
Bazı aileler reddediyor ama hayati öneme sahip! Sadece İstanbul'da 1000'e yakın ebeveyn var
Bazı aileler reddediyor ama hayati öneme sahip! Sadece İstanbul'da 1000'e yakın ebeveyn var Türk Neonatoloji (yenidoğan) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Merih Çetinkaya, topuk kanına dikkat çekerek hayati öneme sahip olduğunu vurguladı. Topuk kanı taramasını bazı ailelerin reddettiğini belirten Çetinkaya, ebeveynlerin bebeklerini büyük bir tehlikeye attığı uyarısında bulundu.
13.07.2022 Gündem
Erken teşhis ve ömür boyu diyet
Erken teşhis ve ömür boyu diyet Kalıtsal bir metabolik hastalık olan PKU (Fenilketonürili) hastaları düşük proteinli beslenme ürünlerine erişimde zorluk yaşıyorlar.
18.02.2022 Gündem
‘İyi ki yanımızda’
‘İyi ki yanımızda’ İzmir Büyükşehir Belediyesi, çölyak ve fenilketonüri hastaları için adım attı; piyasada bulunması zor olan ve yüksek fiyatlara satılan gıda ürünlerinden oluşan, 4 bin 20 gıda paketi dağıttı
8.12.2021 Ege
Anne baba olmadan bu testleri yaptırın
Anne baba olmadan bu testleri yaptırın Doç. Dr. Ahmet Yeşilyurt, 7 binin üstünde gen hastalığı olduğuna dikkat çekerek, "Tüm genetik hastalıkları anne baba adaylarına yaptığımız testlerle tespit edebilmekteyiz" dedi.
6.12.2021 Gündem
Anne-baba olmadan önce hangi testleri, neden yaptırmalısınız?
Anne-baba olmadan önce hangi testleri, neden yaptırmalısınız? Son yıllarda genetik alanındaki hızlı gelişmeler sayesinde, daha önce tanı konulamayan birçok hastalığa günümüzde kesin tanı konulabildiğini biliyor muydunuz? Hatta sadece tanı konulmakla da kalınmıyor, birçok kalıtsal hastalığın tedavi ve takibinde de genetik testler büyük fayda sağlıyor.
3.12.2021 Genel Sağlık
Fenilketonüri (Pku) Nedir? Pku Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Fenilketonüri (Pku) Nedir? Pku Hastalığının Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır? PKU hastalığı kalıtsal hastalıklar arasında yer alır. Eğer bu rahatsızlık erken dönemde teşhis edilip tedavi edilmezse zihinsel problemler ve başka ciddi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Fenilketonüri (PKU) nedir? PKU hastalığının belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
15.09.2021 Sağlık
Hasta vatandaşlara düşük proteinli gıda
Hasta vatandaşlara düşük proteinli gıda Çiğli Belediyesi, Fenilketonüri hastalarına düşük proteinli glütensiz besinlerden oluşan gıda kolisi desteğinde bulundu.
2.06.2021 Ege
Taha'nın yıllar sonra 'pastalı' yaş günü kutlamasında hayalleri gerçek oldu
Taha'nın yıllar sonra 'pastalı' yaş günü kutlamasında hayalleri gerçek oldu Nadir görülen genetik hastalıklar arasında bulunan fenilketönuri yani 'PKU' hastası Taha Dönmez, 11'inci yaş gününü yıllar sonra kendi diyetine özel olarak hazırlanan proteinden arındırılmış pastayla kutladı. Abidinle Gülümse sosyal sorumluluk projesi kapsamında, koronavirüs tedbirlerine uygun olarak dernek üyeleriyle zoom uygulaması üzerinden bir araya gelen Taha'nın aldığı uzaktan kumandalı araba karşısındaki mutluluğu ise gözlerinden okundu.
18.04.2021 Yaşam
Fenilalanin Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur? Fenilalanin Diyeti Nasıl Yapılır?
Fenilalanin Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur? Fenilalanin Diyeti Nasıl Yapılır? Proteinlerin temel yapıtaşlarına aminoasit denmektedir. Aminoasitlerin su kaybetmesi sonucunda daha karmaşık yapılar olan proteinler oluşmaktadır. Aminoasitler tüm vücut olaylarında kullanılabilmektedir. Fenilalanin ise esansiyel aminoasitler arasında yer almaktadır. Fenilalanin nedir, hangi besinlerde bulunur? Fenilalanin diyeti nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar. 
15.03.2021 Sağlık
Fetal Ekokardiyografi Nedir, Kimlere Yapılır? Fetal Eko Ne Kadar Sürer, Kimlere Yapılır?
Fetal Ekokardiyografi Nedir, Kimlere Yapılır? Fetal Eko Ne Kadar Sürer, Kimlere Yapılır? Bir ultrasonografi türü olan fetal ekokardiyografi konusu oldukça merak uyandıran uygulamalar arasında yerini almaktadır. Bu bakımdan önemli bir araştırma konusudur. Sizin için Fetal ekokardiyografi nedir, kimlere yapılır? Fetal eko ne kadar sürer, kimlere yapılır şeklinde çok fazla sorulan ve pek çok insanın dikkatini çeken soruların yanıtlarını tüm detayları ile derledik.
12.03.2021 Sağlık
Bakan Koca 'Yakın zamanda başlayacağız' dedi ve açıkladı: Pregestasyonel tanı!
Bakan Koca 'Yakın zamanda başlayacağız' dedi ve açıkladı: Pregestasyonel tanı! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bakan Koca, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından ilgili sivil toplum kuruluşları, dernekler ve uzmanların katılımıyla düzenlenen Nadir Hastalıklar Farkındalık Günü Sempozyumu'na video konferans yöntemiyle katıldı. Bakan Koca, "Çok yakın bir zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geri ödemesi kapsamında pregestasyonel tanı uygulamalarını başlatacağız" dedi.
26.02.2021 Gündem
Genetik Hastalıklar Nelerdir? Doğuştan Gelen Genetik Hastalıklar İyileşir Mi?
Genetik Hastalıklar Nelerdir? Doğuştan Gelen Genetik Hastalıklar İyileşir Mi? Çocukların aldıkları genler anne ve babadan kalıtsal olarak gelmektedir. Bu kalıtsal genlerin kusurlu olması aile kuşağı ile de alakalı olmaktadır. Bu yüzden genetik birçok rahatsızlık aile bireylerinden veya akrabalardan gelmektedir. Kalıtsal bozukluk olan genler kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır. Sizler için genetik hastalıklar hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.
18.02.2021 Sağlık
Çiğli’de glütensiz destek
Çiğli’de glütensiz destek Çiğli Belediyesi, ilçe sınırları içerisinde ikamet eden çölyak ve fenilketonüri (PKU) hastalarına glütensiz besinlerden oluşan gıda kolisi desteğinde bulunuldu.
9.02.2021 Ege
Neonatal Tarama Nedir? Yeni Doğan Topuk Kanı Tarama Testi İle Hangi Hastalıklara Bakılır?
Neonatal Tarama Nedir? Yeni Doğan Topuk Kanı Tarama Testi İle Hangi Hastalıklara Bakılır? Neonatal denilen tarama yeni doğan bebeklerde sık görülebilen hastalıklar için yapılan taramaya verilen isimdir. Yeni doğan bebeklerde hastalık sık sık görülebildiği için erken tanı yapmak önemlidir. Erken tanı yapabilmek için ise bu testlerin yapılması gerekir. Bebeklerin vücudunda hastalıklar ağır belirtiler göstermeden önce teşhisinin konulmasında da önemli olan testlerdir. Bu testlerin çeşitlerini ve ne işe yaradığı hakkında tüm bilgileri derledik.
3.02.2021 Çocuk Sağlığı
Topuk Kanı Nedir? Bebeklerde Topuk Kanı Neden Ve Nasıl Alınır?
Topuk Kanı Nedir? Bebeklerde Topuk Kanı Neden Ve Nasıl Alınır? Doğumun hemen ardından mutlaka gerçekleştirilen topuk kanı testi hakkında birçok kişi bilgi almaya çalışıyor. Belli başlı bazı sebeplerden dolayı doğumu ile beraber bebeklerden topuk kanı alınmaktadır. Peki, topuk kanı nedir? Bebeklerde topuk kanı neden ve nasıl alınır? İşte bu konuda merak edilenler.
24.12.2020 Ebeveyn
Fenilketonüri Nedir, Belirtileri Nelerdir? Bebeklerde Fenilketonüri Hastalığı Nasıl Geçer?
Fenilketonüri Nedir, Belirtileri Nelerdir? Bebeklerde Fenilketonüri Hastalığı Nasıl Geçer? Kalıtsal bir hastalık olarak bilinen ve tedavisinin ertelenmesi ile ciddi sorunlara sebep olabilen fenilketonüri, etkisini genellikle zihinsel yetersizlik olarak gözlemlenmektedir. Ülkemiz genelinde 4500 doğumda bir fenilketonüri hastalığı görülmektedir. Peki, Fenilketonüri nedir, belirtileri nelerdir? Bebeklerde Fenilketonüri hastalığı nasıl geçer? İşte, tüm detaylar.
24.12.2020 Ebeveyn
Çölyak hastaları için özel paket
Çölyak hastaları için özel paket İzmir Büyükşehir Belediyesi, çölyak ve fenilketonüri hastaları için destek paketi hazırladı. Destekten yıl sonuna kadar 1195 kişi yararlanacak
12.12.2020 Ege
Topuk kanı hangi hastalıklar için alınır? Birkaç damla...
Topuk kanı hangi hastalıklar için alınır? Birkaç damla... Doğum sonrasında her bebekten topuk kanı alınıyor. Sağlık Bakanlığı'nca yürütülen topuk kanı taraması programı sayesinde, her yıl 5 binin üzerinde bebekteki hastalık, belirtileri ortaya çıkmadan saptanabiliyor. Bebeklerden topuk kanı testi neden alınır? Topuk kanı testi ne işe yarar? Topuk kanı testi ile ortaya çıkan hastalıklar neler?
9.09.2020 Çocuk Sağlığı
Fenilketonüri hastalığında erken tanı çok önemli
Fenilketonüri hastalığında erken tanı çok önemli Fenilketonürinin, yenidoğanlarda karşılaşılan kalıtsal hastalıklardan biri. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Cumhur Aydemir, topuk kanı tarama testiyle erken tanı konulmasının, fenilketonüri hastalığının seyrini değiştirdiğini ve hastaların hayat boyu yaşam kalitesini etkilendiğini açıkladı. İşte fenilketonüri ile ilgili bilinmesi gerekenler...
1.06.2020 Çocuk Sağlığı

Benzer Haber Etiketleri

Fenilketönüri ile ilgili olan tüm haber başlıklarını şu an bulunduğunuz sayfa üzerinden takip edebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak isterseniz haber başlıklarına tıklayabilir, daha eski gelişmeleri görmek isterseniz ise sayfanın altında yer alan sayfa numaralarına tıklayabilirsiniz.