Ekonomi Fotoğrafa kar yağdı!

Fotoğrafa kar yağdı!

20.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Kış mevsiminde amatör fotoğrafçılar için çekim yapmak özellikle dışarıda kar varsa ayrı bir zevke dönüşüyor. Ancak kar fotoğrafı çekmek farklı bir meziyet de gerektiriyor.

Fotoğrafa kar yağdı

Her taraf beyaza bürünmüş.... Bir kayak merkezindesiniz, bir fotoğraf turunda ya da şehirde kendi evinizdesiniz. Kar yağışını izlemeyi severken bir yandan da onu ölümsüzleştirip biran önce sosyal medya hesabınızda paylaşmak istiyorsunuz. Kış mevsiminde amatör fotoğrafçılar için çekim yapmak özellikle dışarıda kar varsa ayrı bir zevke dönüşüyor. Ancak kar fotoğrafı çekmek farklı bir meziyet de gerektiriyor. Dikkat edilmesi gereken püf noktaları bulunuyor. Canon Fotoğraf ve Video Grubu Ürün Uzmanı Mert Gündoğdu’ya, kar fotoğrafı çekmenin püf noktalarını sorduk.

Haberin Devamı

Beyaz ayarı önemli

- Teknik ekipman olarak neler gerekiyor?

Soğuk havada piller çok daha hızlı tükenir bu nedenle fotoğraf tutkunları kış aylarında çıkacakları fotoğraf turları için yanlarında yedek batarya bulundurmalı, piller tam olarak doldurulmalı ve bataryalar makine çantasının yerine sıcak cepte tutulmalı. Lens değişimini karlı havada yapmak çok zor olduğu için mümkünse tek bir lens ile ilerlemek ve çekimleri tek lens ile yapmak gerekiyor. Ayrıca, güçlü gövdeli fotoğraf makineleri tercih edilmeli. Makinesinin ıslanmasını istemeyenler, onlar için özel üretilen yağmurlukları mutlaka yanına almalı.

- Kar çekimi nasıl yapılır?

Lens olarak da mümkün oldukça en fazla odak uzaklığına sahip lensler kullanılmalı. Soğuk kış günlerinde gün ışığından yararlanılacak sürenin de kısa olduğu göz önünde bulundurulursa mutlaka evden çıkılmadan önce bir rota belirlenmeli ve ona göre çekim gerçekleştirilmeli. Fotoğraf makinelerinin sensörleri çekilen kadrajları siyah beyaz olarak görür. Sensörler, doğrultulan objeyi her zaman %18 gri tonuna çevirerek doğru pozlamayı yaptığını düşünür. Bunun önüne geçmek için kar çekimleri yaparken pozlamayı her zaman +1 olarak ayarlamaları gerekir. Böylece fotoğraflardaki beyaz tonu olması gerektiği gibi çıkacaktır. Diğer bir konu ise ‘beyaz ayarı’. Kar fotoğrafında beyaz ayarının doğru olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Derinlik kazandırın

- Şehir ve doğada dikkat edilecek konular farklı mı?

Kar fotoğrafları çekerken dikkat edilmesi gereken en önemli konu ışık. Zaman zaman şehirde binaların camlarından yansıyan ışıklar fotoğraf çekiminden beklenilen etkinin alınmasını zorlaştırabilir. Doğada ise etrafta ışığınızı zorlayacak yapay ışık kaynakları yoktur bu nedenle güzel, karlı bir manzarayı daha rahat pozlayabilirsiniz. İyi bir kar dokusu ve detayları yakalamak için güneşin ufukta düşük ve altın renklerinin yoğunlukta olduğu saatler tercih edilebilir. Bu sayede kara derinlik kazandırılır, aksi halde kar fotoğrafları düz beyaz ve basit görülebilir.

- Enstantane ve diyafram ayarları nasıl olmalı?

Haberin Devamı

Genellikle fotoğraf makinelerini AV Modu’nda yan diyafram öncelikli modda kullanırız. Diyafram öncelik modu kullanıldığı için ise alan derinliğine istenilen gibi hükmedilebilir. Çekim sırasında açık diyafram değerleri (f/1.4, f/1.8 vs) kullanılırsa ön taraf net, arka taraf bulanık fotoğraflar, daha kısık değerler (f/8, f/9) kullanılırsa da fotoğrafın bütün alanları net olacaktır. Buradaki denkleme göre nasıl çekimler yapılmak isteniyorsa diyafram ayarları ona göre değiştirilmelidir.

Kendinizi ve makineyi koruyun

- Kışın soğuk havalarda sıkça yapılan hatalar nelerdir?

Soğuk havada fotoğrafçılar çekim yaptıktan sonra ısınmak ve dinlenmek için bir yere girdiklerinde makineleri ısınıyor, bu durumda lensin ön camında ve vizörde buğulanmalar oluşuyor. Burada buğulanmaya kesinlikle müdahale edilmemesi gerekiyor. Fotoğraf makinesinin ortam ısısına alışması ve buğunun kendiliğinden yok olması beklenmeli. Genelde amatör fotoğrafçılar acele ederek bu süreyi beklemeden lenslerini temizliyor bu da lenslerde iz kalmasına neden oluyor.

Haberin Devamı

Amatör fotoğrafçıların havanın zorlu şartlarıyla karşı karşıya kaldıkları kış aylarında makinelerinin temizlik ve korumasına ekstra özen göstermesi gerekiyor. Bunun için dış mekan fotoğraf çekimlerinde mutlaka yanlarında yağmurluklu bir fotoğraf makinesi çantası ile bir adet lens temizleme bezi bulundurmaları rahat bir çekim yapmalarına yardımcı olacaktır.