Gebelikte Derinizde Oluşabilecek Değişikliklere Hazır mısınız?

Gebelikte oluşan deri değişiklikleri nelerdir?

Birçok kadında gebelik sırasında deri, tırnak ve saçta belirgin değişiklikler olur. Bunlardan bazıları; meme, meme başı ve bacak iç kısmında koyu lekeler, yüz, çene ve burun bölgesinde melasma denilen yama şeklinde kahverengi lekeler, göbekten kasık bölgesine uzanan linea nigra olarak bilinen kahverengi çizgi, çatlak lekeleri, sivilce, örümcek ağı şeklinde damar genişlemesi, varisler, tırnak ve saçta değişiklikler, tüylenmede artış olarak sıralanabilir.

Haberin Devamı

Oluşan değişikliklerin birçoğu hormonal değişime bağlıdır. Linea nigra tüm kadınlarda olan kadının gebe olduğunu gösteren bir belirtidir.

Yama şeklindeki lekeler, vücudun melanin üretmesindeki artışa bağlıdır. Bu lekeler doğumdan sonra genellikle kendiliğinden geçer. Bazı kadınlarda ise bu lekeler yıllarca kalabilir. Deri lekelerinin daha kötü olmasını engellemek için mutlaka güneş kremi ve şapka kullanılmalıdır.

Gebelikte göbeğiniz büyüdükçe buradaki deride pembe renkli çatlaklar oluşur. Gebeliğin son üç ayında ise göbek, kalça ve kollarda bu çatlaklar artar. Yağlı kremlerin kullanımı ile deriniz yumuşatılabilir ama çatlakların oluşması engellenemez. Sürülen kremlerin kıl kökü iltihabı yapmaması için kıl yönünde uygulanması gereklidir. Doğumdan sonra bu çatlakların birçoğu görünmez şekilde geriler.

Gebelikte sivilce oluşması normal mi?

Gebelik süresince bazı kadınların sivilceleri olmaya başlar, daha önce sivilceleri olanların ise daha da artabilir. Gebelikte sivilcelerin oluşmasını engellemek için yüzünüzü mutlaka sabun içermeyen bir temizleme jeli mesela Zein Obagi Foamacleanser gibi yıkamalısınız. Eğer saçlarınızda yağlanma varsa hergün saçınıza uygun şampuan ile yıkayın ve yüzünüze saçınızın temas etmemesine özen gösterin. Oluşan sivilceleri kesinlikle sıkmayın. Kullanacağınız makyaj malzemeleri mutlaka yağsız olmalıdır.

Gebelikte sivilce tedavisinde kullanılan ürünler var mı?

Sivilce tedavisinde kullanılan ürünlerin içeriği önemlidir.

Krem içeriğinde benzoil peroksid, Azeleik asit, salisilik asit veya glikolik asit varsa gebelikte kullanılabilir. Fakat A vitamini içeren kremler ve haplar, tetrasiklin içeren haplar, hormone içeren haplar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Haberin Devamı

Zein obagi sülfür maskesi ise gebelikte güvenle kullanılabilir.

Örümcek şeklinde damrlanma deride gebelik sırasında oluşur. Bu, vücudunuzdaki kan miktarının artmasına bağlı olan doğal bir reaksiyondur. Doğumdan sonra bu lezyonlar kendiliğinden geçer.

Rahimin büyüyerek bacak damarlarına baskı yapması ile bacaklarda varisler oluşabilir. Genital bölgede oluşan varisler de buna bağlıdır. Hatta rahimin damarlara olan baskısı sonucu basur da gebelikte sık görülür. Bu tür varislerin oluşmasını engelleyemezsiniz, ama vereceği rahatsızlığı azaltabilirsiniz.

· uzun süre aynı pozisyonda oturmayın ve sık sık hareket edin.

· bacak bacak üstüne atarak uzun süre oturmayın.

· eğer imkanınız varsa gün içinde bacaklarınızı yukarı kaldırarak dinlenin.

· varis çorabı giyin.

· lifli gıdalar tüketerek kabız kalmamaya çalışın.

Haberin Devamı

Gebelikte saçlarınızda oluşabilecek değişiklikler nedir?

Gebelik hormonları nedeniyle saç telleriniz kalınlaşır ve vücudunuzdaki tüylerde de kalınlaşma olur. Normalde tüysüz olan bölgelerdeki mesela yüz, göğüs, kol, karın gibi, kıllar artar ve kalınlaşır.

Bu değişiklikler doğumdan 6 ay sonra normale döner.

Doğum yaptıktan 3 ay sonra kadında saç dökülmesi oluşur. Bu aslında hormonların normale dönmesine bağlı saçların normal büyüme ve dökülme döngüsüne geri dönmesinden kaynaklanır. Bazı kadınlar gebelikte tırnaklarının daha hızlı uzadığını farkeder. Bazı kadınlar ise çabuk kırıldığını ve inceldiğini söyler. Bu değişiklikler saçlardaki gibi doğumdan sonra geçer.

Bazen ise gebelikte deride kabarıklıklar ve kaşıntılı lezyonlar olabilir.

Gebeliğe bağlı kaşıntılı kabarık cilt lezyonları :

Bazı gebelerde, kırmızı, kabarık ve kaşıntılı deri lezyonları gebeliğin son aylarında oluşabilir. Kabarıklıklar göbekte başlar, bacak, kalça ve memeye yayılabilir. Nedeni bilinmemektedir. Gebelikte oluşan diğer bir deri hastalığı ise prurigodur. Deride minik, kaşıntılı kabarıklıklar oluşur ve aynı sinek ısırığına benzer. Gebeliğin herhangi bir ayında başlayabilir, ilk önce birkaç adet oluşur ama zamanla artar. Bunun bağışıklık sistemine bağlı bir nedenden dolayı oluştuğu düşünülmektedir. Önemli bir bilgi ise prurigo lezyonları olan kadınlar erken doğurabilir veya daha küçük kiloda bebek doğurabilirler.