Gebelikte Geçirilen Herpes Enfeksiyonu Bebeği Nasıl Etkiler?

Halk arasında uçuk olarak bilinin herpes enfeksiyonuna herpes simpleks virüs adı verilen bir virüs neden olmaktadır. Herpesin 8 farklı çeşidi bulunmakta ancak aralarından üç türe sık olarak rastlanmaktadır.

Herpesi tehlikeli yapan şeylerden birisi de bulaşıcı olmasıdır. En çok rastlanılan üç tür arasında ilk sırada ağız ve alt yüz çevresinde görülen HSV 1 türü gelmektedir. İkinci sırada ise genital bölgeye yerleşen HSV 2 ve üçüncü sırada ise zonaya neden olan HSV 3 yer almaktadır. HSV 2 tip uçuk cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu türe özellikle hamile kadınların özellikle dikkat etmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

HSV 2 Belirtileri Nelerdir?

Genital bölgede meydana gelen uçuğun belirtileri kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Burada belirleyici etmen kişinin daha önceden bu virüs ile karşılaşıp karşılaşmadığıdır. Virüse ilk defa yakalanan durumlar birincil enfeksiyon, tekrarlayan kişiler ise tekrarlayıcı enfeksiyon olarak değerlendirilir.

Daha önce HSV 1 virüsüne maruz kalmış kişilerde belirtiler daha hafif olmaktadır. Genital uçuk dış genital bölgeye yerleşir ve grip benzeri belirtiler gösterir. Ayrıca virüsün oluştuğu yerde ufak ve ağrılı baloncuklar oluşur. Birincil enfeksiyondan sonra tekrarlayıcı enfeksiyon görülme olasılığı oldukça yüksektir.

Tekrarlayıcı enfeksiyonda belirtiler daha hafiftir ve birincil enfeksiyona yakın bir bölgede meydana gelmektedir. Tekrarlayıcı enfeksiyon, birincil enfeksiyona göre daha bulaşıcı bir yapıya sahiptir.

Bebek Üzerindeki Etkileri

Doğum başladığı esnada birincil ya da tekrarlayıcı enfeksiyona sahip olan kişilerde sezaryen doğum tavsiye edilmektedir. Bu şekilde bebeğin doğum esnasında virüsle teması engellenmiş olur. Bunun önüne geçilmesi için gebeliğin sonlanmasına yakın herpes enfeksiyonu belirtileri gösteren anne adaylarının mutlaka doktora başvurması gerekmektedir.

Aksi takdirde doğum başladığı esnada genital bölgede yer yer alan virüsler amnios zarından bebeğe geçmektedir. Doğum türüne bakılmaksızın herpes enfeksiyonuna sahip olan annelerin doğumdan sonra bebekleri yakından incelenmekte ve gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Ayrıca doğumdan sonraki dönemde annelerin hijyene ekstra dikkat göstermesi ve genital bölgede yer alan lezyonların bebeğe herhangi bir şekilde temas etmesini önlemesi tavsiye edilmektedir.

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Facebook: @drsevaltasdemir

Instagram: @drsevaltasdemir