Gebelikte Plasenta Previa

Doğum sırasında ya da gebelik süresince kanamaya neden olabilen plasenta previa, plasenta dokusunun rahim ağzına doğru büyümesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur.

Plasenta, normal durumlarda rahim kenarına ya da üzerine yerleşirken bazı durumlarda plasenta rahmin aşağısına doğru büyümeye devam edebilir. Bu büyüme rahim boynunu tamamen kapatacak kadar ilerleyerek sorunlar oluşturur.

Plasenta Previa Belirtileri

Plasenta previa iki şekilde ortaya çıkar. Rahim boynunu kısmen kapatan plasenta previa kendiliğinden düzelebilirken rahim boyunu tamamen kapatan plasenta previa için müdahale şarttır.

Haberin Devamı

Plasenta previa kendini gebeliğin ikinci yarısında ağrısız kanama ile gösterir. Bu oluşum daha önceden varsa ve kendiliğinden düzeldiyse herhangi bir belirti meydana getirmez.

Alt karın bölgesinde ağrı, cinsel ilişki sonrası ağrı veya kanama, gebeliğin ilk yarısında dönem dönem ortaya çıkan kanamalar plasenta previa belirtisi olabilir.

Plasenta Previa Nasıl Tedavi Edilir?

Bu sorun her zaman tedavi edilmek zorunda değil. Bazı durumlarda oluşum kendiliğinden kaybolur bazı durumlarda da oluşumun boyutları normal doğum yapmak için herhangi bir engel teşkil etmez.

Plasenta previa için kesinleşmiş bir tedavi yöntemi yok. Kişiye ve duruma göre tedavi farklılık gösterebilir. Eğer kişinin kanamaları hafif oluyorsa istirahat edilmesi tavsiye edilir.

Bu durumda cinsel ilişkiye girmemek, ağır ve yorucu hareketlerden kaçınmak kanamanın tekrarlamaması açısından oldukça önemlidir. Eğer kişinin kanamaları yoğun bir şekilde devam ediyorsa bu sefer ultrason ile detaylı muayene yapılması, farklı testler ile sorunun detaylarının incelenmesi gerekir.

Bu durumda ilaç tedavisine başlanır. Plasenta previa sebebiyle meydana gelen kanama durmuyorsa doğum süresi tamamlanmasa da sezaryen ile doğum yaptırılabilir.

Plasenta Previa İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

30 yaşından sonra hamile kalan kadınlarda bu durumun görülme ihtimali 20’li yaşlardaki kadınlardan 3 kat daha fazladır. Sigara içmek, kokain kullanmak, myom ameliyatı geçirmek, çocuk aldırmış olmak, çoklu gebelikler plasenta previa oluşumunu tetikleyebilir.

Haberin Devamı

Birden fazla doğum yapmış olmak, sezaryen ile doğum yapmış olmak ve rahim ameliyatı geçirmiş olmak da bu oluşuma neden olabilecek durumlar arasında yer almaktadır.

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Facebook: @drsevaltasdemir

Instagram: @drsevaltasdemir