GECE BESLENMELERİ NE ZAMAN BİTİRİLMELİDİR?

Beslenme ve uyku arasında büyük bir bağ olduğu doğrudur. Başarılı bir beslenme huzurlu geceler için gereklidir, bebeğiniz aç kalırsa geceleri uyuyamaz. Ama bebeğiniz büyüdükçe işler değişir. Katı gıdalar geçişle beraber bebeğinizi besleme alışkanlıklarınızda farklılaşır. Bir çok uzmana göre bebeklerin, prematüre doğmadıysa 6 ay itibariye gece beslenmelerine gerek kalmadığını düşünür. Hatta bazı uzmanlar 3 aydan sonra bebeğiniz beslenmek için uyanmıyorsa uyandırmamak gerektiğini düşünüyorlar.

Kulağınıza şaşırtıcı gelebilir ama maalesef gece beslenmeleri, uyku sorunları nedenlerindendir. Gece sürekli uyanan bebeğinizi beslemenize gerek yoktur. Bebeğinizin neden uyandığını araştırın,

Haberin Devamı
  • oda çok sıcak veya soğuk olabilir,
  • altını ıslatmış olabilir,
  • gazı ya da sancısı olabilir,
  • aşırı beslenmiş olabilir,
  • rüya görmüş olabilir, vb.

Eğer nedenini bilmeden her uyandığında bebeğinizi beslerseniz muhtemelen uyku ve beslenme arasında bir ilişki kuracak ve yanlış uyku alışkanlığı kazanacaktır. 6 aylık ve üstü bebekler geceleri beslenmeden 11 saat uyuyabilirler. Genelde anneler bebekleri aç kalacağı endişesiyle gece uyandıklarında onları, beslerler. Aslında büyük olasılıkla bebeğiniz gece uyandığında emmek istemesinin sebebi başka türlü uykuya dalmayı bilmemesindendir. Beslenme nedeni ile gece uyku sorunu yaşayan çocukların çoğu iki yaş altı biberon veya meme ile beslenen çocuklardır. Uzun süre yapılan gece beslenmeleri maalesef bebeklerin reflü yada kulak problemlerine yol açabiliyor.

Gece beslenmelerini iki türlü kesebilirsiniz. Biden kesme yöntemi ya da azaltarak kesme yöntemini kullanabilirsiniz. Önemli olan bebeğinizin karakter yapısına hangisinin daha uygun olduğunu bilmek ve ona göre başlamaktır. Hangi yöntemi seçerseniz seçin istikrarlı ve kararlı olun lütfen. Unutmayın bebeğiniz sizi anlayacak ve sizi yönlendirecek kadar akıllıdır. Saat 12.00 de uyandığında ona süt vermiyor ama sabah 03.00 de uyandığında uğraşacak haliniz yok diye ona süt veriyorsanız yönteminizin başarılı olmasını beklemeyin. Tek yaptığınız bebeğinizin kafasını karıştırmak olacaktır.

Birden kesme yöntemini tercih ettiyseniz, kararlı olmanı çok önemlidir. Anne ve babanın ikisinde hemfikir olması gerekmektedir. Aksi takdirde bebeğinizin alışmasını beklemek yanlış olacaktır. Bebeğiniz uyandığında onu emdirmek ya da biberonla beslemek yerine sakinleştirmeye ve tekrar uykuya dönmesini sağlayın. Yanında olun, sırtını sıvazlayın, uyku vakti olduğunu söyleyin ve onu yatırın. Çok zorlu birkaç gece sizi bekliyor olacaktır. Sabırlı olun, sonuç harika olacak buna inanın lütfen.

Haberin Devamı

Azaltarak kesme yönteminde, bebeğinize verdiğiniz süt miktarını her gece kademeli olarak azaltın ve kucağınızda uyumasına izin vermeyin onu henüz uyanıkken yatağına koyun. Emziriyorsanız emme zamanını kademeli olarak azaltın. Ayrıca biberona su da katabilirsiniz zamanla bebeğiniz onun için kalkmayı gereksiz bulacaktır.

Sevgiler,

Sinem GERGER AKINAL

0-5 Yaş Uyku Danışmanı