Napoleon bu şehri hiç göremedi. Ancak dünya tek bir devlet olsa bu şehrin ona başkentlik edeceğini biliyordu. Napoleon’dan daha şanslı olanlar da vardı elbette. Gustave Flaubert, Gerard de Nerval, Mark Twain, Ernest Hemingway, Pierre Loti, Çaykovski, James Baldwin, John Berger, Umberto Eco ve daha nicesi. Bu isimlerin ortak noktası yüz elli yıllık bir zaman dilimi içinde bu kentin havasını solumalarıydı.

Ruh halinize bağlı olarak Candan Erçetin ile Ceza’nın “Şehir” düeti ya da Münir Nurettin Selçuk’un Yahya Kemal şiirinden bestelediği “Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul “u çınlar kentte durmadan. Neresiydi bu İstanbul? Bence Galata Köprüsü’nün tam ortasıdır. Üç tarafı da denizin ortasından izleyebileceğiniz dünyanın en iyi günbatımının yaşandığı yer. Ben demiyorum, Instagram diyor.

Haberin Devamı

Kimine tuzaklar kuran, kimisininse tek bir semtini sevmeye bir ömür harcadığı İstanbul artık yavaş yavaş sonbahara hazırlanıyor. Tarihe damga vurmuş insanların sevgili kenti bilmem kaç yüzüncü sonbaharını yaşayacak, milyonlarca insanın, binlerce ev ve otomobilin yüküyle birlikte.

Göğün kızıla boyandığı günbatımına Galata’ya yetişmek kaydıyla sonbaharın rengarenk ağaçlarını görmek için Sarıyer’e gitmek benim mevsimsel rutinim olacak. Belki Tanpınar’ın “Beş Şehiri”ni, belki de Attila İlhan’ın “Yağmur Kaçağı” şiiri eşliğinde…

İstanbul’da sonbahar müzikle güzel

En sevdiğim kentte, en sevdiğim mevsimi elbette yeni sezonda başlayacak konserlerle taçlandırmak gerek. Konser mekanları yavaş yavaş programlarını açıklamaya başladı bile. Geçtiğimiz gün Zorlu PSM beşinci sezonunda gerçekleşecek konserleri ilan etti. David Helfgott, Mor Karbasi, Nicolas Jaar ve Patricia Kaas gibi isimleri Zorlu PSM’de izleme fırsatı bulacağız.

Öte yandan 6. Klarnet Festivali’nin de 11 Eylül’de başlayacağını hatırlatmakta fayda var. Müslüm Gürses’in anılacağı festivalde, Goran Bregoviç, New York Gyspy All Stars, Ara Dinkjian, Brenna Maccrimmon, Souad Massi ve festivalin düzenleyicisi, klarnet virtüözü Serkan Çağrı konserleri düzenlenecek.

Haberin Devamı

Biz sonbahara şimdiden hazırız. Tek beklentimiz daha fazla konser, daha fazla etkinlik. Bu yazıyı Teoman’ın İstanbul’da Sonbahar şarkısını dinlemeden bitirdiğime inanamıyorum doğrusu.

instagram.com/ihsandinovski