Gündem Geceleri çorapla uyumanın bilmediğiniz zararları

Geceleri çorapla uyumanın bilmediğiniz zararları

18.04.2018 - 13:57 | Son Güncellenme:

Bildiğiniz üzere özellikle kış aylarında ayaklarımız oldukça fazla üşür. Vücudumuzun ısısını belirleyen en önemli bölgede ayaklarımızdır. Ayaklarımızda bulunan birçok kas ve uyarıcı sinir bölgeleri, sıcaklık ve soğukluk açısından duyarlılık göstererek, diğer organlarımıza da uyarıcı sinyaller gönderir. Malum vücudumuzun tüm yükünü taşıyan ayaklarımızın bakımı da iyi yapılmalıdır. Kış aylarında sıcak yaz aylarında ise serin tutmak önemlidir.

Geceleri çorapla uyumanın bilmediğiniz zararları

Ayaklarımızın Isısını Ayarlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Kış aylarında özellikle çorap giymeye özen göstermeliyiz. Ayağımızı sıcak tutmak için birçok çorap çeşidi varıdır, bu çorapları mevsime uygun giyersek faydalı olacaktır. Doğru orantılı olarak bakarsak da mevsime uygunsuz giyilen çoraplarında ayaklarımıza zarar vereceğini tahmin edebiliriz. Örneğin bahar aylarında çok soğuk olmayan havalarda, yün çorap ayaklarımıza normalden fazla ısı verecektir, bunun sonucunda da mutlaka ayaklarımızda cilt problemleri oluşturacaktır. Yapılan yanlışlardan bir tanesi de geceleri çorapla uyumaktır.

Geceleri Çorapla Uyumak Doğru mudur?
Bildiğiniz üzere hepimiz soğuk kış aylarında kolay kolay ısınamadığımızı düşünürüz. Gece yatağa yattığımız da çoraplarımızı çıkarmak istemeyiz. Peki gece çorapla uyumak ısınmak açısından iyi bir fikir gibi görünse de bize zararı var mıdır? Gece çorapla uyumak, çorap lastiklerinin uzun süre ay aklarımızı sıktığını düşünürsek, ayak bileklerimizi sıkan bu lastikler sebebiyle, o bölgedeki damarları sürekli büzüştürecek pozisyonda tuttuğu için, dolaşım bozukluklarında neden olur. Uzun süreli gece çorapla uyumak, ayaklarda ve tırnaklarda şekil bozukluğu, ayak parmaklarında morarmalar ve cilt üzerinde kuruluğa sebebiyet verir. Gece çorapla uyumak, ayağın uzun süre hava almasını engelleyeceğinden mantar hastalıklarına da davetiye çıkarır. Ayaklarda egzama oluşumu da kaçınılmaz olacaktır. Burada vücudumuzun yükünü taşıyan ayaklarımızın bakımına önem göstermeliyiz, çok güçlü oldukları gibi, çok da iyi bakılmadıklarında hastalıklara karşı dirençsizdirler.

Ayaklarda Oluşabilecek Muhtemel Hastalıklar
Mantar enfeksiyonları ayaklarımız yeteri kadar hava almazsa, ayakkabı içerisinde iken uygunsuz çorap kullanımı ile aşırı terleme ile de ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır ve tedavisi uzun sürelidir. Tırnak batması yine ayaklarda gereğinden fazla sıkı ve kalın çorap kullanılması ile parmaklarda oluşan şekil bozuklukları zamanla tırnak batması dediğimiz hastalığı oluşturur. Tedavi süreci ve hastalık aşamaları da kişiye oldukça ıstırap verebilecek bir rahatsızlıktır.