Gündem Geleneksel tatlardan biri: yayla çorbası

Geleneksel tatlardan biri: yayla çorbası

30.04.2018 - 14:22 | Son Güncellenme:

Yayla çorbası, pirinç, un ve yoğurt gibi malzemelerden meydana gelen ve Anadolu mutfaklarının yaz kış vazgeçilmez lezzetlerinden biri hâline gelmiş bir çorbadır. Halk arasında yoğurt çorbası adıyla da anılmaktadır. Lezzetli oluşuyla beraber doyurucu ve besleyici bir çorba da olmasıyla öne çıkan yayla çorbası, üzerine eklenen sosuyla birlikte içinizi ısıtacak lezzetli bir tat hâlini almaktadır.

Geleneksel tatlardan biri: yayla çorbası

Kullanılan Malzemeler

Haberin Devamı

Ortalama 6 kişinin tüketeceği bir yayla çorbası hazırlanışında;

5 su bardağı su,

1 su bardağı yoğurt,

Yarım su bardağı pirinç,

1 adet yumurta,

2 çorba kaşığı un,

1 tatlı kaşığı tuz kullanılmaktadır.

Hazırlanışı

Yayla çorbasını hazırlamaya başlarken öncelikle pirinçlerinizi yıkamanız gerekmektedir. Pirinçler yıkandıktan sonra üç su bardağı su içerisinde haşlamaya başlayın. Pirinçler haşlanırken siz de farklı bir kapta yoğurdunuzu çırpıp içerisine un ve yumurta sarısını ekleyebilirsiniz. Bu sırada haşlanmış olan pirinçlere 2 bardak su ilave ederek ılıştırın. Daha sonra da çorbanızın suyundan iki kepçe suyu yoğurt ve yumurta karışımına ekleyerek bunları da karıştırın. Bu yoğurdu da pirinçlerin bulunduğu tencereye ilave ederek birkaç dakika daha kaynatın.

Haberin Devamı

Sosun ilave edilişi

Yayla çorbasının sosu için 2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 tatlı kaşığı nane gerekmektedir. Tencerede çorbanızı kaynamaya bırakmışken sosunuzu hazırlayabilirsiniz. Sosun hazırlanması oldukça basit bir işlemdir. Bir tava içerisinde tereyağınızı eritip üzerine nane de ekleyerek kızdırmanız yeterli olacaktır. Bu sosu kaynamakta olan çorbanızın içerisine ilave ederek yayla çorbanızı servise hazır hale getirebilirsiniz. Afiyet olsun

Yayla çorbası kaç kalori?

Günümüzde tükettiğimiz besinler hakkında aklımıza takılan ilk sorulardan biri de bu besinin içerdiği kalori miktarıdır. Yayla çorbası pirinç ve un içeren bir çorba olduğundan içerdiği kalorinin büyük bir kısmını karbonhidratlar oluşturmaktadır. Bir porsiyon yayla çorbasını ortalama 210 gr. kabul edecek olursak içerdiği kalori miktarı 98 kcal’dir. Yayla çorbası glisemik indeksi de yüksek bir çorba olduğundan tüketildiği esnada ekmek tüketiminin biraz kısılması tükettiklerimiz arasında bir denge oluşmasını sağlayacaktır.