Gelince bahar ayları gevşer gönül yayları

Bahar vücudumuzu ve sağlığımızı etkiliyor. Önce yorgunluk hissetsek de zamanla depresif hali üzerimizden atıyor ve daha çok âşık oluyoruz. Karbonhidrat isteğimiz azalıyor. Sağlıklı menü seçenekleri çoğalıyor. Açık hava egzersizleriyle fazlalıklar gidiyor ve yaza hazır hale geliyoruz

Martla birlikte ilkbahara adım attık. Bahar aylarının kuşkusuz sağlığımız ve vücudumuz üzerinde de etkileri oluyor. Baharın gelişi öncelikle bizi yoruyor. Kimimiz az kimimiz çok ama ısı değişimi nedeniyle hepimiz bu dönemden etkileniyoruz. Sonrasında doğanın canlanmasıyla üzerimizdeki depresif ruh halinin fermuarını açıyor, üzerimizden çıkarıyoruz. Hormonlarımız da değişiyor. Oksitosin artıyor, daha çok âşık oluyoruz. Deniz ve havuz sezonuna fit bir vücutla girmek için yatırım yapabileceğimiz en doğru aylara da girmiş bulunmaktayız. Artan serotonin hormonumuz sayesinde bu dönemde karbonhidrata ilgimiz azalıyor. Açık hava egzersizleri tüm çekiciliğiyle bize göz kırpıyor. Bu bilgileri öğrendiğimiz Florence Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Oğuz’la sizin için bir bahar rehberi hazırladık.

Haberin Devamı

- Baharın gelişiyle birlikte gelen değişim vücudun yeniliklere kendini adapte etmeye çalışmasıyla yorgunluğu da beraberinde getiriyor. Kimi insanlarda bu yorgunluk daha çok, kimilerinde ise daha az hissediliyor. Bahar yorgunluğu mart veya nisan ayında başlayarak 15-30 gün sürebiliyor.

- Bahar girişinde değişimin doğal bir döngü olduğu ve bu değişime zaten doğal olarak adapte olacağımızın bilinciyle hareket edip psikolojimizi güçlü tutmayı başardığımızda yorgunluk bizi daha az etkiliyor. Bir ayı aşan yorgunluk durumunda ise doktora başvurmak gerekiyor çünkü o yorgunluğun altında kansızlık, B12 veya D vitamini eksikliği, demir eksikliği veya tiroit bozuklukları gibi sorunlar yatabiliyor.

“Yaza hazırlık diyetleri için en doğru zamandayız”

- Yaza hazırlık diyetleri için kesinlikle en doğru zamandayız. Fazlalıklarından rahatsız olanlar o fazlalıkları son bir ayda vermeye çalışınca hayal kırıklığına uğruyor çünkü çok kısa sürede verilen kiloların yarısından fazlası 15 gün içinde geri alınıyor. Deniz ve havuz sezonuna fit girmek için önümüzde üç ay var. Bu üç ayı iyi değerlendirmede kararlı olursak ilkbahar bizi zaten destekliyor.

Haberin Devamı

- İlkbaharın gelişiyle mutluluk hormonumuz serotonin artıyor. Bu da makarna, pilav, ekmek gibi karbonhidrat içeriği yüksek gıdalara yönelik isteğimizi azaltıyor. Menü çeşitliliği de mevsim sebze ve meyveleriyle artıyor. Böylece ağır yemeklerin yerini ızgaralar ve salatalar, tatlıların yerini ise meyveler alıyor. Yani fazlalıklardan kurtulmak isteyenler baharın sunduğu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanabiliyor.

“Açık hava egzersizleriyle daha çok kalori yakılıyor”

- Kış boyunca doğanın bir parçası olduğumuzu unutarak alışveriş merkezlerinde dolaşan robotlara dönüştük ve statik elektrikle yüklendik. İlkbahar yüklendiğimiz statik elektriği nötrlememiz için de bize şans tanıyor. Bu dönemde herkes sağlık koşullarına uygun açık hava egzersizlerine yönelerek toprakla ve doğayla temas halinde olmalı.

Haberin Devamı

- Açık havada yürümek, koşmak gibi egzersizler kişilerin modunu, motivasyonunu ve direncini artırıyor. Ayrıca doğayla bütünleşerek egzersiz yapmaya başladığımızda oksijenden daha çok yararlanıyoruz. Bu da performansımızı ciddi şekilde yükseltiyor. Daha çok kalori yakılıyor.

- Vücut hava değişimini tolere etmek için de kalori harcıyor ve kendisini zorluyor. Abartılı egzersizlerle vücuda ekstra yük bindirdiğimizde kalp sağlığımız ciddi şekilde tehlikeye giriyor. Özellikle yaşı ileri kişilerin, ailesinde veya kendisinde kalp hastalığı, tansiyon hastalığı olanların abartılı egzersizlerden kaçınmaları gerekiyor. Açık havada yapılan yürüyüşün en iyi egzersiz olduğunu unutmayın.

“Baharda daha çok âşık oluyoruz”

- Bahar yorgunluğunu attıktan sonra yeni mevsime adapte olmuş oluyoruz. Baharın güzelliklerini karşılamaya başlıyoruz. Güneşli günlerin sayısı artıyor, açık havada daha çok vakit geçiriyoruz. Tüm bunlar depresif duygu durumunda olan kişilerin bile kendilerini daha iyi ve mutlu hissetmelerini sağlıyor.

- Baharın gelişiyle hormonal değişimler de başlıyor. Örneğin oksitosin hormonumuz daha çok salgılanıyor. Oksitosin insanları cesaretlendiren bir hormon olarak baharda aşka daha yatkın olmamıza yol açıyor. Karşı cinsi etkilememize neden olan feromonlarımız da daha çok salgılanıyor ve hissediliyor.

İyilik ve Sağlık dolu bir yaşam için: https://www.facebook.com/metinuyarofficial sayfasındaki yazıları kaçırmayın :)

Yazarın Twitter ve Instagram hesapları için: @metinuyar