Gündem Gemi konuşlu Aster TSK’ya güç katacak

Gemi konuşlu Aster TSK’ya güç katacak

11.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin hava savunma sistemi ihtiyacında S-400 ve Patriot’lar ön plana çıkarken, Avrupa füzesi SAMP-T de tartışılmaya başladı S-400’lerden dönüş olmayacağı mesajını veren Ankara, ek olarak SAMP-T ile hava savunma sistemlerini güçlendirmek istiyor

Gemi konuşlu Aster TSK’ya güç katacak

Türkiye’nin hava savunma sistemleri ihtiyacında Avrupa füzesi SAMP-T de tartışılmaya başladı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hava savunma sistemi SAMP-T tedariki için Eurosam ile yapılan çalışmaların ekim ayına kadar devam edeceğini vurgulamış, “Başarılı bir şekilde tamamlayabilirsek o günden itibaren nasıl üretim yapacağımızı görüşmeye başlayacağız” demişti. Fransa’nın bir SAMP-T bataryasını Türkiye’de konuşlandırmayı önerdiğini söyleyen Akar, Fransızların İncirlik ve Kahramanmaraş’ta keşif yapacaklarını kaydetmişti. S-400 alımı ve Patriot teklifi tartışmaları sıcaklığını korurken, SAMP-T bataryalarının gündeme gelmesi, “TSK’nın denizlerde gücüne güç katacağı” şeklinde yorumlandı. Türkiye’nin SAMP-T’lerde, S-400’ler gibi direkt alıma yönelebileceği gibi ortak teknoloji transferinin de gündeme gelebileceği belirtildi. Askeri havacılık ve savunma sistemleri araştırmacısı Hakan Kılıç, SAMP-T bataryalarını Milliyet’e anlattı.

Haberin Devamı

Fransa ve İtalya ortaklığında kurulan Eurosam’ın ürettiği SAMP-T bataryalarında Aster füzelerinin kullanıldığını belirten Kılıç, “Aster füzeleri, bölge, sektör ve gemi savunma yeteneğini, hava soluyan araçlar (yani motorları dışardaki oksijeni alıp yakmak zorunda olan uçak, helikopter, İHA vb.), hava araçları, seyir füzeleri, anti radyasyon füzeleri ve taktik balistik füzelere karşı sergilemek üzere geliştirilmiş bir orta irtifa hava savunma füzesidir” dedi.

İrtifası 30 km

SAMP-T’nin S-400 ve Patriot’lardan farkına da değinen Kılıç, şunları kaydetti: “Üçü de yüksek irtifa hava ve füze savunma sistemi. Aster-30’un S-400’den farkı, balistik füze vurma kabiliyetinin çok daha fazla gerçek füzeler ile test edilmesi. İsrail’in test füzeleri var. Bu füzeler İran’ın balistik füzelerini simüle ediyor. Bu füzeler satın alınarak Aster-30’un denemesi yapıldı. Aster-30’un irtifası da 30 kilometre. Yatay menzil yönüyle Patriot’a göre daha uzun. Ancak, menzil olarak bir hava savunma sistemi olarak S-400’ün gerisinde. S-400 yatayda 400 km’ye varan menzile sahip, Aster-30 ona yaklaşamıyor. Aster-30’un Patriot ve S-400’den diğer farkı ise deniz konuşlu olması. Örneğin, Fransız uçak gemisini de SAMP-T Aster koruyor.”

Haberin Devamı

Gemi konuşlu Aster TSK’ya güç katacak
TF-2000’e Aster füzesi

Kılıç, Aster’in avantajını şöyle anlattı: “Türkiye, TF-2000 hava ve füze savunma destroyeri üretimi için planlama yaptı. TF-2000 destroyerini üretirsek, hava savunma sistemi olarak milli füzemiz Hisar-A ve Hisar-O’yu deniz konuşlu olarak uyarlayacağız. Ancak anti-balistik füze sistemi olarak konuşlandırabileceğimiz bir füzemiz yok. EUROSAM ile geliştirilecek milli anti-balistik füze yetişir ise, sorun yok. Yetişmez ise de direkt alım Aster-30 ile bu açık kapatılmış olacak.” Aster’lerin gemi konuşlu olması, Doğu Akdeniz ve Ege’de Türkiye’nin hakimiyetini de artıracağı değerlendiriliyor.

‘Avrupa ile çalışıyoruz’ mesajı

Kılıç, EUROSAM ile Türkiye arasında daha önce bir niyet anlaşması yapıldığını hatırlatarak, “Bir teknoloji transferi yardımıyla Türkiye’nin, ilk milli anti-balistik füzesini yapacağı belirtildi. S-400 tartışması sürerken yapılan bu adım, ‘Avrupa ile de çalışıyoruz’ mesajı taşıyor” dedi.