Hepimizin en büyük hedefi, sağlıklı saçlar , pürüzsüz bir cilt ve sağlıklı tırnaklar. 80 yaşında bile güzel görünmek özellikle kadınların doğasında var. Peki bunu yapmak için neler yapmalıyız??

Öncelikle işin temeli genler. Daha sonra besleme ve hareket.

Gençlik yaşlarından itibaren sağlıklı beslenme, bol su içmek ve egzersiz yapmak sağlıklı yaşlanmanın olmazsa olması.

Koenzim Q10 de son zamanların popüler gençlik iksirlerinden . Hücrenin enerji üretiminde aktif rol alan koenzim Q10 hücrelerin yaşlanmasını geciktiriyor.

Haberin Devamı

Kan ve dokudaki koenzim Q10 miktarı, doğumdan itibaren 20-30 yaş arasında en yüksek seviyelerine ulaşır. 20 yaş sonrasında vücuttaki koenzim Q10 miktarının azaldığı bildirilmektedir.

Koenzim Q10 yetersizliği; diyet ile yetersiz alımı, koenzim Q10 sentezinde hasar veya vücut tarafından aşırı koenzim Q10 kullanımı ve biyosentez için gerekenlerin yetersiz alınması durumunda ortaya çıkmaktadır.

Genetik mutasyon, yaşlanma, kanser ve bazı ilaçlar serum ve dokulardaki koenzim Q10’un azalmasına neden olur.

Bir çok besinde bulunan koenzim Q10 özelikle kırmızı et, balık ve yumurtada bulunuyor. Yağlı tohumlar, yeşil yapraklı yiyecekler ve meyvelerde zengin olan diğer besinler. Bitkisel besinler içinde bu maddeyi en çok içeren beinlerportakal, çilek, karnıbahar ve susam tohumu.

Biraz da koenzi q 10 üzerine yapılan çalışmalara bakalım. Erkek kısırlığı üzerine CoQ10’un faydalı etkileri araştırılmıştır. Pilot bir çalışmada idiyopatik olarak sperm hareketliliği düşük olan22 hastaya 6 ay boyunca 200 mg CoQ10 verildiğinde seminal sıvı ve sperm hücrelerinde CoQ10 seviyeleri artmış ve sperm hareketliliği başlangıca göre artış göstermiştir.

Fazla fiziksel aktivite gösteren bireylerde kandaki koenzim Q10 miktarının düşük olduğu görülmüştür. Sporcularda koenzim Q10 konsantrasyonunun düşük olmasının nedeni metabolik stresin ve serbest radikal üretiminin artmasıdır.

Çalışmalarda ilerlemiş meme kanserinde ameliyat ve uygun tedavi ile birlikte diğer antioksidanlara ve omega-3 ve omega-6 yağ asitlerine ek olarak koenzim Q10 desteğinin yardımcı olabileceği belirtilmektedir . Başka bir çalışmada, meme kanser dokuları kontrol grupla karşılaştırıldığında, koenzim Q10 konsantrasyonunun düşük olduğu görülmüştür.

Haberin Devamı

Koenzim Q10’un migren üzerine de yararlI etkiler gösterdiği ortaya konulmuştur.

Kolesterol düşürücü ilaç kullananların koenzim Q10 seviyesinin düşük olduğu gözlemlenmiştir. Statin benzeri ilaç kullanan kişilerde takviyenin yararlı olabileceği fakat çalışmaların hala yetersiz olduğu beirtilmiştir.

30 lu yaşlar sonrası besinlerle alımı yetersi olan koenzim Q10’i 100 mg’lık takviyelerle alabilirsiniz.Yağda çözünene bir mineral olduğu için tol olarak ve bir miktar yağ ile tüketiniz.

  • Not; Bu yazı tıbbi tavsiye niteliği taşımaz ve bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.