SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Giyinme odası nasıl yapılır?

Ufak ufak popüler olan giyinme odaları, kullanım kolaylığı bakımından her evde olması gereken odalardır. Peki boş bir odayı nasıl giyinme odasına çeviririz?

|

Giyinme odaları ülkemizde henüz yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan ve şimdilik pek çoğumuzun evinde bulunmayan bölümler. Bazılarımızın aklına bile gelmiyor, kimilerimiz bunun lüks olduğunu düşünüyoruz. Veya belki de ne işimize yarayacak diyerek boş veriyoruz. Oysa giyinme odaları kesinlikle lüks olmadığı gibi, pek çok açıdan gerekli ve aklımıza bile gelmeyecek konularda fayda sağlayabilmekteler.

Giysilerimizi genellikle yatak odalarımızdaki gardroplarımıza koyarız ve bu dev boyutlardaki dolaplar yatak odalarının neredeyse en çok yer kaplayan parçalarıdır. Giyinme odaları muhtemelen bir süre sonra bu dev dolapların yerini alacaklar. Benzer büyüklükte bir alanda çok daha fazla ve konforlu bir ortam sunan giyinme odalarını yalnızca soyunup giyindiğiniz yerler olarak değil, aynı zamanda evinizi ve özellikle yatak odanızı derli toplu tutan odalar olarak düşünebilirsiniz. Peki evimizdeki boş bir odayı ya da yatak odamızın bir parçasını nasıl giyinme odasına çevirebiliriz?


Boş bir odanız varsa işiniz kolay
(Levent Tekin İç Mimarlık / homify.com.tr)

Kent merkezlerindeki evlerin ortalama büyüklükleri giderek düşme eğiliminde olsa da, hâlâ bir boş odası olan şanslı kişilerden biriyseniz, giyinme odanızı oldukça kolay bir şekilde tasarlayabilirsiniz. Böylelikle hem odanızı yararlı bir şekilde değerlendirmiş, hem de diğer odalarınızın, özellikle de yatak odanızın yükünü büyük ölçüde hafifletmiş olursunuz. Boş odanızın şekline bağlı olarak iki ya da üç cephesini kullanabilirsiniz. Kullanacağınız duvarları boydan boya kaplayacak bir dolap ve raf grubu oluşturmanız gerekiyor. Bu dolap ve raf grubu oluşturmadan önce, giyinme tarzınız ve bu dolaplarında depolayacağınız başka şeyleri göz önünde bulundurarak bir tasarım yapmalısınız. Daha sonra bu tasarımı bir mobilya atölyesinde yaptırabilir veya hazır modüler mobilyalardan seçerek duvarınıza uydurabilirsiniz.

Geniş bir yatak odanız varsa
(Levent Tekin İç Mimarlık / homify.com.tr)

Yatak odanız büyük ama bir giyinme odanız yoksa, oldukça kolay bir şekilde odanızın bir bölümünü giyinme odasına dönüştürebilirsiniz. Öncelikle yatak odası ve giyinme odasını fiziksel olarak ayırmanız gerekiyor. Giyinme odalarının esas özelliği, giysileri ve beraberinde yarattıkları dağınıklıkları yatak odalarından tamamen yalıtabiliyor olmalarıdır. Giyinme odanızı bölmek için alçıpan, betopan veya başka çeşit hazır panellerden yararlanabilirsiniz. Buna bir de hazır iç mekân kapılarından eklemeniz gerekecek. Tüm bunlar sanıldığı kadar maliyetli olmayacaktır. Birkaç saatlik nitelikli işçilikle kapı ve duvarınız hazır olabilir. Bir başka seçenek de, özel yaptıracağınız dolap grubunu adeta bir duvar gibi kullanarak giyinme odanızı yatak odanızdan ayırmak olabilir. Nispeten daha maliyetli olan bu yöntem size daha fazla depolama alanı sunacaktır.

Giyim tarzınızı giyinme odanıza yansıtın
(Voltaj Tasarım / homify.com.tr)

Giyinme odanız esas olarak giysileriniz için bir saklama alanı olmasından ötürü günlük giyim tarzınızdan da odanızın biçiminde belirleyici bir önemi olmalıdır. Örneğin ağırlıklı olarak ütü gerektirmeyen spor kıyafetler giyiyorsanız, çekmecelerin bol olduğu ve askı alanının asgaride tutulduğu bir dolap grubu işinizi görecektir. Sürekli ütülü durması gereken giysileriniz, mesela takım elbise, gece kıyafeti, gömlek ve buna benzer kıyafetleriniz çoğunluktaysa, bu kez askıların bol olduğu bir tasarım yapmalısınız. Bu askıların hepsini tek bir düzlem üzerinde konumlandırmak yerine farklı yüksekliklere ve farklı duvarlara koyarsanız, farklı tip kıyafetleri düzenli tutmak daha kolay olur.

Ahşaptan şaşmayın
(Wenna Design / homify.com.tr)

Giyinme odanızı tasarlarken pek çok farklı malzeme kullanabilirsiniz. Ancak bizim önerimiz ahşaptan şaşmamanız yönünde olacak. Maliyetleri bir parça yükseltecek de olsa, ahşabın güzelliği ve dayanıklılığının aradaki farka değeceğini zamanla siz de göreceksiniz.

Oda olarak küçük ama giyinme odası için yeterli
(Aya Yapı Tasarım / homify.com.tr)

Bazı evlerde neredeyse hiçbir işe yaramayacak kadar küçük odalarla karşılaşabiliyoruz. Bazılarının penceresi bile bulunmayan ve aslında mimari hesaplama hatalarından kaynaklanan bu tip odalar, genellikle ardiye, yüklük gibi amaçlarla kullanılır ve bir süre sonra da eşya kalabalığından içeriye dahi girilemez hale gelirler. Bu tip bir odanız varsa ve bir giyinme odasına dönüştürürseniz, giysileriniz haricinde fazla eşyalarınızı da düzenli bir şekilde depolayacağınız bir alana kavuşursunuz. Giyinme odanızın dolaplarını boy hizanıza kadar giysiler, ayakkabılar ve kişisel eşyalarınız için kullanacağınız şekilde tasarlayın. Boyunuzdan yukarıda kalan bölüme ise çeşitli büyüklüklerde, tercihen geniş tutacağınız dolaplar konumlandırın. Böylelikle fazla eşyalarınız ortadan kalktığı gibi gereksiz toz tutup eskimelerinin de önüne geçmiş olacaksınız.

Daha fazla resim ve seçenek için:

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.