Gizli Şekere Dikkat!

Bu hafta "şeker" ile ilgilenmeye biraz daha devam edelim istedim. Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi bilerek ya da bazı besinlerin içeriğinde yer aldığını bilmeden tükettiğimiz şeker, kalp hastalıklarından tip 2 diyabete, erken yaşlanmaya kadar çok sayıda soruna yol açıyor.

Diyelim ki bunu kontrol altına aldınız ve şekeri hayatınızdan çıkarmak için elinizden geleni yaptınız. Çayı ya da kahveyi şekersiz içtiniz, şeker ve un içeren yiyecekleri tüketmeyi bıraktınız. Buraya kadar tamam...

Peki ya bazen pek de tahmin etmediğimiz besinlerin de şeker içerdiğini biliyor musunuz? Sağlıklı sanarak tükettiğiniz bazı besinlerin içeriğinde de bize en küçük bir faydası olmayan şeker bulunabiliyor bazen. Hatta birçok tuzlu besinde bile!

Haberin Devamı

Bedene bu kadar zarar veren şeker konusunda bilinçlenmek açısından gelin "gizli şeker" içeren bu besinlere bir bakalım.

Ekmek: Bunu baştan beri biliyorsunuz zaten. Beyaz ekmek şeker içerir. Peki ya bazen tam tahıllı ekmeklerde de birkaç çeşit şeker bulunduğu aklınıza gelir mi?

Salata sosları: Sağlıklı diye düşünerek tükettiğiniz salatalara lezzet katan soslar konusunda da dikkatli olmak gerek. Çünkü piyasadan hazır olarak satın aldığınız bu sosların içine, lezzetini artırması için şeker de eklenir. O yüzden hazır salata sosu alırken dikkatli olmakta fayda var. Ama bana sorarsanız, biraz zeytinyağı, biraz limon ya da sirke ve dilediğiniz baharatlarla kendi sosunuzu kendiniz hazırlayın. Bu daha sağlıklı bir seçenek.

Meyveli yoğurtlar: Hafif ve sağlıklı bir tatlı seçeneği olarak tükettiğiniz ambalajlanmış meyveli yoğurtlar da bol miktarda şeker içerir. Bunların yerine evde yoğurdunuzu kendiniz mayalamayı tercih edin. İçine dilediğiniz meyveleri katarak daha sağlıklı bir ara öğün ya da tatlı hazırlayabilirsiniz.

Konserve ya da donmuş meyveler: İşte bu da ince bir konu. Elbette bütün dondurulmuş meyvelerin içeriğinde şeker bulunmaz. Ama bazılarının şeker içerdiği de bilinen bir gerçek. Böyle bir alışveriş sırasında yapmanız gereken en önemli hareket, ambalajın üzerindeki etiketi dikkatlice okumak ve neler içerdiğine dikkat etmek.

Haberin Devamı