Glutensiz Beslenme

Günümüzün en popüler beslenme şekillerinden biri glütensiz beslenmedir. Özetlemek gerekirse bu beslenme tarzında buğday, arpa, yulaf ve çavdar olan bütün yiyecekler diyetten çıkarılır. Glutensiz beslenme kimi durumlarda elzemdir. Örneğin çölyak hastalığı olan kişiler veya glütene karşı alerji/intoleransı olan kişiler glütensiz beslenmelidir. Bu kişilerde “glüten” adlı tahıllarda bulunan proteine karşı bağırsaklar hassasiyet gösterir. Çölyak hastalarında ömür boyu bu gıdalar diyetten çıkarılmalıdır. Gluten intoleransı ise tamamen farklıdır. Diyetten belli bir süre çıkarıldığı takdirde bağırsak florası kendini yeniler ve yavaş yavaş diyetinize glüteni tekrardan eklediğinizde rahatsız hissetmiyorsanız tüketmeye başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Fakat popüler yaklaşımlardan dolayı ihtiyaç olmasa bile özellikle kilo verme kaygısından dolayı kişiler bu beslenme tarzını benimsemektedir. Fakat uzun vadede glüten içeren gıdaları hayatımızdan çıkarırsak birçok besin öğesinden yararlanamayız ve bu da vücudumuzda çeşitli vitamin ve mineral eksikliğine neden olabilir.

Gluten nelerde bulunur?

Arpa, buğday ve çavdar ile yapılan bütün yiyeceklerde glüten bulunur.

Belirtiler nelerdir?

Şişkinlik, gaz, karın ağrısı, ,ishal, kokulu sulu ve yağlı dışkı vb.

Nelerden uzak durmalısınız?

Unlu gıdalar, ekmek, poğaça, börek, pasta, hamur işleri, makarna, sucuk, salam, tahıldan elde edilen alkoller (bira, viski, votka) vb.

Neleri tüketebilirsiniz?

Pirinç unu, mısır unu, patates unu, soya unu, pirinç, mısır, tofu, mısır ve pirinç orijinli kahvaltılık gevrekler, piyasadaki glütensiz ürünler

Glutensiz beslenmek durumunda kaldıysanız panik olmayın! Glutensiz unlarla yapacağınız tariflerle diyetinize çeşitlilik katabilirsiniz. Bunun yanı sıra piyasada da birçok glütensiz ürün mevcut. Siz yeter ki sağlığınızı ve kendinizi önemseyin!

Dyt. Seba Sarıtepe

Sorularınız için :

Instagram: @fitguidebyseba