Ekonomi Güçlenme sürecek

Güçlenme sürecek

11.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak gerek enflasyonla mücadelenin gerekse de tasarrufa dönük atılan adımların ekonomideki canlanma ve güçlenmeyi destekleyeceğini ifade etti

Güçlenme sürecek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, başarılı tahvil ihraçlarının, atılan adımların ve Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) küresel finans çevrelerinde güçlü karşılık bulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

TBMM’de, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmeleri başladı. YEP’e göre sıkı para ve maliye politikaları uygulanarak ekonomideki dengelenme sürecinin etkin bir şekilde yönetileceğinin altını çizen Albayrak, “Bu doğrultuda büyümenin 2018’de yüzde 3.8, 2019’da ise yüzde 2.3 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz” dedi.

İyi bir performans

Albayrak, büyümenin yanı sıra destekleyici iş gücü politikalarının etkisiyle istihdamda da iyi bir performans elde edildiğine dikkat çekerek, “2018 genelinde iş gücü arzının artmaya devam etmesi, ekonomik dengelenmenin belirginleşmesi ve yavaşlayan iç talep nedeniyle işsizlik oranının bir miktar artarak yüzde 11.3 olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

YEP sonrasında dengelenme sürecinin kur ve faizlerden sonra enflasyon göstergelerinde etkisini göstermeye başladığına değinen Albayrak, şöyle devam etti:

“Kasım itibarıyla tüketici enflasyonu bir önceki aya göre yıllık bazda 3.62 puan gerileyerek yüzde 21.62 oldu. Bu süreci, para ve maliye politikalarımızdaki güçlü duruş ile desteklemeye devam ediyoruz. Kasımdan sonra aralıkta da devam edecek KDV ve ÖTV indirimlerinin ve enerji fiyatlarında zam yapılmayacak olmasının etkisi ile enflasyonla mücadelede güçlü bir performansı yakalayacağımıza inanıyoruz.”

Mali disiplin

Bu yıl kamu maliyesini bir yandan mali alanı ve enflasyonla mücadeleyi desteklerken diğer yandan yapısal, konjonktürel ve sosyal ihtiyaçları karşılayacak şekilde yürüttüklerini ifade eden Albayrak, şunları kaydetti:

“YEP’te mali disiplini ekonomi politikasının temel çıpa belirledik. Başta tasarruflar olmak üzere yapısal tedbirlerle, merkezi yönetim bütçe açığının GSYH’ye oranını program dönemi boyunca yüzde 2’nin altında tutacağız. Bu çerçevede 2017’de yüzde 1.5 olan merkezi yönetim bütçe açığının GSYH’ye oranının 2018’de yüzde 1.9, 2019’da ise yüzde 1.8 olacağını öngörüyoruz. Buna bağlı olarak 2017’de yüzde 1.8 olan genel devlet açığının GSYH’ye oranının 2018’de yüzde 2.4, 2019’da ise yüzde 1.6 olmasını hedefledik.”

Haberin Devamı

Albayrak bu konudaki Maastricht kriterinin yüzde 3 olduğunu hatırlattı.

Saldırılara rağmen...

Yapılan spekülatif ataklar sonucunda 7.20’lere kadar yükselen kurda, normalleşme süreciyle 5.14’lere kadar geri çekilme sağladıklarını anımsatan Albayrak, şunları kaydetti:

“Bugün dünyanın en önde gelen finans kurumlarının parmak ısırdığı, inanamadığı bir performansı her daim sergilemeye devam ediyoruz. Türkiye, küresel ekonomideki bu denli sert süreçlere, tarihinin en büyük kur saldırısını yaşamasına, o saldırıyı yaşadığı dönemde dahi bir önceki çeyrekteki 11.1’lik baz etkisine rağmen büyümüştür. Ekonomi 2018 üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 1.6 büyüme kaydetti. 2018 ikinci çeyreğinde başlayan dengelenme sürecinin üçüncü çeyrekte belirginleşerek devam ettiğini görüyoruz.”

Başarılı tahvil ihraçlarının, atılan adımların ve YEP’in küresel finans çevrelerinde güçlü karşılık bulduğuna dikkati çeken Albayrak, “Kısa süre içinde Hazine garantili bir altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı daha gerçekleştirilecek” dedi.

Haberin Devamı

Verginin % 21’i eğitime gidiyor

Bakan Albayrak, 2019’da vergi gelirlerinin yüzde 21’ini eğitime harcayacaklarını kaydetti. Gelecek yıl bireysel emeklilik sistemi (BES) kapsamında devlet katkısı tutarı için bütçede 4.1 milyar lira kaynak ayırdıklarını, 2019 sonunda bütçeden karşılanan toplam devlet katkısı tutarının 19.4 milyar liraya ulaşacağını bildiren Albayrak, BES’te katılımcı sayısının 7 milyon kişiye, birikmiş fon tutarının ise devlet katkısı dahil 87 milyar liraya yaklaştığını belirtti.

Albayrak, mükelleflerin elektronik uygulamalarla tüm işlemlerini yapmalarını sağladıklarını belirterek, “E-tebligat sistemiyle 30 milyon tebliği elektronik ortamda ilettik ve 300 milyon TL tasarruf ettik” dedi.