Ekonomi ‘Güçlü büyüme devam edecek’

‘Güçlü büyüme devam edecek’

13.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Sanayi Üretim Endeksi, ihracat rakamları ve Reel Sektör Güven Endeksi’nin Türkiye ekonomisi için güçlü büyümeye işaret ettiğini söyledi

‘Güçlü büyüme devam edecek’

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Satın Alma Yöneticileri Endeksi, Sanayi Üretim Endeksi, ihracat rakamları ve Reel Sektör Güven Endeksi’nin Türkiye ekonomisi için güçlü büyümeye işaret ettiğini bildirdi.

Şimşek, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) Genişletilmiş Başkanlar Toplantısı’nda, “2017 Yılı Değerlendirmesi ve 2018 Yılı Beklentileri” başlıklı sunum yaptı. MÜSİAD üyeleri arasında yapılan 2018 Ekonomi Beklenti Anketi için teşekkür eden Şimşek, “Öyle görünüyor ki 2018’e ilişkin genel olarak daha iyimsersiniz, bu da sevindirici” dedi.

Enflasyon aşağı gelecek

Şimşek, “Önümüzdeki dönemde enflasyon aşağı doğru gelecek. Çünkü sıkı bir para politikası devrede. Merkez Bankası’nın politikası geçen sene KGF nedeniyle etkili olamadı” dedi.

Şimşek, “KGF’de imalat sanayiyi, arz yönünü ve ihracatı destekleyeceğimiz için daha nötr bir etkide olacak ve parasal sıkılaştırmanın etkilerini önümüzdeki dönemde enflasyonda görmeyi umut ediyoruz. Hazine kefaletini Türkiye’de verilen bütün kredilere yaygınlaştıramayız. Bankacılık sisteminin bütün riskini 80 milyona yükleyemeyiz. Biz bundan sonra seçici davranacağız. KGF’de geri dönüşleri kullandıracağız ama ağırlıklı olarak ihracata, imalat sanayi yatırımlarına” diye konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD üyeleri arasında yapılan ve 2017 değerlendirmelerini de içeren 2018 Ekonomi Beklenti Anketi sonuçlarını açıkladı. “2018’in 2017’ye kıyasla nasıl geçmesini bekliyorsunuz” sorusuna, MÜSİAD üyelerinin yüzde 57’si ‘daha iyi geçeceği’, yüzde 20’si ise ‘2017’ye benzer şekilde geçeceği’ yanıtını verdi. Üyelerin yüzde 77’sinin 2018’e olumlu bir beklentiyle yaklaştığı değerlendirildi.

Dernek üyelerinin yüzde 50’si ‘yatırımlar artacak’ derken, yüzde 32’si değişim beklemediğini ifade etti. Dernek üyelerinin yüzde 42’si gelecek yıl çalışan sayısının artacağını, yüzde 43’ü değişmeyeceğini dile getirdi. Tasarruf konusunda üyelerin yüzde 35’i 2018’de tasarruflarının artacağını düşünürken, yüzde 42’si tasarruflarında herhangi bir değişim öngörmüyor.

Haberin Devamı

Fon akışı pozitif

Şimşek, Türkiye açısından da önem taşıyan Avrupa Birliği’ndeki toparlanmanın oldukça güçlü seyrettiğini dile getirdi. Küresel ticaretin de küresel büyümeye paralel şekilde artış trendinde olduğuna dikkati çeken Şimşek, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere fon akışının pozitif seyrettiğini belirtti.

Avrupa’yı yakalarız

Kişi başına düşen milli gelir konusundaki gelişmelere değinen Mehmet Şimşek, “Dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle arayı kapatıyoruz. Bu çok önemli. 15 yılda Avrupa ile arayı 28 puan, ABD ile 20 puan kapatmışız. Türkiye eğer reformları yapıp, doğru politikaları uygularsa önümüzdeki 15 yılda Avrupa ile kişi başına milli gelirde başabaş noktaya gelecek” diye konuştu.

Ekonomideki gelişmeler iyi

Şimşek, Türkiye ekonomisinin Cumhuriyet’in kuruluşundan AK Parti hükümetlerine kadarki dönemde ortalama yüzde 4.7 büyüdüğünü söyledi. Şimşek, “2003-2016 döneminde ortalama yüzde 5.6-5.7 büyüme söz konusu. Türkiye son 15 yılda çok güçlü bir büyüme performansı ortaya koymuştur. ‘1 puanlık artış da ne?’ diyenler olabilir. Matematik bilenler öyle demezler, bu 1 puan 100 yılda 3 kattan fazla fark yaratır” dedi. 2002 yılı 100 alındığında dünya ekonomisinin 178’e çıktığını dile getiren Şimşek, AB’nin 124’e, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin 188’e, Türkiye’nin ise 230’un üzerine çıktığını bildirdi.
Şimşek, “Türkiye, Çin ve Hindistan dahil gelişmekte olan ülkelere göre daha düşük, dünyaya göre, bizim gibi gelişmekte olan ülkelere göre muazzam iyi bir performans göstermiştir. Kendi tarihimize oranla iyi bir performans ortaya koymakla kalmamışız, bu dönemde dünyayla arayı kapatmışız” diye konuştu.