Gülşah Arslantaş

Gülşah Arslantaş

gulsah.arslantas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türk kültürü ve tarihinde hamamların yeri oldukça önemli. Özellikle Osmanlı döneminde hamamlar sadece bir yıkanma yeri değil sağlık, sosyal ve kültürel etkinliklerin yaşandığı merkezler olmuş. Günümüzde ise artık sayıları parmakla sayılacak kadar azalmış olan hamamların başında 1741 yılında I.Mahmut tarafından yaptırılan Cağaloğlu Hamamı geliyor. Ayasofya külliyesi ve Ayasofya Kütüphanesi’ne gelir sağlamak amacıyla yaptırılan hamamın planını ise Hassa mimarı Süleyman Ağa çizmiş ve hamam Abdullah Ağa tarafından inşa edilmiş. Aynı zamanda Sultan I.Mahmut tarafından şehrin artan su ve odun ihtiyacı nedeniyle 1768’de büyük hamam yapılmasının yasaklanmasından önce inşa edilen son büyük hamam olması nedeniyle burası oldukça önem taşıyor. Yerebatan Sarnıcı’nın hemen yakınında yer alan bu tarihi güzelliği geçtiğimiz günlerde deneyimleme fırsatım oldu.

Haberin Devamı

O Kurnadan Bu Kurnuya Hamam Sefası: Cağaloğlu Hamamı

O Kurnadan Bu Kurnuya Hamam Sefası: Cağaloğlu Hamamı

İçeri girer girmez sağlı ve sollu olarak bir çok devlet adamı, sanatçı ve edebiyatçının fotoğrafları karşılıyor ziyaretçileri. İngiltere kralı VIII. Edward, Hollywood ünlüleri John Travolta, Cameron Diaz, model Kate Moss, dünyaca ünlü para sihirbazı George Soros , Florance Nightingale, Omar Sherif, Jenson Button, Barış Manço, Adile Naşit, Şener Şen ve daha bir çok ünlü sima burayı ziyaret etmiş. Giriş kısmına geldiğimizde ise hamamın o büyüleyici temizlik ve ferahlık kokusu yüzünüze çarpıyor.

O Kurnadan Bu Kurnuya Hamam Sefası: Cağaloğlu Hamamı

Bu görkemli yapının camekanı geniş bir kubbe tarafından örtülmekte ve bu camekan çevresine inşa edilen konsollar üzerinde soyunma odaları yer almakta. Orta kısımda bulunan geniş havuzun fıskiyelerinden gelen su sesleri ile oluşan akustik sayesinde burada çokça huzur depoluyorsunuz :) Kadınlar ve erkekler için ayrı bölümleri olan çifte hamamın erkekler çıkışı caddeye bakarken, kadınlar çıkışı ise ara sokakta yer alıyor. Soğukluk ve sıcaklık bölümlerinin düzenlenişinde klasik Osmanlı mimarisinde olmayan, daha çok Barok üslubun mimarisi göze çarpmakta.

Erkek bölümünde büyük bir kubbeyle örtülü soyunmalıktan, küçük bir kubbe ve yedi tonozla örtülü soğukluğa geçilirken, sıcaklık da sekiz mermer sütunu bağlayan kemerlere oturan büyük bir kubbe ile örtülü. Tüm bu bilgileri edindikten sonra kadın bölümüne geçerken büyük bir avlusu olan, şömineli bir dinlence odasına rastlıyorum.

Haberin Devamı

O Kurnadan Bu Kurnuya Hamam Sefası: Cağaloğlu Hamamı

O Kurnadan Bu Kurnuya Hamam Sefası: Cağaloğlu Hamamı

Burada hamam sefası sonrasında ikram edilen Beyoğlu gazozunuzu, çayınızı ya da kahvenizi içebilir, şöminenin tadını çıkarabilirsiniz.

O Kurnadan Bu Kurnuya Hamam Sefası: Cağaloğlu Hamamı

Kişiye ait odalarda ise terlik, peştamal, havlu ve bazı temizlik malzemeleri yer almakta. Bunların haricinde isterseniz kendiniz de dışarıdan havlunuzu, terliğinizi getirebiliyorsunuz.

O Kurnadan Bu Kurnuya Hamam Sefası: Cağaloğlu Hamamı

Hamamın tarihi kimliğinin muhafaza edilmesinin yanı sıra hijyene de fazlasıyla önem verilmiş. Koskoca 300 yıllık maziye sahip bu yapının temizliği nasıl sağlanıyor sorusuna gelirsek, hamamda Nano teknolojisi kullanılmış. Hamamdaki her bölge (takunya, peştamal gibi hamam aksesuarları da dahil) bakteri ve virüsleri yok eden özel bir solüsyon ile dezenfekte ediliyor ve böylece nano teknolojik koruma kalkanları sayesinde uzun süreli hijyen sağlanıyor.
Hamam servislerine gelecek olursak; ziyaretçilere self servis, alaturka masaj, kese ve yıkanma, komple hamam hizmeti, komple lüks oryantal hizmet, imparator Sultan Mahmut Hizmeti gibi farklı hamam hizmetleri sağlanmakta. Hangi paketi seçerseniz seçin alacağınız hizmet sonucunda yeniden doğmuş gibi hissedeceğiniz garanti :) Ben kendimi hamamın 10 yıllık çalışanı olan Gülşen Abla’nın kollarına teslim ettim ve size de tavsiye ederim :)
O Kurnadan Bu Kurnuya Hamam Sefası: Cağaloğlu Hamamı
O Kurnadan Bu Kurnuya Hamam Sefası: Cağaloğlu Hamamı
Unutmadan; Patricia Schultz‘un yazdığı ve dünyada çok satan seyahat kitabı olan “Ölmeden Önce Görmeniz Gereken 1000 Yer” kitabında Schultz, Cağaloğlu Hamamı’nı görülmesi gereken yerlerden biri seçmiş.
Sizler de 300 yıldır ayakta duran bu güzel tarihi yapıda aklanıp paklanmayı, göbek taşında sırt üstü yatıp kubbenin deliklerinden içeri süzülen ışığı izlemeyi, halvet odasının sıcağında kendinizden geçmeyi ve birkaç saatliğine her şeyi unutmayı isterseniz burayı muhakkak ziyaret etmenizi öneririm:)
Ve tabii ki; hamam yönetimi ve personeline, ilgileri ve güler yüzlü hizmetleri için bir kez daha teşekkürlerimi sunarım.
Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle…
Gülşah Arslantaş