Günde Yarım Avokado Tüketirseniz Bunlar Olur

Son dönemde beslenme trendleri içinde yıldızı iyice parlayan avokadoyu bilirsiniz. Peki "mucize meyve" olarak bilinen avokadonun içerdiği vitamin ve mineralleri, hem genel sağlığı korumaya hem de kilo vermeye katkılarını biliyor musunuz? Gelin bugün bu tropikal meyvenin nimetlerine ve bunlardan nasıl yararlanacağımıza bir göz atalım. Haftada üç gün yarım avokado tüketirseniz bedeninizde ve görüntünüzde nelerin değişeceğine yakından bakalım.

Kan şekeriniz dengede kalır

Bildiğiniz gibi şeker insanın hayatını kısaltan, çeşitli sağlık sorunlarına yol açan ve kilo almasına neden olan bir tür zehir. İşte avokado tam da bu noktada yardım elini uzatıyor. Çünkü bir orta boy avokadoda sadece 2 gram şeker var. Şöyle bir düşünürsek bu bütün diğer meyvelerin içerdiğinden çok daha az bir miktar. Avokadonun bu özelliği de kan şekerinin dengede kalmasını sağlar. Cümleyi başka bir açıdan kurarsak eğer, kan şekerinizin dengede kalması da olmadık zamanlarda açlık krizlerine girmenizi engeller. Bu da kilo vermeye ya da kilosunu korumaya çalışanlar için muhteşem bir durum, değil mi?

Haberin Devamı

Uzun süre tok kalırsınız

Avokadonun kilo vermeye çalışanlara bir başka faydası da uzun süre tokluk hissi vermesi. Bu nasıl mı oluyor? Kısaca şöyle anlatayım: Ortalama bir hesapla bir avokado 322 kalori içerir. Bunun yarısından fazlası da doymamış sağlıklı yağ asitlerinden gelir, yani oleik asitten. Kilo vermeye yardımcı bir özellik bu. Çünkü yediğiniz öğünün ardından uzun süre tok kalmanızı sağlar. Özellikle sabah kahvaltısında yarım avokado tükettiğiniz zaman; uzun süre atıştırma gereği duymadığınızı göreceksiniz.

Kalp sağlığınızı korumuş olursunuz

Düzenli olarak avokado tüketerek aynı zamanda kalp sağlığınızı da korumuş olursunuz. Yapılan tıbbi araştırmaların sonuçlarına göre, avokado kandaki kötü kolesterolü düşürür. Bu, özellikle obez kişilerin karşılaştığı en önemli sağlık sorunlarından biri. Sadece kolesterol değil, kalp hastalıklarına yol açan trigliserit ve tansiyon yüksekliğini de önler. Sorunsuz bir kalp sağlığı da hem daha kaliteli bir yaşam sürmenizi hem de kilonuzu dengede tutmanızı kolaylaştırır.

Haberin Devamı

Bol bol lif tüketmiş olursunuz

Avokado, bol lif içeren bir meyve. Bu özelliği sayesinde de sindirim sistemini düzenler. Kabızlık, bağırsak tembelliği gibi sorunların çözülmesine yardımcı olur. İşin bu noktasında yine "tokluk hissi" konusuna geliyoruz. Avokado içerdiği bu lif sayesinde tok hissetminizi ve bu hissin uzun süre devam etmesini sağlar. Eğer kilo vermek ya da formumuzu korumak istiyorsak daha ne olsun!

Kansere karşı kalkan oluşturursunuz

Elbette hayatınızla ve yiyip içtiklerinizle ilgili başka ayrıntılara da dikkat etmeniz gerek. Ama avokado tüketerek kanser riskinizi azaltır, doğal bir kalkan oluşturmuş olursunuz. Avokadonun bunu nasıl sağladığını da birazdan anlatacağım zaten.

Cilt ve saç güzelliğinizi korursunuz

Avokado sadece bedenin içini değil dışını da "ışıldatır". Düzenli olarak avokado tüketirseniz, bu, saçlarınızı ve aynı zamanda cildinizi de besler. Geçip giden yılların üzerinizde bıraktığı yaşlanma etkilerini en aza indirmiş olursunuz.

Haberin Devamı

Avokado bir vitamin ve mineral deposudur

Şimdi gelelim avokadonun bütün bu sağlık faydalarının nereden kaynaklandığına. Avokado kelimenin tam anlamıyla bir vitamin ve mineral deposu. Sağlıklı yağların yanı sıra B5, B6, C, E ve K vitaminlerini barındırıyor. Şöyle bir özelliği daha var "potasyum deposu" olarak bilinen muzdan daha fazla potasyum içeriyor. Ama bu kadar sanıyorsanız yanıldınız. Çünkü avokado magnezyum, manganez, demir ve çinko da içeriyor.

Ne kadar avokado tüketmek gerekir?

Şimdi önemli bir ayrıntıya sıra geldi. Ne kadar ve ne sıklıkta avokado tüketmek gerekir? Elbette bunca yararı var diye diğer besinleri hayatımızdan çıkarıp kendimizi avokado tüketmeye adamayacağız. Yani her yiyecekte olduğu gibi avokadoyu da fazla tüketmek yarar yerine zarar getirebilir. O yüzden avokado tüketirken dikkatli olmak gerek. Örneğin gün aşırı yarım avakoda tüketebilirsiniz. Avokado yağ oranı yüksek bir meyve olduğu için onu tüketirken diğer yiyeceklerde kullandığınız yağ oranına dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.

Avokado nasıl yenilir?

Dilerseniz ortadan ikiye bölüp, çekirdeğini çıkarıp bir tatlı kaşığı yardımıyla orta kısımdaki meyvesini tüketebilirsiniz. Ya da kabuğunu soyup meyveyi küçük küçük dilimledikten sonra salatalarnıza da katabilirsiniz. Ama bu kadar değil, çok yakında size avokadolu ve sağlık deposu bazı tarifler de hazırlayacağım.

BERSU EKİNCİ
Bütünsel Beslenme Danışmanı