Gündem ‘Emperyalist bir teşebbüs’

‘Emperyalist bir teşebbüs’

16.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında TBMM’de anma töreni düzenlendi.

‘Emperyalist bir teşebbüs’

ANKARA Milliyet - TBMM’de ilk olarak “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Fotoğraf Sergisi” açıldı. Şehitler için saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından 15 Temmuz anısına hazırlanan kısa film gösterildi. Açılış konuşmasını, darbe gecesinde dönemin TBMM Başkanı olarak Meclis Genel Kurulu’nu açan İsmail Kahraman yaptı. Kahraman, Meclis’te yaşananları anlatarak, o gecenin unutulmaması gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

Anıt önünde tören

TBMM’deki 15 Temmuz Anıtı’nın önünde düzenlenen törende ise Kurtulmuş’un yanı sıra, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit ve Sayıştay Başkanı Metin Yener ile eski TBMM Başkanları, siyasi partilerin grup yöneticileri ve milletvekilleri hazır bulundu. Törende konuşan Kurtulmuş, 15 Temmuz’da ihanet ve kahramanlık destanlarının eş zamanlı olarak yaşandığı mekânlardan birisinin Gazi Meclis olduğunu belirterek şunları kaydetti: “15 Temmuz teşebbüsü sadece kendisinden önceki darbelerde gündeme getirilen siyasetin kötü gidişatını önlemek için atılmış bir adım değildi; milletin önünü kesmeye odaklanmış bir adımdı. Ülkemizin uluslararası emperyalist güçler tarafından işgaline zemin hazırlayacak bir teşebbüstü. O nedenle sadece bir çeteyi, bir grubu değil emperyalist bir teşebbüsü de işaret etmek ve gelecek nesillere anlatmak durumundayız.”

Haberin Devamı

15 Temmuz’un bir bilinçlenme gecesi olduğunu vurguladı ve “Devletin ele geçirilecek bir yer olmasını önlemek için milletin bütün imkânları liyakat, ehliyet ve millete sadakat prensipleri çerçevesinde kamu yönetimini çok daha güçlü hale getirmek için kullanılmalıdır. Bu, 15 Temmuz’dan çıkaracağımız önemli derslerden birisidir” dedi.