Siyaset 'Güvenli bölge bizim fikrimiz'

'Güvenli bölge bizim fikrimiz'

15.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye’de güvenli bölge kurma planının Türkiye’ye ait olduğunu belirterek “Türkiye’nin kararlılığını gördükten sonra bu fikri ortaya attılar” dedi

Güvenli bölge bizim fikrimiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Lüksemburg Dışişleri ve Avrupa Bakanı Jean Asselborn ile Resmi Konut’ta yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın Twitter’dan Türkiye’ye yönelik açıklamalarına ilişkin soruyu Çavuşoğlu şöyle yanıtladı: “Stratejik ortaklar sosyal medya üzerinden konuşmaz. Kanallarımız açık. Sayın Trump, Cumhurbaşkanımızı iki defa arayarak Suriye’den çekilmek istediklerini ve bunu Türkiye ile koordine etmek istediklerini söyledi. Biz de muhataplarımızla görüştük. İki gün önce ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile de telefonda görüştük. Bolton’un ziyaretinde tüm arkadaşlarımızla birlikte yapılan toplantı ortada. Bize verilen bir belgeye karşı biz de cevabımızı bugün ABD’ye gönderiyoruz.”

Haberin Devamı

‘Tehditle bir yere varılamaz’

Trump’ın tehdit dili kullandığını belirten Çavuşoğlu, “Türkiye’yi ekonomik olarak tehdit etmekle bir yere varılamaz. Bir tarafta ekonomik zorluklar, diğer tarafta terör tehdidi. ‘İkisinden birini seç’ derlerse bize, bu millet de der ki, ‘ben aç kalırım, susuz kalırım, Kut’ül Amare’de, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi ama boyun eğmem’ der ve karşı karşıya kaldığı tehdidi yok etmek için ne gerekiyorsa onu yaparız” ifadelerini kullandı.

Suriye’nin kuzeyinde 30 kilometre güvenli bölge fikrinin ABD’nin fikri olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, “Bu, Cumhurbaşkanımızın sadece ABD değil, tüm Avrupalılara teklifidir. Ruslar da dahil. Suriye ile ilgilenen herkesle yaptığımız görüşmelerde biz bunu gündeme getirdik. Obama yönetimi bunu gerçekçi bulmuyordu. ‘Havadan burayı korumak mümkün olmaz, nasıl olacak’ gibi bahanelerle bu fikrimizi desteklemediler. Şimdi Türkiye’nin kararlılığını gördükten sonra bu fikri ortaya attılar. Biz bu fikre karşı değiliz” dedi.

Haberin Devamı

‘Çok seviyorsanız alın götürün’

DAEŞ ile göğüs göğüse çarpışan tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Bir terör örgütüne karşı çarpışırken iyi, diğerine geldiğin zaman savunmaya geçiyorsunuz. Eğer bu kadar çok seviyorsanız bu YPG’lileri PKK’lıları zaten ülkelerinizde yeterince var, onları da alır götürürsünüz. Avrupa’da zaten yeterince faaliyette bulunuyorlar” dedi.

Bakanla kısa atışma

Asselborn’un yaptığı açıklamanın ardından, Çavuşoğlu ile Asselborn arasında kısa bir atışma yaşandı. Asselborn, “Darbe girişiminden sonra verilen tepkiyi anlamakla birlikte, alınan birtakım tedbirlerden kaygı duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Kaygı duyduğumuz konuların başında, gazetecilerin, akademisyenlerin, insan hakları savunucularının ve STK temsilcilerinin tutukluluğu konusu geliyor” dedi. Asselborn “Türkiye ile Suriye konusunda ortak arzularımız var. Ancak Türkiye’nin tek taraflı olarak Suriye’nin kuzeydoğusunda bir saldırıya geçmesi konusunda kaygı duyuyoruz. Suriye’de barışçıl ve herkesi kapsayan bir çözüm istiyoruz” dedi, Çavuşoğlu ise Asselborn’a “15 Temmuz’dan sonra aldığımız tedbirler milletimizi ve demokrasimizi korumak için alınan tedbirlerdir” dedi.

Haberin Devamı

Trump: Provoke istemiyorum

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’dan ABD’nin Suriye’den çekilme sürecinin başladığını duyurarak “Eğer Türkiye Kürtleri vurursa, Türkiye’yi ekonomik yönden mahvederiz. 20 millik (32 km) güvenli bölge kuracağız. Aynı zamanda Kürtlerin Türkiye’yi provoke etmesini istemiyorum” ifadelerini kullandı.

Güvenli bölge bizim fikrimiz
‘Teröristler ortağınız ve müttefikiniz olamaz’

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Trump’ın tweet’ine yine Twitter üzerinden yanıt verdi. Kalın, “Sayın Donald Trump, Kürtleri ABD’nin terör listesindeki PKK ve onun Suriye kolu PYD/YPG ile eş tutmak ölümcül bir hata. Türkiye teröristlerle mücadele ediyor Kürtlerle değil. Kürtleri ve diğer Suriyelileri terör tehdidine karşı koruyacağız. Sayın Donald Trump, teröristler ortağınız ve müttefikiniz olamaz” dedi.

Güvenli bölge bizim fikrimiz
‘Kürtlerin düşmanı değil, hamisiyiz’

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Twitter mesajında, “Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürtlerin düşmanı değil, hamisidir. Türkiye’nin Kürtlerle hiçbir sorunu yoktur. Bizim meselemiz PKK terör örgütüyle ve onun Suriye’deki uzantılarıyladır” değerlendirmesinde bulundu.