Ekonomi Güvensiz ürün sayısı 7 kat arttı

Güvensiz ürün sayısı 7 kat arttı

26.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Güvensiz ürün sayısı 7 kat arttı

Türkiye’de güvensiz ürün sayısında 7 artış yaşandığı ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Dairesi Başkanı Meral Karaaslan, 2018’in 8 ayında 27 firmada 45 bin 824 üründe problem olduğunu belirlediklerini belirterek, “Daha az firma sayısına karşılık güvensiz ürün sayısı 7 kat arttı” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (İHKİB) iştiraki Ekoteks tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenen Uluslararası Tekstil Sempozyumu’nda konuşan Karaaslan, tekstilden kırtasiyeye, ayakkabıdan biberona, deterjandan diş fırçasına kadar pek çok ürünü incelediklerini söyledi.

Karaaslan, 2011’deki düzenlemeyle ağır metaller, azo renklendiriciler ve alev geciktiriciler denetlenirken 2017 yılında AB’nin tehlikeli kimyasallara düzenleme getiren tüzüğü Reach ile tam uyumlu hale geldiklerini dile getirerek, “Bugün ürünlerde 4 yerine tam 66 tehlikeli kimyasalı inceliyoruz. 2017 yılında toplam 54 firmanın 6 bin 620 ürününde güvensizlik tespit ettik. 2018’in 8 ayında 27 firmada 45 bin 824 üründe problem olduğunu belirledik. Daha az firma sayısına karşılık güvensiz ürün sayısı 8 ayda 7 kat arttı” diye konuştu.

Haberin Devamı

İthaller takipte

Bunun altında özellikle yeni kurulan ancak büyük miktarlarda ürün ithal eden firmaları takibe almalarının yattığını vurgulayan Karaaslan, “Gelen ürünleri incelediğimizde insan sağlığı ve kullanım açısından güvensizlikler belirledik. İncelenen tehlikeli kimyasalların sayısının artması da bu rakamın zirveye çıkmasında bir diğer önemli etken oldu. Güvensiz ürünlerde imitasyon takı ilk sırayı aldı. Özellikle yerli üretim olan tekstil ve hazır giyim ürünleri ile ayakkabılarda sorun yaşanmadığını gözlemledik” açıklamasını yaptı.

Bu yıl 19 ilde gerçekleştirilen okul dönemi denetimleri hakkında da bilgi veren Karaaslan, incelenen 115 bin 16 adet kırtasiye malzemesinden 3 bin 598’inin güvensiz bulunarak toplatıldığını anlattı.

1.8 milyon ürün imha edildi

İHKİB Başkan Yardımcısı Özkan Karaca ise, çevreye duyarlı üretimin hem insani hem de ticari olarak şart olduğunu belirterek, “Güvensiz ürün sayısının sadece 8 ayda bir önceki yılın tamamına kıyasla 7 kat artarak 6 bin 600’den 45 bine fırlaması son derece önemli. 10 yılda 1.8 milyon ürünün imha edilmesi bakanlık çalışmalarının ve daha çok denetimin önemini ortaya koyuyor” dedi.