Siyaset Hâkim ve savcılara empati eğitimi

Hâkim ve savcılara empati eğitimi

21.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hâkim ve savcılara yeni vizyon kazandırma amacıyla, “stres yönetimi, öfke kontrolü ve empati” eğitimi geliyor.

Hâkim ve savcılara empati eğitimi

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uyum amacıyla kapatılan ve geçtiğimiz hafta yeniden yapılandırılarak açılan Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Milliyet’e yaptığı açıklamada hâkim ve savcı adaylarının iletişim becerilerine artırmaya yönelik eğitim verileceğini belirtti. Özdemir, özetle şöyle konuştu:

Haberin Devamı

KİŞİSEL GELİŞİM MERKEZİ: Kişisel gelişim eğitimi merkezi diye yeni bir merkez açtık. Bizim eğitimdeki en önemli yeniliğimiz. Hâkimler ve savcılar toplumun gerçekten gözünün önünde olan kişiler. Yaptıkları basit hatalarla adalete olan güvenle ilgili temel problemler çıkıyor. Meslek öncesi ve meslek içi eğitim diye iki eğitim başlığımız var. Bu iki alanı destekleyecek ayrı bir alan açtık. Burada psikologlar, sosyal çalışmacılar görev alacak. Hâkim ve savcıların iletişim becerilerini geliştireceğiz. Öfke kontrolü, stres yönetimi özellikle vatandaşla iyi ilişki kurma, tepeden bakmama, onlarla empati kurma, avukatlarla mücadele etmeme, olumsuz basına yansıyan olayların oluşmaması için liderlik eğitimi. Toplumla vatandaşla kaynaşmaya yönelik böyle psikologların görev yaptığı alanında uzman kişilerin ders verdiği bir eğitim alanı açıyoruz. İletişim konusuna uzmanlarında olacağı merkez olacak.

Haberin Devamı

ÖZGÜVEN İÇİN MÜNAZARA: Bu merkezde aynı zamanda münazaralar yapıyoruz. Mesela geçen hafta, ‘idam cezası olmalı mı olmamalı mı?’ konusunu adaylara tartıştırdık. Gerçekten fikir tartışması oldu. Adayların özgüvenleri geliyor. Kendi meslekleriyle ilgili önemli konuyu tartışmış oluyorlar. Her hafta bir konu olacak.

SUÇ VE CEZA’YI TAHLİL: Her hafta hukukla ilgili kitap tahlili yaptırıyoruz. Geçen haftalarda, ‘Bakarya’yı okudular. Onu tartıştılar. Bu hafta Dostoyevski’nin Suç ve Ceza’yı okutmayı planlıyoruz.

KARİYER GÜNLERİ: Merkezi’mizde kişisel kariyer günleri yapıyoruz. Hem yargının ileri gelenlerini hem de toplumla ileri gelen kişileri her çarşamba bir söyleşi programına getiriyoruz.

TARAFSIZ OLGUN HÂKİM: Yapılması gereken çok şey var, niyetimiz de var. Bakanımız Sayın Gül ve Bakan Yardımcımızın dedikleri şu, ‘hizmet bekliyoruz’. Biz de gerçekten nitelikli hâkimler yetiştirmek için çalışacağız. Tarafsız hâkim savcı yetiştirmek, temel hedefimiz bu. Milletini ülkesini seven karar verirken vicdanı ile karar veren yeterli bilgiye erişmiş olgunluğa erişmiş hâkimler olsun istiyoruz.