SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Halı seçerken dikkat etmemiz gereken her şey!

Halıları yenilemek de genellikle yılın bu döneminde yapılan değişikliklerden biri. Siz de artık yıllardır kullandığınız halılardan sıkıldıysanız ve evinize yepyeni bir kış görünümü kazandırmak istiyorsanız o halde işte halı satın alırken bilmeniz gereken her şey!

|

El dokuması halıların incelikleri

(My Home Halı / homify.com.tr)

Bugün her ne kadar ekonomik ve pratik sebeplerden ötürü yaygın olarak makine halıları kullanılıyor olsa da el dokuması halıların zamana meydan okuyan bir inceliği, güzelliği ve kültürel bir dokusu olduğu da hepimizin malumu. Ekonomik imkanı olan ve makine halılarına göre temizliği ve bakımı biraz daha zor olduğu için bu estetik zarafetin zahmetine razı olan herkes de evinde mutlaka bir el dokuması halısı olmasını ister elbette. Bu çağda artık birer sanat eseri sayılabilecek el dokuması halılar da aslında farklı kalitelerde üretiliyor.

Peki satın alacağınız el dokuması halının kalitesini nasıl anlayabilirsiniz? Çoğu insan halının kalınlığının işçilik ve kumaş kalitesini belirleyen bir unsur olduğu yanılgısına düşüyor, oysa kumaş kalınlığının kalite açısından önemi yok. El dokuması halının iplik kalitesini yün lifinin uzunluğu, parlaklığı ve elastikliği belirler. Ayrıca düğüm sıklığı da işçilik kalitesini belli eden temel unsurdur. Düğüm sayısı çok olan, yani sıkı dokunmuş bir halı iyi bir dokuma ustası tarafından titizlikle ve emekle dokunmuş demektir. Düğüm sayısı sıklaştıkça halının arka yüzeyinde de deseninin daha çok belirginleştiğini de belirtmeden geçmeyelim.

İplik türü

(MPW Carpet / homify.com.tr)

Makine halısı alacaksanız da iplik açısından pek çok farklı seçenekle karşı karşıya kalacaksınız. Bu seçeneklerden en yaygın üç tanesi yün, akrilik ve polyesterdir.

Sentetik bir iplik olan polyester halıların ekonomik bir seçenek olduğu doğru, renk açısından oldukça çeşitli ve canlı bir renk skalasına sahip olduğunu da söyleyebiliriz. Ayrıca rutubete de dayanıklı bir malzemedir. Ancak bu olumlu özelliklerinin yanı sıra özellikle yağlı lekelere karşı çok dayanıklı olmadıklarını ve daha da önemlisi diğer halılara göre çok daha hızlı eskidiğini ve kullandıkça sertleştiğini de söylemek mümkün.

Akrilik ise yüne benzer bir dokuya sahip olan ve dayanıklı bir elyaf çeşididir. Akrilik halıların temizliği çok kolaydır, leke tutmaz ve yün seçeneklerden daha ekonomiktir.

Gelgelelim yün halılar halı dünyasının en nitelikli makine halılarını oluşturur. Dayanıklı, esnek ve yumuşak bir dokuya sahip olan yün halıların temizliği de kolay ve oldukça dayanıklı.

Duvardan duvara mı parça halı mı?

(Claire Hammond Interiors / homify.com.tr)

Halı seçerken karar vermeniz gereken şeylerden biri de parça halı mı yoksa duvardan duvara halı mı tercih edeceğiniz. Aslında buna karar vermek çok zor değil; özellikle evinizle ilgili iki faktörü göz önünde bulundurun:

1- Zemin döşemelerinizi sergilemek istiyor musunuz?
2- Eviniz kolay ısınıyor mu?

Eğer çok da güzel bulmadığınız, eski ve yıpranmış zemin döşemeleriniz varsa o halde duvardan duvara halı tercih etmelisiniz. Eviniz zor ısınıyorsa da aynı şekilde. Zeminde hiçbir boşluk bırakmayan duvardan duvara halılar kışın çok daha kolay ısınan yaşam alanları ortaya çıkarır.
Tabii bunların yanında parça halıların temizliklerinin çok daha kolay olduğunu ve renk ve desen seçenekleri açısından da çok daha zengin olduklarını unutmayın.

Çocuklu evlerde halı seçimi

(Dwarf / homify.com.tr)

Çocuklu evler ve özellikle çocuk odaları için halı satın alırken biraz daha dikkatli olmak gerekiyor çünkü halı evin ve dolayısıyla çocuğunuzun sağlıklı ve hijyenik olmasında önemli bir rol oynuyor. Özellikle halının üzerinde emekleyen oyunlar oynayan, vaktinin bir kısmını halıyla haşır neşir olarak geçiren küçük yaşlarda bir bebeğiniz varsa diğer seçeneklere nazaran biraz daha pahalı bir halı modeli olsa da teflon halıları tercih etmenizi öneriyoruz.

Üretimleri sırasında uygulanan özel bir yöntemle halı ipliğinde düşük yüzey gerilimi yaratılan bu halılar kir ve tozların halıya yapışmasına ve nüfuz etmesine engel olan bir tür. Yani teflon halılarda hijyen ve temizlik sağlamak çok daha kolaydır çünkü çocuğunuzun sağlığı için tehlikeli olabilecek toz ve kirler gündelik temizlikle kolayca yok edilebilir ve asla kalıcı olmaz. Ayrıca teflon halılarda halıya dökülen sıvılar da derine inmiyor ve yine kolaylıkla temizlenebiliyor.

Renk ve desen

(Hande Köksal Interiors / homify.com.tr)

Gelelim işin estetik boyutuna: Renk ve desen tercihleri aslında en zor kararlardan biridir çünkü insan genellikle hep en göz alıcı, canlı, göze güzel gelen halıyı satın almak ister. Ancak mağazada ya da internet mağazalarında bilgisayar ekranından gördüğünüz güzellik, salonunuza ya da yatak odanıza yerleştiğinde durum değişebilir.

Öncelikle halı renklerinin dekorasyonla uyumlu olmasına özen gösterin, ancak oturma grubunuzla tam olarak aynı renkte bir halı alırsanız sıkıcı bir ortam oluşabilir, aynı renk halıları tercih edecekseniz bile halılar ve mobilyalar arasında ton farkı oluşturun. Desen olarak da eğer gösterişli, bol eşyalı, kalabalık ya da çok canlı renkli ve hareketli bir dekorasyona sahipseniz o halde halıda mutlaka nötr tonlu minimal desenler tercih etmelisiniz. Aynı şekilde eğer minimal, az eşyalı ve sade bir yaşam alanından söz ediyorsak o zaman da hareketli ve canlı halılar mükemmel bir estetik oluşturacaktır.

Küçük odalar için halı seçimi

(Dasdediego Decoration / homify.com.tr)

Küçük odalarda halı tercihi yaparken ya deseni çok az ve minimal olan duvardan duvara halı modellerini tercih etmelisiniz ya da koltukların alt kısımlarına kadar uzanmayan, çevresinde zemin boşluğu bırakan daha küçük modelleri seçerek ferahlık ve havadar bir etki yaratmalısınız.

Oturma grubunuzun altında biten özellikle hareketli desenli halılar odayı daha da küçük gösterir ve boğucu bir etki yaratır. Bir de eğer küçük alanlı odanızı koyu tonlardan açık tonlara yükselen şekilde dizayn ederseniz daha derin ve yüksek tavanlı bir etki elde edebilirsiniz. Yani halınızı koyu tonlarda, mobilyaları biraz daha açık, duvarları mobilyalara göre daha açık ve tavanı da beyaz renk tercih ederek daha ferah bir ortama kavuşabilirsiniz.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.