Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Adeti geciken ve hamilelik şüphesi olan kadınlar, eczaneden satın alabilecekleri idrarda gebelik testleri ile sonucu öğrenebilir. Ancak bu noktada bilinmesi gereken evde uygulanabilen bu kitlerin yüzde yüz doğru sonuç veremeyebileceğidir. Kesin bilgi için mutlaka bir doktora başvurmak ve kanda gebelik testi yaptırmak gerekmektedir.

Testin doğruluk oranını arttırmak için ise testi talimatlara uygun bir şekilde uygulamak, test sonucunun güvenilirliğini arttıracaktır. Günümüzde hamilelik şüphesi yaşayan bir kadın hamile olup olmadığını 3 farklı yöntem ile öğrenebilir. Bu yöntemler ise;

Haberin Devamı
  • Ultrason ile gebeliğin belirlenmesi
  • Kan testi ile gebeliğin belirlenmesi
  • Evde yapılan hamilelik testi ile gebeliğin belirlenmesi

Hamilelik testleri ve HCG hormonu

HCG hormonu, toplum arasında gebelik hormonu olarak adlandırılabilmektedir. HCG hormonu gebeliğin başlarında ilk olarak kanda daha sonra ise idrarda da bulunan hormondur. Eğer bir kadın, hamile olduğundan şüpheleniyor ise hamileliğin kesin olarak belirlenmesi için bu hormonun saptanması gerekmektedir. Hamilelik testlerinin sonuçlarının pozitif çıkmasını sağlayan faktör, HCG hormonudur.

HCG hormonunun salgılanmaya başlaması için kadının yumurtalıklarından atılan bir yumurtanın sperm ile döllenmesi yani fertilizasyonun gerçekleşmesi gerekir. Döllenmenin gerçekleşmesi ile birlikte HCG hormonu salgılanmaya başlar.

Döllenmenin gerçekleşmesi sonrası salgılanmaya başlanan HCG hormonu ilk günler çok az miktarda salgılanır. Fakat döllenen yumurtanın rahim içine yerleşmesinin ardından daha fazla salgılanmaya başlar. Hamile olmayan bir kadında, HCG’nin düzeyi milimetrede 5-10(mlu) dan çok daha düşüktür.

Evde yapılan hamilelik testlerinde, hamileliğin tespit edilebilmesi için önceden belirlenmiş HCG düzeyleri mevcuttur. Evde yapılan hamilelik testinin tespit edebileceği en düşük miktarda HCG düzeyi; 20-50 mlu/ml arasında kabul edilir. Eğer ki hamilelik şüphesi ile bu testi yapan bir kadın hamile olsa dahi HCG hormonun düzeyi henüz 20-50 mlu/ml düzeyinin altında ise bu test bir sonuç vereyebilir.

Kan testi ile kişide bulunan HCG hormonunun tam olarak düzeyi tespit edilebilir. Sağlık merkezlerinde yapılan kan testi en erken ve güvenilir neticeyi verecektir.

Haberin Devamı

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Hamilelik testini uygulamak için en doğru zaman adetin gecikmesini takip eden 1 haftalık zaman dilimidir.

Hamilelik testinin netice vermesi için yumurtanın sperm tarafından döllenmiş olması ve HCG hormonunun salgılanmaya başlanması gerekmektedir. Testin sonucunun negatif çıkması kesin olarak gebe olmadığınız anlamına gelmeyebilir.

Bu ihtimalleri göz önünde bulundurmanız ve yanlış sonuçlar ile karşılaşmamak için testi en doğru zamanda yapmanız çok önemlidir. Evde hamilelik testini uygulamak için adet gecikmesini beklemek en doğrusu olacaktır. Adet gecikmesinin ardından geçen 1. Ya da 2. Gün test yapıldığında şayet sonuç negatif ise adet gecikmenizin ardından bu testi mutlaka tekrar etmelisiniz.

Evde yapılan hamilelik testleri doğru zamanda ve doğru şekilde uygulandığında genellikle yüksek oranda doğru sonuç vermektedir. Evde yaptığınız hamilelik testinin sonucu pozitif çıkmış ise mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalı ve kan testi ile sonucunuzu teyit ettirmeniz gerekmektedir.

Haberin Devamı