Dünya ‘Hava sahasını kapatırız’

‘Hava sahasını kapatırız’

26.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya’nın Suriye’ye S-300 hava sistemlerini gönderme kararı alması bölgede İsrail ile Rusya arasındaki gerilimi artırdı. Rus yetkililer yeni sistem sayesinde Suriye hava sahasının ‘kapatılabileceğini’ öne sürdü

‘Hava sahasını kapatırız’

Bir Rus uçağının Suriye üzerinde düşürülmesinin ardından İsrail ile Rusya arasındaki gerilim artıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığının Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme ve Silah Kontrolü Dairesi Başkanı Vladimir Yermakov, Suriye’ye verilecek S-300 hava savunma füze sistemleri sayesinde ülkedeki hava sahasının “gereken” bölgelerde kapatılabileceğini öne sürdü. Yermakov, Rus haber ajansı RİA Novosti’ye yaptığı açıklamada, daha önce S-300’lerin Suriye’ye verilmemesi için Moskova’ya yapılan taleplerin artık etkisiz kaldığını söyledi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu daha önce yaptığı açıklamada, Suriye’ye S-300’lerin İsrail’in ricası üzerine verilmediğini belirtmiş; İsrail F-16’ları yüzünden bir Rus uçağının düşürülmesi üzerine Rusya bu konuda tutumunu değiştirmişti.

Haberin Devamı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un, Rusya’nın Suriye’ye gelişmiş füze savunma sistemi vermesinin bölgedeki gerilimi artıracağına yönelik açıklamalarını değerlendiren Yermakov, “S-300 sistemleri tamamen savunma amaçlıdır. Dolayısıyla ABD’nin açıklamalarını abartılı buluyoruz” dedi. Rusya’nın ortaklarına savunma alanında destek verme hakkına sahip olduğunu savunan Yermakov, “Suriye’ye verilecek S-300 hava savunma füze sistemleri sayesinde ülkedeki hava sahası gereken bölgelerde kapatılabilecek” diye konuştu.

İsrail rest çekti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, Rusya’nın Suriye’ye S-300 hava sistemlerinin verileceğini duyurması sonrasında, ülkesinin Suriye’deki askeri operasyonlara devam edeceğini söyleyedi. Birleşmiş Milletler toplantısı için New York’a gitmeden gazetecilerin sorularını cevaplayan Netanyahu, “İran’ın Suriye’deki tahkimatlarını önlemeye devam edeceğiz ve İsrail Savunma Güçleri ile Rus ordusunun arasındaki koordinasyonu da devam ettireceğiz” dedi. Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Suriye’ye 2 hafta içinde modern S-300 hava savunma füze sistemi vereceklerini açıklamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Rusya’nın Suriye’ye vereceği S-300 hava savunma füze sisteminin üçüncü ülkeleri hedef almadığını dile getirmişti.