Ekonomi ‘Havalı’ Alman CEO’dan yabancı yatırıma davet

‘Havalı’ Alman CEO’dan yabancı yatırıma davet

26.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Havalı’ Alman CEO’dan yabancı yatırıma davet

Güneşli destinasyonlara turist taşımak amacıyla 30 yıla yakındır faaliyet gösteren havayolu şirketi SunExpress’in CEO’su Jens Bischof, Türk turizminde büyük bir sıçrama gördüklerini belirterek, “Yatırımcılara tavsiyem, yatırım kararlarını masabaşı araştırmasına göre almamaları. Buraya (Türkiye’ye) gelin, bu ülkeyi, çevreyi, altyapısını görün ve kendi algınızı yaratın” dedi.

Haberin Devamı

Bischof, ‘CEO Söyleşileri’ kapsamında Antalya’da AA’ya, Türkiye’deki yatırım ortamına ilişkin izlenimleri, SunExpress’in faaliyetleri ve sosyal yaşamına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’deki fırsatların çok geniş ve zengin olduğuna dikkati çeken Bischof, bunun en temel nedeni olarak ülkedeki gelişmiş altyapıyı gösterdi.

Bischof, iş yapmak için çok olumlu bir çevre olduğunun altını çizerek ülkede maliyetlerin de nispeten çekici olduğunu ifade etti. Bischof, “Yatırımcılara tavsiyem, yatırım kararlarını masabaşı araştırmasına göre almamaları. Buraya gelin, bu ülkeyi, çevreyi, altyapısını görün ve kendi algınızı yaratın. Çünkü dediğim gibi yaparsanız diğer yatırım fırsatlarının da olduğunu göreceksiniz. Türkiye’de gerçekten yatırım yapmak için güven kazanırsınız” dedi.

Haberin Devamı

Güvenimiz tam

Bischof, destekler sağlandığı takdirde geleceğin daha parlak olacağına dikkati çekerek, işleri ve talebi canlandırmak için diğer ülkelerin uyguladığı teşviklere bakılabileceğini söyledi. Bischof, “Piyasaya güvenimiz tam. 2014’te 50 uçak sipariş ettik, bu uçakların çoğunu bu ülkede kullanacağız. Yeni pazar ve talep yaratmak için hükümetle özel sektör arasında etkileşime ihtiyaç var” diye konuştu. Türk mutfağını da sevdiğini anlatan Bischof, en sevdiği yemeğin ise Kayseri mantısı olduğunu kaydetti.

Türk turizminde büyük sıçrama var

CEO Jens Bischof, geçen yılın turizm sektörü açısından zorlu geçtiğini anımsatarak buna rağmen Türk turizminin toparlanacağına dair hep tam güvenleri olduğunu dile getirdi. Tüm sıkıntılara rağmen geçen sene Avrupa’dan Türkiye’ye olan uçuşlarda kapasitelerini yüzde 20 artırdıklarına dikkati çeken Bischof, şunları söyledi:

“Geçen yıl Türkiye’de turistik merkezlere ve Anadolu’ya toplam 8.8 milyon yolcu taşıdık. Koltuk doluluk oranımız yüzde 84’tü ve 1.15 milyar euro ile rekor gelir elde ettik. Tüm belirsizliklere ve zorluklara rağmen 2017 SunExpress için rekor yılı oldu. Bu durum 2018’de kesinlikle devam edecek çünkü şimdiden yaz sezonunun çok iyi gittiğini görüyoruz, turizm eski gücüne kavuşuyor. Bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 - 35’lik bir artış söz konusu. 2017 rekor yılıydı, 2018 daha iyi olacak. Türk turizminde ve ülkenin çekiciliğinde büyük bir sıçrama görüyoruz. Özellikle Avrupalı turistlerin gözünden baktığımızda yeniden çok güçlü görülüyor.”

Haberin Devamı

‘TATİL’İN HAVAYOLU

Türk Hava Yolları (THY) ile Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress hakkında bilgi veren Bischof, 1989’da kurulan şirketin faaliyetlerine Türkiye ve Avrupa arasında charter seferler düzenleyerek başladığını, 2001’den sonra ise Türkiye ve Avrupa arasında tarifeli uçuşları da ekleyerek Türkiye’den yurt dışında tarifeli sefer düzenleyen ilk özel hava yolu olduğunu anlattı.

Bischof, 2006’da sivil havacılığın liberalleşmesiyle Türkiye’de iç hat uçuşlarına da başladıklarını aktararak 2010’da Anadolu şehirlerinden de Avrupa’ya seferler düzenlemeye başladıklarını, şu an 10 Anadolu şehrinden 17 destinasyona uçtuklarını söyledi.

73 uçaklık filo

Almanya’dan Kanarya Adaları, Mısır, İtalya ve Yunanistan gibi diğer turistik yerlere uçuşlar gerçekleştirilmesi amacıyla 2011’de SunExpress Deutschland’ı kurduklarını anımsatan Bischof, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“SunExpress bugün 4 bin çalışanı olan, birçoğu yeni jenerasyon 73 uçaktan oluşan bir filosu olan bir firma. Gelecek yıllarda filomuza katılacak 32 yeni uçak için de önemli bir yatırımımız var. Kapasite anlamında da Türkiye’nin turistik yerlerine uçuşlar düzenleyen en büyük tatil hava yolu şirketiyiz. Sadece bu yaz Türkiye ile Avrupa arasında 5 milyon koltuk kapasitesiyle faaliyet gösteriyoruz. Skytrax tarafından dünyanın en iyi 5’inci, Türkiye’nin ise en iyi tatil hava yolu şirketi seçildik, gururluyuz.”