Ekonomi Hazar’ın kaynakları için ‘üçlü diyalog’

Hazar’ın kaynakları için ‘üçlü diyalog’

21.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan ile Türkmenistan arasında güçlü bir diyalog bulunduğunu belirterek, “Hazar Bölgesi doğal kaynaklarının ülkemize ve diğer pazarlara iletilmesi için çalışıyoruz. Ülkelerimizin, bölgede ve küresel alanda, başta enerji olmak üzere tüm alanlarda örnek bir iş birliği seviyesini yakalayacağına inanıyorum” dedi.

Hazar’ın kaynakları için ‘üçlü diyalog’

Dönmez, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ve Türkmenistan Jeoloji Bakanı Şahım Abdrahmanov, ayrı ayrı heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Üç ülke arasındaki heyetler arası görüşmelerin ardından Üçlü Enerji Bakanları Toplantısı Ortak Bildirisi imzalandı. Dönmez, burada yaptığı açıklamada bu temasları üç ülkenin devlet başkanlarının bir araya geleceği zirvenin izleyeceğini duyurdu.

Haberin Devamı

Ortak vizyon

Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki güçlü diyalog ve iş birliğinin sadece bu ülkelere değil, bölge ülkeleri ve halklarına da büyük kazanımlar sağlayacağının altını çizen Dönmez, üç ülkenin benimseyeceği güçlü iş birliği anlayışının, enerjinin her alanında ortaya konulabileceğini ve hidrokarbonlar, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği gibi alanlarda ülkelerin pek çok hedefi ve bunlarla uyumlu imkanlarının bulunduğunu anlattı.

Ülkelerin iş birliği gerçekleştirebileceği alanları bilimsel, teknik ve ekonomik imkanlarla güçlendirebilecek iradenin de bulunduğunu belirten Dönmez, şunları kaydetti:

Örnek işbirliği

“Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Aliyev ve Sayın Berdimuhamedov arasındaki samimi ilişki, güçlü diyalog ve ortak vizyon hedeflerimize ulaşmada bizleri daha güçlü kılmaktadır. Bu güçlü irade ile birlikte, enerji alanında karşılıklı kazanım temelinde atacağımız adımlarla, hem ülkelerimizin hem de bölgenin enerji güvenliğine katkı sağlayacağımızı umut ediyorum. Bu çerçevede, Hazar Bölgesi doğal kaynaklarının ülkemize ve diğer pazarlara iletilmesi için çalışıyoruz.”

Haberin Devamı

“Ülkelerimizin, bölgede ve küresel alanda, başta enerji olmak üzere tüm alanlarda örnek bir işbirliği seviyesini yakalayacağına inanıyorum” diyen Dönmez şöyle devam etti:

“Gerçekleştirdiğimiz toplantı da hedeflediğimiz bu noktaya varacağımızın göstergesi. Ülkelerimiz arasında yalnızca üst düzeyde değil, her kademede gerçekleştireceğimiz diyaloglar enerjinin her alanında düzenli bilgi paylaşımının gerçekleştirilmesine, gerektiğinde ilgi duyulan konularla ilgili istişare yapılmasına ve eş güdümle ortak bir tutumun oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.”

Bölgenin refahı öncelikli

Türkiye, Azerbaycan ve Türkmenistan arasındaki güçlü diyalog ve işbirliğinin sadece bu ülkelere değil, bölge ülkeleri ve halklarına da büyük kazanımlar sağlayacağının altını çizen Dönmez şöyle dedi:

“Ülke olarak milli enerji ve maden politikamızla birlikte yerli ve yenilenebilir enerjilerin kullanımına öncelik verdik. Bizler bu adımları atarken başta Azerbaycan ve Türkmenistan olmak üzere bütün dostlarımızı yanımızda görmek bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Bizim önceliğimiz her zaman ülkemiz ve bölgemizdeki insanların refahı.”