Siyaset Hekime el kaldıran savcıya hesap verecek

Hekime el kaldıran savcıya hesap verecek

16.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sağlık alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, sağlık çalışanlarını darp eden şüpheliler, yakalanarak hemen savcılıklara sevk edilecek

Hekime el kaldıran savcıya hesap verecek

AK Parti’nin sigara yasaklarının kapsamını genişleten, sağlık personeline şiddet uygulayanların her koşulda savcı huzuruna çıkarılmasını öngören, taşıyıcı anneliği resmen yasaklayan, kanuna aykırı şekilde üreme hücresi bağışlayanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası getiren torba yasa teklifi Meclis’ten geçti. Genel Kurul’da son dakika önergeleriyle düzenlemede önemli rötuşlar yapıldı.

Haberin Devamı

Tütün ürünlerine düzenleme

Teklifin görüşmelerinde “Televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde, sinema ve tiyatrolarda gösterilen eserlerde, internet, topluma açık olan sosyal medya ve benzeri ortamlarda tütün ürünlerinin kullanılmasını ve görüntülerine yer verilmesini” yasaklayan maddesi için AK Parti’den değişiklik önergesi geldi. Kabul edilen önerge ile sosyal medyaya ilişkin yasak “ticari gaye veya reklam amaçlı tütün ürünü kullanılması ve görüntülerine yer verilmesi” ile sınırlandı.

Teklifin “Tütün ürünleri paketleri ile nargile şişelerinin üzerine, zararlarını belirten resimli ve Türkçe yazılı uyarı veya mesajların konulacağı alanın, yüzde 65’den yüzde 85’e çıkarılmasını, bütün tütün ürünlerinin üzerindeki yazı ve şekillerin tek tip olmasını” öngören maddesi aynen kabul edilirken, bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 7 ay içinde yerli ve ithal ürünlerin sözkonusu kriterlere uygun hale getirilmesine ilişkin maddede AK Parti-MHP ortak önergesi ile yapılan değişiklikle Tarım ve Orman Bakanlığı’na bu süreyi 6 aya kadar uzatma yetkisi tanındı.

Haberin Devamı

Sakıncalı hekimler

Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulacak yasa uyarınca, terör örgütlerine üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu için kamu görevinden çıkarılan ya da güvenlik soruşturması sonucunda kamu görevine alınmayan devlet hizmeti yükümlüsü tabipler, çıkarma veya göreve alınmama kararının verildiği tarihten itibaren 450 gün sonunda özel sağlık kuruluşlarında mesleklerini icra edebilecek. Devlet yükümlülüğünü yerine getirirken kamu görevinden çıkarılanların hizmet süreleri bu süreden düşürülecek.

Savcılığa gönderilecekler

Sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlardan şüpheli olanlar, kolluk görevlilerince yakalanacak ve gerekli işlemleri yapılarak Cumhuriyet başsavcılığına sevk edilecek. Cumhuriyet savcısı adli işlemleri yerine getirecek. Bu suçların soruşturmasında, kolluk tarafından müşteki, mağdur veya tanık olan sağlık personelinin ifadeleri iş yerlerinde alınacak.

Haberin Devamı

Bu hükümler, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlar hakkında da uygulanacak.

SGK desteği için 3 yıl beklemeyecekler

Teklifin, yapılan tıbbi tedaviye rağmen normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamayan ve ancak yardımcı üreme yöntemleri ile çocuk sahibi olabilecekleri sağlık kurulları tarafından mümkün görülen evli çiftlere SGK desteğinin kapsamını genişleten maddesi rötuşlandı. CHP’nin önergesiyle, kadında erken yumurta yetmezliği, erkekte de sperm yokluğu olması durumunda, çiftlerin yardımcı üreme yöntemlerine ilişkin SGK desteğinden yararlanabilmesi için 3 yıl beklemesi gerekmeyecek. AK Parti’nin kabul edilen bir başka önergesi ile ise, Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş’nin yetkileri arasına “ilaç, cihaz ve tıbbi malzeme tedariki yapmak” da eklendi.