Her Diyetisyenin Favori Bir Çorbası Vardır

Ülkemizde her yörenin kendine özgü yemekleri, beslenme alışkanlıkları vardır. Düzce’nin Çerkez tavuğundan, Gaziantep’in alinazik kebabından, Uşak’ın ciğerli bulguruna kadar çok geniş bir yelpazedir mutfak kültürü bizde. Hepsinin besleyici olduğu şüphesiz. Ancak bazıları bol bol kalori içerirken içli köfte gibi, bazıları da biz diyetisyenlerin gözbebeği oluyor. İşte tam bu noktada memleketimin güzelim ekşili çorbasından bahsedeceğim sizlere. Bu çorba pazı yaprakları, patlıcan veya semizotuyla yapılır. İçerdiği nohut, kırmızı mercimek sayesinde çok güzel bir bitkisel protein ve fosfor kaynağıdır. Ben yaparken semizotunu tercih ediyorum sağlığa faydalarından dolayı. Size semizotunu bir de bu şekilde yemenizi ısrarla öneriyorum.

Haberin Devamı

Kalp dostu semizotu hakkında neler biliyoruz? Zengin potasyum ve magnezyum içeriğiyle halsizliğe, yorgunluğa iyi geliyor. İdrar söktürücü ve toksin temizleyici olup kabızlığa iyi gelir. Kan basıncı dengeler, kötü kolesterolün düşmesini sağlar. Aynı zamanda güzel bir omega 3 kaynağıdır.

Ekşili çorbamızın malzemeleri ve tarifi:

1 büyük bağ semizotu

1 su bardağı kırmızı mercimek

Yarım su bardağı aşurelik buğday (dövme)

1 çay bardağı nohut

Yarım çay bardağı zeytinyağı

7-8 diş sarımsak

2 veya 3 kaşık sumak ekşisi

Tuz, pul biber, nane

Mercimekleri ve dövmeyi iyice yıkayıp tenceremize alalım, üzerine 2 litre su ekleyip pişirmeye başlayalım. Tüm diş sarımsakları ve nohutları da ekleyelim. Sık sık karıştırarak üzerindeki köpükleri alıp 45 dakika pişirelim. Ayıklayıp temizlediğimiz semizotu yapraklarını ve ince saplarını en az 3 su bardağı olacak kadar çorbamıza ilave edelim. Pişene kadar sık sık karıştıralım, çünkü dövmenin tabana yapışmaması gerekiyor. Suyu azaldıkça sıcak suyu ilave edebiliriz. Pişince üzerine sumak ekşisi ve tuzu ilave edelim. Üzerine naneli biberli yağ yakalım. İster sıcak, ister soğuk tüketilebilir, isterseniz kavanoza koyup iş yerine götürebilirsiniz. Çorbanın enerji ve besin öğelerini alttaki tablodan inceleyebilirsiniz. Bol vitaminli, mineralli, posalı ve enerjik günler dilerim.

Haberin Devamı

Enerji ve Besin Öğeleri

Tarifin Tamamı

(6 porsiyon)

1 porsiyon için

Enerji

1588 kkal

265 kkal

Karbonhidrat

166 g

27.6 g

Protein

70 g

11.6 g

Yağ

57.7 g

9.6 g

Lif

60.4 g

10 g

Kalsiyum (Ca)

307 mg

51 mg

Fosfor (P)

1298 mg

216 mg

Potasyum (K)

3331 mg

555 mg