Dünya Herkes Brexit şokunda

Herkes Brexit şokunda

17.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İngiliz parlamentosunda Brexit anlaşmasının büyük bir oy farkıyla reddedilmesinin ardından “anlaşmasız Brexit” ihtimalinin kuvvetlenmesi, hem AB’de hem de İngiltere’de korku yarattı. Sürecin ertelenmesi ve yeni bir referandum düzenlenmesi de olasılıklar dahilinde

Herkes Brexit şokunda

İngiltere’de Theresa May hükümetinin Avrupa Birliği (AB) ile vardığı Brexit anlaşmasının parlamentoda önceki gece yapılan oylamada rekor bir oy oranıyla reddedilmesinin ardından “anlaşmasız Brexit”, İngiltere’nin tek taraflı olarak Brexit sürecini durdurması ve yeni bir referandum düzenlenmesi olasılıkları ön plana çıktı. Brexit tarihi olan 29 Mart 2019’un hızla yaklaştığı ancak Brexit’in bir çıkmaza girdiği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

AB yetkililerinden yapılan açıklamalar da “anlaşmasız Brexit” ihtimalinin kuvvetlenmesine dair endişelere değiniyor. AB Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Strazburg’da gerçekleştirilen Brexit oturumunda, İngiliz parlamentosundaki oylama sonucunu üzüntüyle karşıladığını söyledi. AB’nin önceliğinin düzenli bir ayrılık olduğunu vurgulayan Barnier, “Bu aşamada hiçbir senaryoyu yok sayamayız. Bu durum her zaman en fazla kaçındığımız anlaşmasız ayrılık senaryosu için özellikle geçerli” diye konuştu. Barnier, İngiltere’nin 10 hafta sonra AB için üçüncü bir ülke konumuna geleceğine dikkati çekerek “Anlaşmasız Brexit ihtimali hiç bu kadar yüksek olmamıştı” ifadesini kullandı. Anlaşmasız ayrılık senaryosunu önlemeye odaklandıklarını belirten Barnier, AB’nin her duruma karşı hazırlık çalışmalarına hız verdiğini söyledi. Bununla birlikte ikinci bir referandumu savunanların da sesi artık daha kuvvetli çıkıyor. Olası bir referandumda halka hangi iki seçeneğin sorulabileceği konusundaysa bir uzlaşma bulunmuyor. Bazıları “AB’de kalmak mı istersiniz, AB ile anlaşma olmadan ayrılmak mı?” bazıları da “AB’den bir anlaşma olmadan mı ayrılmak istersiniz yoksa bu anlaşma koşulları dahilinde ayrılmak mı?” sorusunun sorulması gerektiğini düşünüyor.

Haberin Devamı

‘May’i bekliyoruz’

Öte yandan anlaşmanın reddedilmesi AB ülkelerinde de büyük etki yarattı. İngiltere Parlamentosu’nun anlaşmayı reddetmesinin ardından konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği’nin İngiltere ile yeniden müzakere masasına oturmasından şüphe duyduğunu söyledi. Macron, İngiltere hükümetini kastederek “Baskı büyük ölçüde onların üzerinde” dedi. Anlaşmasız Brexit’in zarar verici olacağını söyleyen Macron, bir geçiş sürecinin gerekli olduğunu vurguladı. Macron “Onlarla bir geçiş sürecini müzakere etmemiz gerekiyor” dedi.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise İngiltere’nin anlaşmayı müzakere etmek için hala vakit olduğunu ve Başbakan Theresa May’in önerilerini beklediklerini söyledi. Her halükarda İngiltere’nin AB’den ayrılmasından oluşacak zararı mümkün olduğu kadar küçük tutmak istediklerini kaydeden Merkel, “Bundan dolayı elbette düzenli bir çözüm bulmak için çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. İngiliz parlamentosunda yapılan oylamada May’in AB ile vardığı birlikten çıkış anlaşması, 202’ye karşı 432 oyla reddedilmişti.

Haberin Devamı

Herkes Brexit şokunda

19 oy farkla güvenoyu

İngiltere Başbakanı Theresa May, muhalefetin hükümeti düşürme girişimine karşın parlamentodan güvenoyu almayı başardı. May, ana muhalefetteki İşçi Partisinin verdiği güvensizlik önergesiyle ilgili oylamada parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası’ndan güvenoyu aldı. Oylamada 325 milletvekili güvenoyu verirken, güvensizlik oyları 306’da kaldı.

İşçi Partisi May’in AB ile vardığı Brexit anlaşmasının önceki gün parlamentoda 202’ye karşı 432 oyla reddedilmesinin ardından güvensizlik önergesi vermişti. May’in sonraki aşamada Brexit konusunda hazırlayacağı “B planını” pazartesi günü parlamentoya sunması bekleniyor.