Ekonomi Hibrit için çabaladı meyvesini topluyor

Hibrit için çabaladı meyvesini topluyor

24.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

8 ayda hibrit satışlarının önemli miktarlara ulaştığını söyleyen Toyota Türkiye Satış ve Pazarlama CEO’su Bozkurt, “Hibritle ilgili çalışmalarımızın meyvelerini topluyoruz” dedi.

Hibrit için çabaladı meyvesini topluyor

Türkiye’de, özellikle son yıllarda vergi teşvikleriyle birlikte hibrit satışlarında ciddi oranda artışlar yaşanıyor. Benzin ve elektrik motoru bir arada bünyesinde barındıran hibrit otomobiller, her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de dizellere alternatif olarak gündeme geliyor. Nitekim bu farkındalığın arttığını, araştırmalar söylüyor...


Toyota Türkiye Satış ve Pazarlama CEO’su ve ALJ Holding Başkanı Ali Haydar Bozkurt, son yıllarda Toyota’nın küresel vizyonuna paralel olarak Türkiye’de de hibrit araçlar üzerine yoğunlaştıklarını hatırlatarak, bilinirlikte ciddi yol aldıklarını kaydetti. Türkiye’de hibrit bilinirliğinin yüzde 35’e ulaştığını vurgulayan Bozkurt, Toyota Avrupa tarafından yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de bir sonraki aracını hibrit almayı düşünenlerin miktarının yüzde 76’ya ulaştığını kaydetti. Bozkurt, daha önce “Hibrit alırım” diyenlerin oranın yüzde 15 olduğuna da dikkati çekti.

Yüzde 18’e çıktı

Hibrit otomobillerde 49-65 bin TL arasında değişen vergi teşviği olduğunu anımsatan Bozkurt, “Bu avantajlarla, hibrit satışlarımız bu yılın ilk 8 ayında 2 bin 485 adede yükseldi. Trafiğe çıkan 100 hibritten 87’sini biz sattık. Toplam satışlarımız içindeki hibrit oranı da yüzde 18’e buluyor” diye konuştu. Aynı dönemde Toyota’nın pazardaki performansında da hibritin önemli payı olduğuna değinen Bozkurt, şöyle devam etti:

“Ocak-Ağustos döneminde 22 bin 282 adet satış gerçekleştirdik. Pazar payımız yüzde 5.1 oldu. Ağustosta çok iyi bir çıkış yakaladık. Binek otoda yüzde 7.8’lik paya ulaşarak 3’üncü sırada yer aldık. Temmuzda 4. sıradaydık. Bu artışta en önemli etken hibrit satışlarımız olmuştur. Hibrit ile ilgili çalışmalarımızın meyvelerini toplamaya başladık.”

Hibrit için çabaladı meyvesini topluyor

Evladiyelik yatırım...

Türkiye’de yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi sürdürdüklerini anlatan Ali Haydar Bozkurt, “Türkiye’ye ve ekonomisine güveniyoruz. Biz ilk günkü kararlılığımızla, özellikle de otomotiv başta olmak üzere olası fırsatları ciddiyetle değerlendirmeye devam ediyoruz” dedi. ALJ’nin Türkiye’ye “uzun soluklu” baktığını vurgulayan Bozkurt, “Hiçbir zaman bir firmayı satın alıp, kısa sürede daha karlı satalım, başka firma alalım düşüncesinde olmadık. Yaptığımız her işin 5 kuşak sonra bile devamını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Hibrit için çabaladı meyvesini topluyor

Combo ve PSA’lı kardeşlerine ödül

Yeni Opel Combo, hafif ticari araç sınfına yönelik “Uluslararası Yılın Hafif Ticari Aracı” (IVOTY) ödülünü kazandı. Yeni, Combo aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 25 ülkeden konusunda uzman gazeteci jüri üyesinden toplam 127 puan aldı. Bu ödüle, PSA Grubu bünyesindeki kardeşleri olan Peugeot Partner ve Citroen Berlingo ile birlikte layık görülen Combo, üstün sürüş keyfi, yenilikçi destek sistemleri ve makul fiyatıyla ön plana çıktı. Opel, 1992’de Astra Van ve 2002’de Vivaro’nun ardından bu ödülü üçüncü kez kazanmnış oldu. IVOTY jüri üyeleri, Combo’nun ödüle layık görülmesinin nedenlerini şöyle sıraladı:

“Mühendis ve tasarımcılar hafif ticari araç tarihinde ilk defa çoklu marka işbirliği sırasında tüm markaların temel değerlerini ve kimliğini en ufak ödün vermeden korumayı başarmışlar. Groupe PSA modelleri sunduğu modern kompakt ticari araçlarındaki taze tasarım yaklaşımı, kompakt otomobillerle boy ölçüşen teknolojik sistemleri ve kendine özgü konfor hissi ile sınıfı yeniden tanımlıyor.”

Hibrit için çabaladı meyvesini topluyor

Nissan’dan özel bir konsept

Nissan’ın Hannover Motor Show’da tanıttığı “Navara Dark Sky Concept” adlı aracı, tam anlamıyla bir “mobil gözlem evi” ve bu nedenle de Avrupa Uzay Ajansı (ESA) işbirliğiyle İngiltere’de geliştirilen aracını tanıttı. Söz konusu araç, firmanın dediğine göre “Nissan’ın bugüne kadar geliştirdiği en akıllı pick-up” ünvanına da sahip.

Bu mobil astronomi laboratuvarı, yine özel olarak geliştirilen bir römorka da sahip. Bu römork, dünyanın önde gelen gözlem evi teleskobuna ev sahipliği yapıyor. Navara Dark Sky Concept, gökbilimcilerin görünürlüğü azaltan şehir alanlarından uzak, “dark sky” olarak adlandırılan ulaşılması zor noktalara ulaşmasını sağlayarak Avrupa Uzay Ajansı’nın yıldızları haritalamasına destek oluyor. Nissan Navara Dark Sky Concept’e bağlı römorkta bulunan teleskop ise, dünyanın en güçlüsü ve “PlaneWave” adını taşıyor.

Konsept aracın koyu dış gövde rengini Nebula desenleri süslerken, yine koyu renk iç mekana güneşin turuncu tonları hayat vermiş. Koltuklardaki yansıtıcı turuncu tüpler aracın iç mekanındaki görüşü artırırken gökbilimcilerin gece görüşünü bozacak beyaz ışıklara olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Araçta 190 HP’lik 2.3 lt çift turbolu dizel motor mevcut.

Hibrit için çabaladı meyvesini topluyor

Onayı Türkiye’den aldı

Almanya’nın Hannover kentinde düzenlenen IAA Ticari Araçlar Fuarı’nda Daimler, kamyon, otobüs, hafif ticari araçlar ve yenilikçi çözümlerini tanıtırken, iki önemli modelle gövde gösterisi yaptı. Daimler, burada dünyanın ilk “yan dikiz aynaları olmayan” ve yerine “MirrorCam” kamera sistemine sahip yeni “Actros” kamyonunun lansmanını gerçekleştirdi. Bu aracın uzun yol testlerinin ise, Türkiye’de, Aksaray Kamyon fabrikasında yapılıp, onay aldığı bildirildi.

Daimler Otobüs Grubu’nun geliştirdiği Citaro Hybrid, ise iki farklı “Yılın Otobüsü” ödülü kazanırken, Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda üretilen “Tourismo RHD” de, IBC tarafından yapılan testler sonucunda 7 kategorinin 5’inde sınıf lideri olarak “2018 Uluslararası Otobüs Yarışması”nda birinciliğe ulaştı.

Acil durum fren asistanı Active Brake Assist 4, Sideguard Assist, dur-kalk trafiğine yönelik durma asistanı ve sürücü dikkat dağınıklığına karşın Attention Assist (AtAs) gibi sürüş güvenliğine yönelik donanımlara sahip yeni Tourismo RHD sınıfının en güvenli otobüsü.

Hibrit için çabaladı meyvesini topluyor

Otomobil festivali başlıyor

Intercity İstanbul Park, Türkiye’de eşi görülmemiş en kapsamlı otomobil festivaline hazır. Intercity İstanbul Park’ta 29-30 Eylül 2018 tarihlerinde gerçekleştirilecek “ V Weekend Motoring”de, otomobil ve motosiklet markalarının tanıtım stantlarıyla birlikte, otomobil ve motosiklet kulüplerinin sergileyeceği eşsiz koleksiyonlar bulunacak. 1000’e yakın aracın bir arada bulunacağı festivalde ayrıca, DJ performansları, simülatörler, drift ve akrobasi gösterileri, seminerler, eğlenceli ve ödüllü yarışmalar ile çocuk eğlence alanları yer alacak. Etkinlikler boyunca Intercity Silver Cup, Intercity Cup yarışları olacak.

Hibrit için çabaladı meyvesini topluyor

5 siparişi şimdiden kaptı

Karsan’ın BMW ile elektrik motorlu araçlar için gerçekleştirdiği tedarik anlaşmasının ilk ürünü olan “Jest Electric”, Almanya’da tanıtıldığı IAA Hannover Fuarı’nda henüz üretime girmeden 5 adetlik sipariş almayı başardı. Fuar sonrası hemen seri üretimine başlanacak olan Jest Electric, ilk müşterilerine Aralık ayında teslim edilmeye başlanacak.

Jest Electric’in küresel anlamda özgün ve rekabetçi bir elektrikli taşıma aracı formuna kavuştuğuna dikkat çeken Karsan CEO’su Okan Baş, “Jest Electric’i Avrupa ve ABD pazarında yaygın hale getirmek üzere stratejik ortaklıklarımızı geliştireceğiz. Öncelikli hedefimiz ise Batı Avrupa pazarı olacak” dedi.

Hibrit için çabaladı meyvesini topluyor

Almanya’dan bir elektrikli SUV daha

Geçtiğimiz günlerde ilk tam elektrikli SUV modelini tanıtan Mercedes’in ardından, bir diğer elektrikli SUV da, Audi’den geldi. Markanın ilk tam elektrikli seri üretim modeli olan “e-tron”, sadece 30 dakika şarjla yola çıkacak duruma gelebiliyor, tam şarjla 400 kilometre yol yapabiliyor.

Audi e-tron’un tasarım ve üretimindeki en önemli unsur, pil sisteminin düşük ve merkezi şekilde konumlanması. Bu konumlama, e-tron’un daha uzun menzile sahip olmasını sağlıyor.

Otomobilin yavaşladığı durumlarda devreye girerek pile ek enerji sağlayan “enerji geri kazanım sistemi”nin de yer aldığı e-Tron, iki elektrikli motora sahip. Yeni nesil quattro dört tekerden çekiş sistemiyle donatılmış otomobilde, isteğe bağlı olarak alınabilin ve bir seri üretim otomobilde ilk kez kullanılan “sanal yan aynalar” da bulunuyor.

E-tron, navigasyon sisteminde bulunan ve rota üzerinde en yakın şarj istasyonunu gösteren rota planlayıcısından, şarj istasyonunda otomatik faturalama sistemine ve akıllı telefon ile uzaktan kumandaya kadar, pek çok yeniliği de bünyesinde bulunduruyor.

Hibrit için çabaladı meyvesini topluyor