Siyaset Hiçbir ülke güvende değil

Hiçbir ülke güvende değil

15.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin barış içinde, mutlu bir dünya görmek için gayret ettiğini söyleyen TBMM Başkanı Yıldırım, “Güvenliği çok önemsiyoruz. Günümüzde maalesef hiçbir ülke tam olarak kendini güvende göremez” dedi.

Hiçbir ülke güvende değil

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, günümüz koşullarında hiçbir ülke veya kimsenin kendini tam olarak güvende hissedemediğini vurgulayarak, “İstanbul ne kadar güvenliyse Londra da o kadar güvenlidir. Kahire ne kadar güvenliyse Washington da o kadar güvenlidir” dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım, İsviçre’nin Cenevre kentinde Asya Parlamenter Asamblesi (APA) Koordinasyon Toplantısı’nda Dönem Başkanı sıfatıyla açılış konuşması yaptı. Dünyadaki sorunlardan tüm ülkelerin etkilendiğine işaret eden Yıldırım, terör, aşırı eğilimler, bölgesel krizler, yasa dışı göç, kalkınma farklılıkları, yoksulluk ve insani krizlerin dünya gündeminin değişmez krizleri haline geldiğini kaydetti. Yıldırım, parlamenter diplomasinin gücünün göz ardı edilemeyeceğine dikkati çekerek, “Aynı zamanda dünya üzerinde yaşanan belirsizlikler diğer coğrafyaları olduğu gibi Asya’yı da çok etkiliyor. Evet, sorunlarımız ortak. Bizleri bir araya getiren sebep de bu. Artık sorunlarımıza samimiyetle çözüm aramak mecburiyetindeyiz. Bugün ertelediğimiz yahut görmezden geldiğimiz sorunlar, yarın mutlaka tekrar kapımızı çalacak. Bu sefer daha ağırlaşmış, daha da derinleşmiş şekilde bu sorunlarla yüz yüze geleceğiz” dedi.

Haberin Devamı

‘Gelecek endişesi’

Türkiye olarak barış içinde, mutlu bir dünya görmek için gayret ettiklerini söyleyen Yıldırım, “Güvenliği çok önemsiyoruz. Günümüzde maalesef hiçbir ülke ve kimse tam olarak kendini güvende hissedemez, göremez. İstanbul ne kadar güvenliyse Londra da o kadar güvenlidir. Kahire ne kadar güvenliyse Washington da o kadar güvenlidir. Dolayısıyla küresel terör sınır ve ülke tanımıyor. Gelecek endişesi insanlarda gittikçe çok yaygınlaşıyor. Mevcut gidişat devam ettiği takdirde yarının dünyasında yaşama şartlarının zorlaşacağına dair bir umutsuzluk var” diye konuştu.

‘İnsanlığın düşmanı’

Terör konusunda dünyada çifte standart bulunduğunu ve terörle mücadeleden asla taviz verilmemesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Neye mal olursa olsun terör belasını insanlığın gündeminden düşürmemiz gerekiyor. Terörün ve teröristin etkisiz hale getirilmesi bütün ülkelerin öncelikli sorunu haline gelmek zorundadır. Çoğunlukla ‘İslami terörist’ diye terör tanımlarının yapıldığına şahit oluyoruz ama şunu herkes bilmeli ki terörün dini, etnik kökeni, inancı, mensubiyeti fark etmeksizin bütün teröristler insanlığın düşmanıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Hiçbir ülke güvende değil

Suriyeli vekile tepki

Toplantıda Türkiye’ye yönelik saldırı niteliğinde ifadeler kullanan Suriyeli milletvekili Jirair Reisan’a sert tepki geldi. AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakcı Kan, Reisan’ın Türkiye’ye karşı yönelttiği suçlamaların tamamen gerçek dışı olduğunu söyledi. Kavakcı, “2011’de Suriye’de katliam başladı, insanlar ölmeye başladı. Çocuklar, kadınlar, gençler, yaşlılar ve erkekler hayatlarını kurtarma mücadelesine başladı. Onlar Türkiye’nin sınırında hemen yanı başındaydı, sırtımızı dönemezdik. Suriyelileri yerinde ziyaret ettim. Kadınların hikâyelerini dinledim. Burada tekrar etmeyeceğim, çünkü bir insan olarak bu hayat hikâyelerini anlatmaktan hicap duyuyorum. Suriye’de sivil savaş yok ama katliam var. İnsan olarak hep birlikte katliamın sona erdirilmesini söylemek zorundayız” diye konuştu.

‘Entegre olun, asimile olmayın’

TBMM Başkanı Binali Yıldırım ve beraberindeki parlamento heyeti, İsviçre’nin Lozan kentinde Türklerle buluştu. Yıldırım’ın Lozan Türk Birliği’nde İsviçre’deki vatandaşlarla buluşmasında AK Parti, CHP, MHP, HDP ve İYİ parti milletvekilleri de hazır bulundu. İsviçre’deki Türklerin kişilikleri ve kimlikleriyle itibar gördüğüne işaret eden Yıldırım, “Yaşadığınız bu ülkeye, bu topluma entegre olmanızı hararetle destekliyoruz. Ama bir şeyi desteklemiyoruz, asimile olmanızı asla kabul etmiyoruz ve istemiyoruz” dedi. Yıldırım, “Türkiye anavatanınız ama İsviçre eviniz” ifadesini kullanarak, bu ülkedeki Türklerden vatanlarıyla bağlarını koparmadan İsviçre toplumuyla başarılı bir bütünleşme gerçekleştirmelerini arzu ettiklerini söyledi. Yıldırım daha sonra Bern Büyükelçiliği rezidansında ülkenin farklı bölgelerinden gelen Türklerle buluştu.