Hipofiz “TSH hormonu” ile tiroit bezinin yeterince çalışıp çalışmadığını belirleyen bölümdür. TSH, tiroit bezinde hormon üreterek; yapıları uyarır ve hormonların kana geçmesini sağlar. Tiroit bezinin az çalışması durumunda ise ‘’hipotroidi’' meydana gelmektedir .

Hipotiroid rahatsızlığına sahip olan kişilerde kilo vermeye karşı direnç, kabızlık, sinir sisteminde ani iniş ve çıkışlar, yorgunluk, deri kuruluğu ve saçlarda matlık gibi sıkıntılar meydana gelmektedir.

Bu süreçte doktor kontrolünde ilaç kullanımı en başlıca tedavi yöntemidir. Fakat burada önemli olan nokta ilaç tedavisini desteklemek için size özel bir beslenme planı oluşturulması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Peki hipotrioid hastaları beslenmelerinde nelere dikkat etmeli?

Kan şekerinde ki dalgalanmalar kilo kontrolünüzü engellemektedir. Bu yüzden rafine şeker ve basit karbonhidrat diye adlandırdığımız beyaz un, tatlı ve şekerleme tarzı besinlerden uzak durulmalı.

Guatrojenik diye adlandırılan besinler troid hormonun çalışmasını azaltan besinlerdir. Bu besin grubunu içeren; brokoli, turp, karalahana gibi sebzelerin aşırı tüketiminden kaçınılmalı. Bu sebzeleri çiğ olarak değil haşlamış/pişmiş şekilde tüketerek etken maddesini azaltmaya destek olabilirsiniz.

Hipotroidi ile görülen kolesterol problemi için kolesterol içeriği yüksek besinler azaltılmalı, posa içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. Hindistan cevizi, balık yağı ve keten tohumu gibi kaliteli yağlara beslenmede yer verebilir.

Hastaların en büyük sıkıntısı olan kabızlık için; yüksek posalı (kurubaklagil, sebze ve meyveler) besinler tercih edilebilir, bununla birlikte sabahları aç karnına içilen 1 bardak su ile ve düzenli tükettiğiniz probiyotik sindiriminize yardımcı olarak kabızlık problemine iyi gelebilir.

Selenyum, demir ve çinko takviyesi mutlaka alınmalı. Burada önemli olan nokta selenyum ve E vitamini birbiri ile bağlantılıdır. Dolayısıyla selenyum içeriği yüksek brezilya cevizi, yumurta, hindi, mantar gibi besinleri beslenme programınıza ekleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Hormon sağlığı için Omega-3 tüketilmeli... Haftada 2-3 kez balık tüketimi ile ceviz, fındık, avakado, semizotu gibi besinler hormon sağlığımız için oldukça önemlidir.

A, C ve E vitamini gibi antioksidan içeriği yüksek sebze ve meyveler (havuç, elma, portakal, nar, bal kabağı, avokado vs...) tiroit kanseri riskini azalttığı yapılan çalışmalarla da desteklenmiştir.

• Düzenli egzersiz yapmayı ve egzersizin yaşam stili haline getirmeye özen gösterin.

Dyt. Öykü Yıldırım

  • Bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir, sadece koruyucu önlemlerdir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.