Dünya Hollywood ünlüleri çocuklarını rüşvetle okutmuş

Hollywood ünlüleri çocuklarını rüşvetle okutmuş

14.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’de aralarında ünlü yıldızların da olduğu 50 kişi, çocuklarının ülkenin seçkin üniversitelerinde eğitim almalarını sağlamak için milyonlarca dolar rüşvet vermekle suçlandı.

Hollywood ünlüleri çocuklarını rüşvetle okutmuş

Adalet Bakanlığı yetkililerine göre bu eğitim alanında yaşanan en büyük sahtekârlık. Boston Eyaleti’ndeki federal mahkeme kayıtlarına göre, 2011-2019 döneminde söz konusu 50 kişi çocuklarının Yale, Georgetown, Stanford ve Güney Kaliforniya Üniversitesi gibi okullara kabul edilmesi için bir danışmanlık firmasına toplam 25 milyon dolar ödeme yaptı. Ailelerin öğrenci başına 100 bin dolar ile 2.5 milyon dolar arasında para ödedikleri ifade ediliyor. Ailelerin ödemeleriyle okul koçlarına rüşvet veren şirket, aslında sporcu olmayan öğrencilere sahte profiller hazırlayarak onların okullara sporcu kadrosundan girmelerini sağladı. Yetkililer, danışmanlık şirketinin üniversiteye giriş sınavını yapan yöneticilere de rüşvet vererek, öğrencilerin yerine başka kişileri soktu.

Haberin Devamı

Yıldızlar var

Rüşvet skandalında adı geçen kişiler arasında Desperate Housewives (Umutsuz Ev Kadınları) dizisiyle tanınan Felicity Huffman ve Full House (Bizim Ev) dizisinde oynayan Lori Laughlin de bulunuyor. Giyim markası Mossimo’nun kurucusu eşi Mossimo Giannulli, hukuk, finans ve iş dünyasının önde gelen isimleri ve en az 9 spor koçu da skandalla anılıyor. ABD’nin eski First Lady’si Michelle Obama ve kızlarının eğitmeni olan Georgetown Üniversitesi’nde görevli tenis koçu Gordon Ernst’in adı da rüşvet skandalına karıştı. Federal savcılar, suçlanan isimlerin 20 yıla kadar hapis cezası alabileceğini ifade ediyor. Mahkeme kayıtlarında, öğrencilerin birçoğunun durumdan haberi olmadığı belirtiliyor. Öğrencilerin durumuna üniversitelerin karar vereceği açıklandı.