Hoşgörü Nedir, Nasıl Olur?

Hoşgörülü müsün? Cevabın evet mi? Ya öyle olduğunu sanıyorsan peki?

Çevremizde onlarca insan yer alıyor ve her birinin de kendine ait bir fikri, sahip olduğu bir görüş, bir düşünce var. Buraya kadar her şey normal görünüyor. Bu insanların çoğunluğu kendi görüşünü başkalarına da kabul ettirmeye çalışıyor. Ve bunların da çoğunluğu yalnızca kendi görüşünün doğruluğuna emin olarak karşı tarafı dinlemiyor, dinlese de inanmıyor... Görüşünü kabul etmeyeni zorluyor... Peki hoşgörü? Hala hoşgörülü olduğunu savunabiliyor...

Haberin Devamı

Bilgi paylaşımı güzeldir. Karşılıklı anlayış halinde yapıldığında ise daha etkili bir iletişim kurulmuş olur. Tek tarafın baskın olmaya çalıştığı durumlarda karşılıklı iletişimden bahsetmek söz konusu dahi değildir. Bu tip durumlarda tek taraflı ve tek yönlü iletişim vardır diyebiliriz.

Hoşgörü nedir nasıl olur?

Kendi tanımımdan ziyade Türk Dil Kurumunun yaptığı tanıma bakalım.

1. Anlam: Kendine aykırı gelse de her şeyi anlayışla karşılayarak olabildiğince hoş görme durumu.

2. Anlam: Felsefe Terimi

Kendisininkilerle çelişse bile, başkalarının düşünce ve kanılarını özgürce dile getirmelerinden rahatsız olmama, onların geçerliliklerine karşı tepki göstermeme tutumu.

Eş anlamlısı: Tolerans

Evet, hoşgörülü müyüz peki?

Karşımızdaki insanı ne oranda dinliyor, sözlerine saygı duyuyoruz? Aynı fikirde olmadığımızda dahi tartışma ortamı yaratmadan ve karşılıklı olarak birbirimizi dinleyip konuşabiliyor muyuz?

Birçoğumuz ego kaynaklı olarak hep kendi fikrinin onaylanmasını ister. Halbuki gerçek hayatta böyle bir şey olamaz. Çoğu konuda tek bir doğru yoktur. Tek doğrunun olduğu durumlarda da karşı tarafı aşağılamadan, uygun bir üslup ile doğruyu anlatmak gerekir.

Zorla güzellik olmaz

Bu sözün doğruluğunu birçok kişi hayatında yaşamıştır. Bir konuda ne kadar zorlarsan o denli başarılı olmazsın. İş konusunda bireyin kendi kendini zorlaması doğrudur ancak burada ele aldığımız konu karşılıklı ilişkilerdeki zorlamalar. Karşındaki kişiyi zorla sevemezsiz, zorla saygı duyamazsın, zorla güvenemezsin ve herbirini karşılıklı düşünün sevdiremezein, saygı duyduramazsın, güvendiremezsin ve birçoğu...

Haberin Devamı

Olacak olan her neyse bir şekilde olur. Zorladıkça aslında daha çok ters teper olacak olanlar. Kendine inanmaya zorlayamazsın mesela zorladıkça karşındakini bunaltırsın ve inanqcağı da varsa inanmaz, güvenmez sana...

Aşağılayamazsın kimsenin kişiliğini, görüşünü, inancını, bilgilerini... Bilemezsin senden daha üstün olup olmadığını... Karşındakinin sessiz kalışı bilmediğinden değil belki de seninle laf dalaşına girmek istemeyişindendir.

Kendini Kimsenden Üstün Görme

Üstün değilsin de çünkü... Herkesin bilgisi birikimi kendinedir.

Tek taraflı iletişim değil çift yönlü iletişimi sağlıklı bir şekilde kurmaya çalışın.

Anlayışlı olun.

Baskı yapmayın.

Saygı duyun.

Susmanız ve durmanız gereken yeri bilin.

Zorlamayın.

Hoşgörülü olun.

Sağlıcakla Kalın...

Büşra Fatma GÜLCÜ