Antalya HPV AŞISI BİR YIL İÇİNDE AŞI TAKVİMİNE ALINACAK

HPV AŞISI BİR YIL İÇİNDE AŞI TAKVİMİNE ALINACAK

20.05.2016 - 10:40 | Son Güncellenme:

.

HPV AŞISI BİR YIL İÇİNDE AŞI TAKVİMİNE ALINACAK

Yaklaşık her yıl 600 kadının yaşamını yitirmesine neden olan rahim ağzı kanserinin sorumlusu HPV virüsüne karşı kullanılan aşının, bir yıl içinde aşı takvimine alınacağı belirtildi.
Türk Alman Jinekoloji Derneğinin Antalya’da düzenlediği kongrede konuşan Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Faruk Köse, HPV aşısının 1 yıl içinde Sağlık Bakanlığının aşı takvimine alınacağını ve aşının 11-12 yaş gurubundaki çocuklara uygulanacağını söyledi.
“YILDA 600 KADIN YAŞAMINI YİTİRİYOR”
Türkiye’de her yıl bin 400 civarında kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu bunlardan yaklaşık 600’ünün yaşamını yitirdiğini kaydeden Prof. Dr. Köse, “Human Papilloma Virüs (HPV) rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni. Cinsel yolla geçen bu virüs, kadınların yüzde 80’inde hayatının bir aşamasında görülüyor. Virüsün görüldüğü kadınların yüzde 1-3’ünde kansere neden oluyor. Kansere yakalanan kadınların da yüzde 60’ı ilerlemiş bir evrede veya tedavi edilemeyecek durumda karşımıza geliyor” dedi.
“15-20 YIL ÖNCESİNDEN TESPİT EDİLEBİLİR”
Rahim ağzı kanserinin tarama ve aşıyla önlenebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Köse, şöyle konuştu: “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kolon ve meme kanseriyle birlikte rahim ağzı kanseri taramalarını zorunlu kılıyor. Çünkü bu kanser türü, 15-20 yıl öncesinden tespit edilebilir ve aşıyla engellenebilir. Ancak Türkiye’de 10 kadından 1’i düzenli kadın hastalıkları uzmanına gidiyor ve 20 kadından sadece birine simir testi yapılıyor. 30-65 yaş arası kadınların 5 yılda bir tarama yaptırmasını öneriyoruz.”
“BİR YIL İÇİNDE AŞI TAKVİMİNE ALINACAK”
Rahim ağzı kanserini önleyici HPV aşısının Türkiye’de istenilen düzeyde kullanılmadığına değinen Prof. Dr. Faruk Köse, “Bunun en büyük nedeni aşının ücretini insanların cebinden ödemesidir. Aşı 3 doz şeklinde yapılıyor. Her bir doz 225 TL. Toplam 700 TL’yi buluyor. Bu konu Sağlık Bakanlığı aşı komitesinde görüşülüyor. HPV aşısı 1 yıl içinde aşı takvimine alınacak. Aşı, 11-12 yaş gurubundaki çocuklara uygulanacak. Toplu alımlarda maliyetinin 15 TL’ye kadar düşeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.