İç Mimari ve Dekorasyonda Renklerin Önemi

Merhaba sevgili Milliyet dekorasyon okurları.

Bu hafta sizlere iç mimari ve dekorasyonda çok önemli bir konu olan renklerden bahsetmek istiyorum. Renklerin mekanlarda kişiler üzerinde psikolojik etkileri, renkler mekanlarda kullanılırken nelere dikkat edilmeli ,renk geçişleri neye göre belirlenir, gelin bunlara bir göz atalım.

Mekanlarda renkleri kullanırken öncelikli olarak bir mekanın metrekaresi ve aldığı doğal gün ışığı miktarı çok önemlidir. Mekan yüksekliği, ayrıca belirleyici ana unsurdur. Kişisel olarak beğenilen, tercih edilen renklerin mekana uygun olması demek, görsel konforun elde edilmesi anlamına gelir. Sevdiğiniz herhangi bir renk mekan matematiğine uygun değilse sonuç sizi mutlu etmeyecektir. Bu yüzden iç mimari ve dekorasyonda kullanılan renklerin hem psikolojik etkilerini hem de mekan konforu algısını tamamlaması için son derece dikkat edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Küçük mekanlarda özellikle renklerin etkisini ortaya çıkaracak en önemli vurgu ışıktır. Aldığı doğal gün ışığı ile beraber uygulanacak yapay ışık şekli ve rengi, renkleri doğru kullanma açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu tarz mekanlarda kullanılan zemin kaplama rengi, duvar rengi ve tavan rengi belirleyici unsurlardır. Koyu renk zemin kaplamaları özellikle tercih edilmemelidir. Geometrik formuna, dokusuna dikkat etmek yine bir o kadar önemlidir. Küçük mekanlarda kullanacağınız mimari dili, mobilya, aksesuar ve stil,tarzlardan ziyade, renkler belirler. Bu yüzden kullanılacak renklerin ne olduğu diğer konuların kendini iyi ifade edebilmesi için önemelidir.

Mekanın hangi amaca uygun kullanıldığı, renkleri belirlemek için önemli bir kriterdir. Yatak odası ve salonda kullanılacak renk skalası birbirinden farklıdır. Bu yüzden mekan hangi amaçla kullanılıyorsa buna göre tercihler yapmak gerekir.

Beyaz ve tonları; salon, oturma odası, yatak odası gibi mekanlarda çerçeveyi belirlemek için en doğru renklerin başında gelir. Renk olarak sakinleştirici, huzur veren, dinlendiren bir renk olmasının yanında aynı zamanda yansıtma özelliği en yüksek olan renklerin başında gelir. Özellikle küçük metrajlı mekanlarda tercih edilir. Tamamlayıcı renk olarak mavi tonlar, pastel yeşil tonları ve vizon gibi renkler kullanılabilir.

Haberin Devamı

Siyah dramatik bir hava verir. Kullanırken dikkat edilmesi gereken renklerden biridir. Yatak odası, mutfak, salon ve hollerde özellikle lokal olarak kullanılması önemlidir. Kullanılan ışık şekli ve miktarı yine bu rengin kendini ifade etmesi açısından oldukça önemlidir. Alanda, arka plan şeklinde kullanarak, parlak, sıcak renklerle harmanlayarak yoğun etkisi azaltılabilir.

Renklerde yumuşak geçişler, mekanlarda tercih edilmelidir. Beyaz, bej, vizon, açık pastel mavi, yeşil gibi renkleri mekanların her alanında kullanabilirsiniz. Fakat bir mekanı tamamen yeşil veya mavi yapmaktan kaçınmalısınız. Açık bej, beyaz, açık vizon gibi renkleri ana renk olarak kullanıp, diğer renkleri tamamlayıcı renk olarak kullanabilirsiniz. Sıcak ve parlak renk olan kırmızı, fuşya, sarı, turuncu gibi renkleri lokal olarak, kontras veya odak noktası(dikkat çekici alanlar) yaratmak için kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Renklerin psikolojik etkileri baz alınarak mekanlarda hangi renk kullanılması gerektiğine karar vermek yaşam kalitesini artırmak açısından önemlidir. Tercihlerinizi bu doğrultuda yapmak sonuç olarak mutlu bir mekanda yaşamanızı sağlar.

Hepinize rengarenk, mutlu bir hafta diliyorum..

Sevgilerimle

İç Mimar

Meral AKÇAY