İç Sesimizi Nasıl Yönetebiliriz?

Olumsuz iç ses ne söyler?

1. Büyütüldüğün kurallara sıkı sıkıya bağlı kalırsan daha çok sevilirsin. Başına daha az iş gelir.

2. Kaç kere denedin olmadı. Boşver uğraşma.

3. Senin şartların bu hedefin için uygun değil.

4. Deneyip rezil olacağına otur oturduğun yerde.

5. Ya yapamazsan? Bak daha önce neler dediler hakkında.

6. Ne kadar çok yüksek standartların olursa o kadar çok başarılı olur ve hırslanırsın.

7. Her zaman birilerinin takdirini kazanmak zorundasın.

8. Ailenin onayını almadığın sürece yanlış bir şey yapıyorsundur.

Haberin Devamı

9. Eğer eleştiriliyorsan, yanlış bir şey yapmışsındır.

10. Kendi istek ve arzularını düşünürsen toplumda dışlanırsın. Bencilsin.

11. Devamlı kendini kontrol etmeli, dikkatli olmalısın.

12. Eğer çoğu insan tarafından sevilmiyorsan sende bir sorun var.

13. Başarılı olman için en iyisini ve farklısını yapmalısın.

14. Ya en iyisini yap ya da hiç başlama. 15. İsteklerini söylersen birilerini kırabilirsin.

16. Dün yaptıklarının önemi yoktur. Önemli olan bundan sonrasıdır.

17. Ya başaramazsan, ya rezil olursan?

18. Olduğun gibi sevilmezsin. O halde bir niteliğin olmalı

Doğrusu ne olmalıdır?

1. Kurallar devamlı değişiyor. Kurallara bağlı kalman daha az sorun yaşayacağın anlamına gelmez. Sevilmek için uyum sağlarsan, devamlı uyumlu olmaya zorlanırsın ve her şeye EVET dersin.

2. Kaç defa denediğinin önemi neden yok? Çünkü her denemede yapmaman gerekenleri de öğrendin. Ayrıca birinden fikir alarak farklı bir çözüm geliştirebilirsin.

3. Adım atmak için şartların oluşmasını beklersen belki şartlar hiç oluşmayacak. Adım attıkça karar verirsin. Hedeflerine ulaşanların hepsi hazır şartlara sahip değildi. Başladıkça şartlar da olgunlaşıyor.

4. Deneyip rezil olacağını nereden biliyorsun? Denemediğin sürece hep üzüleceksin, denersen o an çıkan sorunları çözebilirsin. Çözemez ve başarısız olursan da en azından denedim dersin. Denemediğin için yıllarca kendini suçlamazsın.

5. İnsanların ne dediğine odaklanırsan onlar senin sahibin olur. Onların ne diyeceklerine göre düşünürsün ve kimseyi memnun edemezsin.

Haberin Devamı

6. Mutlu ve başarılı olmak için yüksek hedeflere ve standartlara gerek yok. En küçük başarı bile mutlu edebilir seni. Yüksek standartlar, seni geçici olarak hırslandırır, ama bir noktadan sonra çaresizliğe sürükler.

7. Kimsenin takdirine ve onayına ihtiyacın yok. Sen doğru bir şey yapıyorsan insanların takdiri kendiliğinden gelir zaten.

8. Ailenin onayına ihtiyaç duyman senin onlarla çatışmaktan korkmandan kaynaklanır. Doğruları onlara sen öğretebilirsin. Onların döneminin doğruları ile çatışman çok normal. Çünkü her çocuk, anne - babasıyla bu çatışmayı yaşar ve bu sağlıklıdır.

9. Her eleştiri senin yanlış bir şey yaptığın anlamına gelmez. Ama onların işine gelmediği anlamına gelebilir. Eleştiriliyorsan dikkate alınıyorsundur zaten.

10. Kendi istek ve arzularını önemsemezsen başkasının arzu ve isteklerini yerine getiren biri olursun. Herkes kendisine hizmet etsin. Kendi isteklerini yaşamak, insan olmanın gereğidir.

11. Spontane olmalısın. Devamlı kendini kontrol etmene gerek yok. Tıpkı çevrendeki insanlar gibi akışına bırak kendini. Onlar senden daha güçlü değil. Sadece daha çok davranıp daha az düşünüyorlar. Hata yaparsan da zaten söylerler. Senin önceden kestirmene gerek yok.

Haberin Devamı

12. Seni sevenler de olabilir sevmeyenler de. Bu bir değerlilik kriteri değildir. Bir yarışta birinci gelmişsen, rakiplerin seni sevmiyorsa, bu sevilmediğin anlamına gelmez.

13. Başarı senin elinden geleni yapmandır. Mucize yaratmana gerek yok. Herkes potansiyeline göre değerlendirilir. Sen kendi gücüne göre hedefler seçebilirsin.

14. Elinden gelenin en iyisini yapmaya çalış. Elinden gelmiyorsa senin hiçbir hatan yok. Bir insanı uçamıyor diye başarısız olarak değerlendiremeyiz. Attığın her adım, bulunduğun yerden daha ilerde olduğunu gösterir. Küçük adımlarla hedefine yaklaş. Başarı bir sürecin sonucudur. Direkt sonuç değildir.

15. İsteklerini söylersen, insanlarla daha sıcak ilişkiler kurarsın. Hatta sana benzer istekleri olanlarla daha samimi olursun. İstekleri söylemek insanları kırmak olsaydı, diğerleri neden senin gibi düşünmüyorlar o zaman.

16. Geçmişindeki başarıların, senin başarıyı elde edebilme gücünün göstergesidir. Bir kez bile bir şeyi başarmak demek, senin o potansiyele sahip olduğunun göstergesidir. Her zaman iniş çıkışların olacak. Ama sen her zaman çıkabileceğini bileceksin.

17. Başarılı olup olmayacağını bir yerden sonra düşünerek tespit edemezsin. Kaygıların senin özgüveninin en büyük kanseridir. Denemelisin! Denemeden kendi gücünün farkında olamazsın. İstediğin sonucu alamamak ile insanlar karşısında rezil olma düşüncesini birbirine karıştırıyorsun. Her sosyal kaygından dolayı performansından vazgeçmemelisin. Kendi notunu kendin vermelisin.

18. Olduğum gibi de sevilirim. İnsan olarak da değerli ve özelim.

İçsesimizi değiştirmek için, hislerimizi, geçmiş olumsuz deneyimleri ve başkalarının olumsuz bloke telkinlerini kanıt göstermemeli ve en kötü senaryoyu düşünmeyi bırakmalıyız.

Yaşadıklarımızın bize empoze ettiği olumsuz etkilerden dolayı zamanla parçadan bütüne gidiş hatasına düşeriz. Aptalım, yetersizim, başarısızım, tembelim, değersizim, sevilmiyorum, iticiyim, terk edilirim, çekici değilim vb. gibi etiketleri cebimizde taşırız. Basit bir uyaran bile ceptekilerden uygun olanı seçer ve onu aktive eder. Dış uyaranları yok edemeyiz. Doğa ve insanlar kontrol edilemez. Yani hayat boyu hata yapmamak gibi bir lüksümüz yok. Fakat cebimizdekileri artık taşımazsak, hatalar o an çözülür veya doğru anlamlandırılarak olumsuz etkileri azaltılır

Yani kişi kendisiyle ilgili ne düşünüyorsa, onu yaşar , onu yaşatanı çeker ve onu sürdürür. Kendimizle ilgili algımızı değiştirmeden ilişkilerdeki rolümüzü, iş hayatındaki duruşumuzu değiştiremeyiz.

Bunun için de içsesimizi duymalıyız. Boyun eğmemizi riskten kaçan pasifleştiren sesimizi fark ederek hem iş hem de ilişkilerdeki kaygılarımızı çözebiliriz.

İçsesini düzelt, hayatın düzelsin.

Serhat Yabancı

Aile-Evlilik İlişki Danışmanı

Yazar

instagram.com/serhatyabanci