Siyaset İç tüzük önce yeni sisteme uydurulacak

İç tüzük önce yeni sisteme uydurulacak

26.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uygun sil baştan yeni bir TBMM İç Tüzüğü yapılması için çalışma yürüten AK Parti, hazırladığı taslağın kamuoyuna yansımasının ardından muhalefetten gelen tepkileri de dikkate alarak stratejisini gözden geçirdi.

İç tüzük önce yeni sisteme uydurulacak

Milliyet’in parti kaynaklarından edindiği bilgiye göre TBMM Başkanı Binali Yıldırım, yeni yasama yılı arifesinde geçtiğimiz hafta AK Parti Grup Başkanvekilleri ile bir araya geldi. Meclis’te Yıldırım’ın makamında gerçekleşen görüşmede, yeni yasama yılı hazırlıkları, Meclis’in öncelikli gündemi ve iç tüzük çalışmaları masaya yatırıldı. Yıldırım’ın yeni iç tüzüğün muhalefetle uzlaşılarak yapılmasını arzu ettiği ancak bu çalışmalar tamamlanana kadar Meclis’te iç tüzük kaynaklı gerginlik ve tartışmalar yaşanmaması için tamamen anayasa ve yeni sisteme uyum amaçlı teknik değişiklikler içeren dar kapsamlı bir paketin hayata geçirilebileceğine işaret ettiği öğrenildi.

Haberin Devamı

Milliyet’in konuya ilişkin sorularını yanıtlayan AK Parti grubu kurmayları, “TBMM İç Tüzüğü’nü sil baştan yenilemek yerine ilk etapta teknik uyum amaçlı dar kapsamlı bir değişiklik düşüncesi ağır basıyor. Buna ilişkin teknik uyum teklifi yasama yılının başında süratle gündeme getirmeyi planlıyoruz” bilgisini verdi. Geçen yasama yılında mevcut iç tüzüğe rağmen “teamül” oluşturma yoluyla iki teklifin yasalaştırıldığına dikkat çeken AK Parti kurmayları, muhalefet partilerine üye diğer TBMM başkanvekillerinin bu teamüllere uymama olasılığına karşı iç tüzük konusunun süratle halledilmesi gerektiğine dikkat çekerek “Aksi takdirde iç tüzük değişikliği yapılana kadar Genel Kurul’u Sayın Başkan Yıldırım ve TBMM Başkanvekilimiz Mustafa Şentop’un yönetmesi gerekecek” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

TBMM Başkanlığı’nın da “teknik uyum” içerikli, örneğin yeni sistemde olmayan sözlü soru önergeleriyle ilgili maddelerin mevcut iç tüzük metininden çıkarılması, bakanların yasa tekliflerinin görüşmelerinde yer alamayacağı gibi konuların netleştirilmesini sağlayacak teknik değişiklik teklif taslağını hazırladığı öğrenildi.

Bu arada yeni sistemde hükümet tasarısı olmadığı, anayasa değişikliğinde de konuyla ilgili bir hükme yer verilmediği için uluslararası anlaşmaların Meclis’e nasıl sunulacağıyla ilgili tartışmanın da iç tüzük değişikliğiyle sonlandırılması bekleniyor.