Dünya İdlib’te silahlar ‘şimdilik’ sustu

İdlib’te silahlar ‘şimdilik’ sustu

20.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Suriye’de Beşar Esad rejimiyle İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan rejim güçlerinin, “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi” sınırları içinde tek taraflı ateşkes ilan ettiği bildirildi. Söz konusu açıklama, Rusya tarafından yapılırken, bölgedeki muhalif güçler ise, hava saldırıları ve top ateşinin sürdüğünü savundu.

İdlib’te silahlar ‘şimdilik’ sustu

Muhaliflerin denetimindeki İdlib’e ve Hama’nin kuzeyine yönelik operasyon yürüten Şam yönetiminin, bu bölgelerde tek taraflı ateşkes ilan ettiği bildirildi. Suriye ordusundan yapılan açıklamada, silahlı kuvvetlerin, “İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi”ndeki operasyonları tek tarafları olarak durdurduğunu açıklandı. “Hama, Lazkiye ve Halep’te militanlar, hükümet güçleri ve sivillerin olduğu alanlara ateş açmaya devam etmektedir” denilen açıklamada, muhaliflerin sadece 18 Mayıs’ta çatışmasızlık halini 13 defa ihlal ettiği ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Benzer bir açıklama, Rusya tarafından da yapıldı. Dün, Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı bir birim tarafından yapılan açıklamada, ateşkesin, önceki gün gece yarısından itibaren başladığı ve herhangi bir koşula bağlanmadığı kaydedildi.

Türkiye ve Rusya arasında imzalanan Soçi Mutabakatı’yla silahlı muhaliflerin, İdlib ve Hama kuzeyini kapsayan “Gerginliği Azaltma Bölgesi” sınırlarından çekilmesi ön görülüyordu. Rusya ve Suriye’ye göre, sürenin dolmasına rağmen muhalifler bu bölgelerden çekilmedi.

Muhalif gruplarsa ateşkes kararına çekinceyle yaklaşırken, bazıları da, halen saldırı ve top ateşinin sürdüğünü iddia ediyor. Nitekim Beyaz Baretliler, Esad rejimi ve İran destekli yabancı terörist grupların, İdlib’in Han Şeyhun ilçesine bağlı Mığır El Hamam ve Eş Şara köylerine, Hama’nın kuzey kırsalındaki Cüb Süleyman, Ez Zekat ve Kifrenbüde ilçesine saldırılar düzenlediğini, Han Şeyhun’daki saldırıda aynı aileden 3 sivilin hayatını kaybettiğini savunuyor.