Gündem İdlibliler, aileleri için endişe ediyor

İdlibliler, aileleri için endişe ediyor

12.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

İdlibliler, aileleri için endişe ediyor

Suriye iç savaşı sonrası Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan binlerce Suriyeli, rejim güçlerinin Rusya ve İran desteği ile “son kale” İdlib’e yönelik saldırı hazırlığını endişe ile izliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’ye sığınan ailelerin bir bölümü sınırın Suriye kesiminde güvenli noktalarda, bir bölümü ise Hatay, Kilis dahil Suriye’ye komşu olan bölge illerinde kurulan çadır kentlere yerleşti. Çadır kentlerde yaşayan ailelerin dışında binlerce Suriyeli aile ise sınır hattındaki köy, kasaba, ilçe ve illerde yaşıyor.

İdlibliler, aileleri için endişe ediyor

‘Kulağımız İdlib’de’

Suriyeli ailelere iş verenlerden biri Hatay Altınözü’de yaşayan 76 yaşındaki Hüseyin Bahçeci. 5 dönümlük zeytin bahçesinde Suriyelileri çalıştıran Bahçeci, “Gönlüm de bahçem de bu insanlara açıktır. Kimse kimsenin rızkını yiyemez. Şimdiye kadar bir sıkıntı çekmedim” diyor.

4 yıl önce İdlib’den kaçarak Altınözü’ne sığınan dört kişilik El Hemdo ailesi, sabun yapılmak üzere toprağa düşen zeytini toplayarak geçinmeye çalışıyor. Günde 50 TL yevmiye aldıklarını belirten baba Diyadin el Hemdo, bugünlerde kulaklarının İdlib’de olduğunu belirtiyor. İdlib’e yönelik rejimin saldırısının büyük fekalete yol açacağını belirten Hemdo, anne-baba ve akrabalarının bir bölümünün hala bu kentte olduğunu ve uzun süreden beri kendilerinden haber alamadıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin varlığının kendilerine güç verdiğini belirten Hemdo, “Biz Türk askerinin İdlib’de kalmasını istiyoruz. Bölgenin Türkiye’nin denetiminde olması bizim için güvencedir. Türk askerinin olduğu yerde güvenlik sağlanmış durumda. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtı operasyonu gibi bir operasyonla bölgenin Türkiye’nin denetimine geçmesini istiyoruz. Bizim endişemiz, Esad’ın bölgede büyük bir katliama girişmesidir” diye korkusunu dile getirdi.

Sıfır noktasında çadır kurdular

Esad rejimi, İdlib’e yönelik büyük harekâta hazırlanırken, bölgede büyük bir göç hareketine yönelik hazırlık yapılması dikkat çekiyor. Göç hareketinin hedefinde ise Türkiye var. İdlib ile Türkiye sınır hattına ulaşan ve sayıları yüzlerle ifade edilen aileler, sınırın sıfır noktasında Suriye topraklarında kendi imkanları ile kurdukları derme çatma çadırlarda barınmaya çalışıyor.

İdlib’e yönelik saldırılar, sınır hattında kurdukları çadırlarda barınmaya çalışan aileleri endişelendiriyor.