Gebelik süresi boyunca anne ve bebek için yapılan bir takım önemli test vardır. İkili Tarama Testi de, anne karnındayken fetüs için yapılan ve bazı anormallikleri tespit edilmesini sağlayan önemli testlerden biridir. İkili Test, 1. Trimester Tarama Testi, 11-14 hafta Tarama Testi veya Down Sendromu Testi olarak bilinmektedir.

İkili Test ile İlgili Öncelikle Bilmeniz Gerekenler

Bu test; gebeliğin 11-14. haftalarında, ultrasonografik inceleme ile fetüsün ense kalınlığı ölçümü (NT) alınarak, anneden alınan kandaki bazı hormonların (serbest Beta HCG ve PAPP-A) seviyelerine bakılarak, benzer gebelik haftasına sahip diğer anne adaylarının değerleri ile karşılaştırılıp laboratuvar ortamında risk hesaplaması yapılmaktadır. Bu testin doğruluk payı %85-90, yanılma payı %10-15 olmakla birlikte, bebeğinizin Down Sendromlu olup olmadığını istatistik olarak değerlendirir ve sonuç verir. Yani; yüksek risk hesaplanan bir anne adayının, Down Sendromlu bir bebeğe sahip olacağı anlamına gelmemektedir. Aynı şekilde riski düşük olan anne adayının da çocuğunun sağlıklı olacağı garantisi verilememektedir.

Haberin Devamı

Analizdeki riskin yüksek çıkması halinde bazı kombine testler, Amniyosentez ve Prenatal DNA Genetik Testler önerilmektedir. Hekiminiz ultrason bulgularınızı ve test sonuçlarınızı kombine olarak değerlendirerek ve sizi en uygun şekilde yönlendirecektir.

Genellikle İleri Anne Yaşı (37 yaş ve üzeri) gebeliklerinde, ailelerinde doğuştan sakatlık ve genetik hastalık olanlarda, Down Sendromu öyküsü olanlarda, akraba evliliklerinde, tüp bebek ve diğer yöntemlerle gebe kalanlarda, düşük ve ölü bebek doğumu gerçekleştirenlerde anomalili bebek doğurma oranı yüksek olduğundan bu testlerin önemi daha da artmaktadır.

İkili Test, bebeğinizin cinsiyeti ya da diğer hastalıkları ile ilgili bilgi vermemektedir. Aynı zamanda bu testler tedavi edici ve Down Sendromunun oluşmasını engelleyici testler değildir.

Down Sendromu genellikle ölümcül bir hastalık değildir. Hastalıktan ziyade kromozom fazlalığıdır. Bu konuda anne – baba adaylarının kendilerinin karar verebileceği bir konudur. Hekimler bu konuda sizlere detaylı bilgi verir, kararı yine size bırakır. Bu konuda cevap arayan ailelerin öncelikle Down Sendromlu insanların özelliklerini ve nasıl daha iyi bir yaşam sağlayabileceklerini çok iyi bilmeleri gerekmektedir.

Haberin Devamı


Yrd. Doç. Dr. Burcu Çetinkaya

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Instagram://drburcucetinkaya

Facebook://drburcucetinkaya