İlişkilerde Kaybolan Değerler

Değerlerimiz doğum anından itibaren aldıklarımızla oluşur, anne karnından itibaren bilinçaltına biriktirdiklerimiz kayıtlıdır, kolay kolay silinmez. Bizi şekillendirendir bu birikimler… Değerler, kişisel inançlarımızdır. 0-6 yaş arası etkili olmak üzere, 17 yaşa kadar çevreden alınan kayıtlar da bilinçaltında kalıplara dönüşür.

Bireylerin gelecekteki her tür olaya yaklaşımı, kararları bilinçaltı kayıtlarına bağlıdır.

Değerler zaman içinde farkındalıkla değişime uğrar. Bulunduğunuz yerin değerleri sizi yönlendirir. Değerler genellikle yaşadığımız travma yaratan bir olayda ya da bilinçli olarak değiştirme kararı ile farklılaşır.

Haberin Devamı

Bir olay karşısında aldığınız karar o anın kararı değildir. Bilinçaltındaki kalıpların etkisi ile karar alınır. Hayatımızın yönünün değerlere bağlı olduğunu unutmamak gerek. Kişilerin değerleri yeniden değerlendirilip farklılaştığında ortaya çıkan kişi modeli bambaşka olacaktır.

Davranışların değerlerle paralelliği kişinin konumlandırmasını bozmamalıdır. Asıl değer davranışla bütün olmaktır.

Hayatınıza girebilecek birini seçersiniz, ama annenize kabul ettiremeyeceğiniz biriyse onu bir gün hayatınızdan çıkarmak zorunda kalacağınızı biliyorsanız o ilişkiyi yaşayamaz, hissedemezsiniz. Hayatınızı sürdürmek istediğiniz kişiden kopmak annenizin değerleri ile ilgili. Belki de çevrenizin…

Entelektüel zenginliği olan biri sizi de zenginleştiriyor olabilir, ancak çevre değerleriniz için yeterli değilse onu da itiyorsunuz.

Günümüzde partner seçimi yapabileceğiniz sitelerden arayıştasınız. Karşınıza çıkacak kişi için kriterler koyuyorsunuz, sistem size buna göre birisini çıkarıyor. Nereden mezun, kaç yabancı dili var, hangi şirkette çalışıyor? Fotoğrafı da beğeninize uygun. Bunlar kimin değerleri?

Aldatılmaktan korkan, aldatmanın ayıp olduğunu söyleyen kadın bir arkadaşının partneri ile birlikte olup, o kişinin aldatma noktasında olmasına neden olabiliyor. Kendisine yıllarca aşık olduğunu söyleyen bir erkekle iş hayatına devam edebiliyor ve bundan mutluluk duyabiliyor.

Haberin Devamı

Zaman mı değiştirdi bizleri, biz mi değişmek istedik, yoksa biz hep bu muyduk? Artık şeffaf olmayı mı seçiyoruz?

Kendiniz olmayı başardığınızda mutluluk ve huzur sizinle olacaktır. Eğer bu olanlar, yaşadıklarınız sizi yansıtıyorsa sorun yok. Yoksa ne yaptığınızın farkında değil misiniz?

İlginç olan sitelerde arayışta olan, o sitede ayrıldığı partnerini görünce şaşırması… Herkes arayışta… Ama neyi arıyoruz? Bunu biliyor muyuz?