İlişkilerdeki Alışkanlıklar

Alışkanlık, bir şeye alışmış olmak olarak tarif ediliyor. Yeni bir alışkanlığa sahip olmanın süresi, sahip olunmak istenen davranışın zorluğuna göre değişiyor. İlişkilerde hep aynı günlerde görüşüyor, pazar kahvaltısı şölen oluyor, ayın ilk cumartesi akşamı sinemaya gidiliyor şeklinde alışkanlıklar bir süre sonra rahatsız edici boyuta geliyor ve tekdüzelikten şikâyet ediyoruz.

Çalışan bir çift olsanız dahi bir sabah 05.00 de uyanıp keyifli bir kahvaltı hazırlayıp, neşe içinde işe gitmek çok mu zor?

Haberin Devamı

Bir kitabı seçip birlikte okuyup, sonra tartıştığınız, üzerinde konuştuğunuz oldu mu hiç? Ya yemek yarışması yaptınız mı? Cumartesi günü evde bir menü hazırlayıp, bir çeşidi siz, bir çeşidi eşiniz yaptı mı? Bunu bir yarışma olarak düşünüp, kazanana bir ödül koydunuz mu?

Alışkanlıkların değişimi için işe gittiğiniz yolu bile değiştirin diyoruz. Otomatik pilottan çıkmak önemli. Gittiğimiz yolu görmeden, sağımızda solumuzda olanları fark etmeden hedef noktaya gitmek tamamen otomatik bir davranıştır. Konfor alanımızı bulmak bizi rahatlatır, oradan çıkmayı pek sevmeyiz. Bilincimizle farklı bir yol seçtiğimizde ise kararı biz veririz.

Her gün yeni bir gün ve her gün yeni alışkanlıklar yaratabiliriz, uyku halinden çıkabilirsek tabii…

Bir sabah uyanıp pazar günü hiç dinlemediğiniz bir rock sanatçısının konserine gitmek için plan yapabilir, bilet alıp, eşinize sürpriz yapabilirsiniz. Bir tracking turu ayarlayabilirsiniz. Eşim bu tür organizasyonlara katılmaz, bu yaştan sonra gitmez diyenlere, deneyin derim. Yürüyüş size enerji verecektir, kendinizi yenilenmiş, sağlıklı hissedeceksiniz. Çevrenizde bir yürüyüş alanı varsa bir sabah erken saatte, karanlık demeden yürüyüşünüzü yapın. Belki alışkanlık haline getirmek isteyebilirsiniz. Evden 08.00 de çıkmak zorunda olup, 07.30 da uyanabilenlerdenseniz tavsiye ederim.

Önce kendi alışkanlıklarınızı değiştirmeye başlayın, sonra ilişkinizdeki rutin hale gelen, alışkanlık olan konuları listeleyin. Yerine yenilerini koyabileceğinizi görün. Bu şekilde ilişkiniz rutinden kurtulacak, ama çaba göstermek, değişimi istemek gerek…

Haberin Devamı

Verdiğim örnekler size uygun değilse, kendinize, ilişkinize yönelik yenilikler oluşturabilirsiniz, bunu yapın. Kısa sürede ilişkinizdeki renkliliği yaşamanın mutluluğu ile siz de renginizi ortaya koyabileceksiniz.

Mevlana “her canlı ölümü, ama bazıları hayatı tadacaktır” der. Biz de tekdüzelikten kurtulup, hayatı tadanlardan olalım, ne dersiniz?