İlişkilerinizle İlgili Sorularınızı Cevaplıyorum

Haberin Devamı


Sevgili okuyucularım,

Her hafta, bir gün sizlerden gelen soruları yanıtlayacağım.
Alttaki mail adresine sorularınızı gönderebilirsiniz.

Bu haftanın soru ve cevaplarıyla başlayalım.

<>>>

Soru :

Merhaba, benim yaklaşık bir senedir süren beraberliğim var. Ancak ona hiç güvenmiyorum, her yaptığını kontrol ediyorum. Bana olan sevgisini ve ilgisini sürekli sınıyorum. Ona çok aşık olduğum için böyle yapıyorum, o da bana kızıyor, küsüyor benden uzaklaşıyor. Sonra kendimi bir şekilde affettiriyorum tekrar birlikte oluyoruz, sonra yine ben başa sarıyorum, aynı şeyleri yapıyorum...

Çok mutsuzum. Ne önerirsiniz?

Cevap :

Merhaba, öncelikle yaşadığınız ilişkide sevgilinize / eşinize gerçekten aşık mısınız? Onu gerçekten (kalpten ve koşulsuz) seviyor musunuz? Bunu araştırmak gerekir. Sizin "aşk" ve "sevgi" tanımlarınız acaba nedir ? Buna bir cevap verip, bana sonra bildirin lütfen. Ben de size gerçek anlamlarını dilim döndüğünce buradan anlatmaya çalışayım.

Gerçek "sevgi" ve gerçek "aşk"ın gizli bir gündemi, hesabı asla yoktur.
Egodan arınmış saf bir sevgi, sadece karşısındaki insanın iyiliğini, mutluluğunu, huzurunu ve sağlığını ister. Gerçek sevgi ve aşkta bir "koşul" yoktur, olamaz.

İlişki koçluğu yaptığım bir çok danışanıma bunu anlattığımda tepki ile karşılaşırım.
Çünkü bir çok insan maalesef sevgisini ve aşkını koşula bağlayarak yaşamaya çalışır.

Koşula bağlı bir ilişki nasıl yaşanır?

Benimle hep ilgilenmeli, beni hep iyi hissettirmeli, sürekli güzel sözler söylemeli, bana her zaman prenses/prens muamelesi yapmalı v.s.

Korku ve endişeleri nedeniyle, böylesinin doğru olduğunu düşünür. Oysa doğru olan bu değildir.

Karşınızdaki kişiye karşı aşırı kontrolcü ve huzursuz yaklaşımınızın sebebi kendinize duyduğunuz güvensizlik ve değersizlik duygunuzdan kaynaklıdır.

Bu kontrolcü yapınızı aşmanız ve kendinize verdiğiniz değerin, kendinize duyduğunuz sevgi duygularının gelişmesi gerekir. Lütfen bunların üzerinde çalışınız.

İlişkinizin sağlıklı ilerlemesi açısından bu önemlidir. Aksi takdirde ilişkilerinizde yaşadığınız mevcut sorunlar devam edecektir.

<>>>>

Soru :

Merhaba sizin bir yazınızı okudum internetten ve size birşey sormak istiyorum.

Sevgilimin arkadaş ortamı kalabalık ve hafta sonları gece geç saatlere kadar onlarla birlikte alkol kullanıyorlar ve benimle bu süreçte ilgilenmiyor. Ne yaptığımı falan umursamıyor. Ve biz bu konuda tartıştık. Bana haklı olduğumu söyledi ama içim rahat etmiyor. Ve tartışmaya devam ettim yanlış olduğunu hissederek buna devam ettim. Sizce bu konuyu nasıl aşabiliriz? Birşeyleri görmezden gelsem mi yoksa onun gözüne soksam mı anlamıyorum?

Birsey daha sormak istiyorum acaba nasıl birseylere takılmadan devam edebilirim ilişkim de?

Teşekkür ederim.

Cevap :

Merhaba,

Gelen sorulardan anlıyorum ki, gerçek sevgi ve aşk ile duygusal ihtiyaçlarınızı bir çoğunuz karıştırmaktasınız.

Bir sevgili, eş sizin duygusal ihtiyaçlarınızı karşılamakla yükümlü değildir ve bunun için hayatınıza gelmez. Sevgi ve aşk, karşınızdakinin ne yaptığı, ne yapmadığı ya da ne yapacağından oldukça bağımsız hareket eder. Ve doğrusu da zaten budur.

Aksi takdirde sadedece bir ego ilişkisi kurmuş olursunuz. Bu da er-geç bitmek zorundadır.

Ego ilişkilerinin, koşulsuz sevgi ilişkilerine göre daha hızlı sona ermesinin nedeni, partnerinize çok büyük bir sorumluluk yüklüyor olmanızdan kaynaklanır. O sorumluluk şudur; sevgiliniz, eşiniz sizi gece gündüz mutlu etmeli ve sizin ruhsal, duygusal doyumunuz için çalışmalı, çaba sarf etmelidir.

Çünkü ne yazık ki sizin kendinize olan ilgi ve sevginiz, başkasının size olan duygularını bağlıdır.

Ancak bilmeniz gereken şudur ki, duygusal tüm ihtiyaçlarınızı önce siz bizzat kendiniz karşılayarak, en anlamlı ilişkiyi kendinizle yaratabilmelisiniz. Ve eşim sevgilim beni mutlu etmeli beklentisinden acele kurtulmalısınız.

Aslında sevgilinizin gece gezmeye çıkmasından duyduğunuz rahatsızlık tamamen bundan ibarettir.

Sadece benimle ilgilenmeli, benim duygusal tatminimle ilgilenmeli. Karşımızdaki kişiyi sürekli kontrol etmek egonun en önemli silahlarından biridir. Dikkat edin lütfen. Gerçek sevgi karşınızdaki kişi sizin için bir şey yapmadığında da onu sevebilmektir....

Lütfen kendi üzerinizde çalışarak partnerinizden talep ettiklerinizi ruhsal olarak tamamlayın ki, tam ve bütün bir hale gelin. İşte o zaman gerçek aşk ve sevgiyi deneyimleyebilirsiniz.


Sevgilerimle,


A. Nilgün Aktaş
Kuantum Yaşam ve İlişki Koçu
NLP Uzmanı ve Eğitmeni