Geri Dön

İncir nasıl kurutulur?

İncir nasıl kurutulur sorusunun cevabı son zamanlarda en çok aranan konulardan bir tanesi haline geldi. Sindirim sağlığı ve çeşitli hastalıklara şifa olarak kullanılan inciri kış mevsiminde de tüketmek isteyenler incir nasıl kurutulur sorusunun cevabını merak ediyorlar. Evinizde kendi yöntemlerinizle incir kurutmak istiyorsanız işte incir nasıl kurutulur sorusunun cevapları.

İncir nasıl kurutulur?

İncir nasıl kurutulur sorusunun cevabına verebileceğimiz iki farklı yöntem bulunmaktadır. Eğer bulunduğunuz iklim şartları incir kurutmaya müsaitse sıcak ve kuru iklime sahip olan bir yere yaşıyorsanız incir kurutma işlemini güneşte gerçekleştirebilirsiniz. Ancak eğer yaşadığınız yer nemli ve sulak bir iklime sahipse incir kurutma yöntemini fırında gerçekleştirebilirsiniz. Kurutmanın inceliklerine gelirsek her zaman olduğu gibi ham madde kalitesi son derece önemli bir konu. Özellikle içi dolgun ve kabukları ince olan olgun incirleri tercih etmeye çalışın hatta yere düşen incirler kurutma işlemi için oldukça doğru bir seçim olacaktır.

İncir nasıl kurutulur sorusunun cevaplarını iki farklı yöntemle sizler için açıklayalım.

Güneşte incir kurutma yöntemi

Güneşte incir kurutma, uygulamada çok fazla tercih edilen doğal bir yöntemdir. Güneşte incir kurutmak için ilk olarak incirleri bol su ile iyice yıkayın. Yıkadığınız incirlerin fazla sularını temiz bir havlu ya da kâğıt havlu kullanarak alın. İncirlerin hava almasını sağlayacak bir tül ya da tülbendi tel ızgaranın üzerine serin. Tel ızgaranız yoksa tepsi de kullanabilirsiniz. İncirleri bu bezin üzerine aralıklı olarak dizin. İncirlerin üzerini ince bir tülbentle ya da tülle örtün.

İncirleri dizdiğiniz tepsiyi güneş gören bir yere koyun. 2-3 saatte bir kontrol ederek kurutun. Bu şekilde incirlerin yaklaşık 3-5 gün içinde tamamen kuruması sağlanabilir. İki tarafında güzelce kuruması için arada incirleri ters düz etmeyi unutmayın.

İncirin kuruduğunu anlamanızın yolu ise çok basit. Eğer inciri sıktığınızda suyu çıkmıyorsa ve yumuşaksa kurumuşlardır. İncirin nemli kalmamasına dikkat edin. Çünkü nemli kalması halinde kurtlanabilirler.

Fırında incir kurutma Yöntemi

43-46 derecede 12 saat, saat başı kontrol ederek kurutabilirsiniz.
Kuruduktan sonra 1 tatlı kaşığı nişasta ile karıştırıp saklayabilirsiniz.

Evde kendi yöntemlerinizle katkı maddesi kullanmadan kurutmuş olduğunuz incirin sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Kuru incirin faydalarından kısaca bahsetmek gerekirse şu şekilde özetleyebiliriz.

İşte kurutulmuş incirin sağlığımıza olan faydaları

Lif bakımından zengindir: Kurutulmuş incir uzun bir süre boyunca sizi tam olarak tok tutmanıza ve kabızlığı hafifletmeye yardımcı olan çözünür bir lif kaynağıdır.

Hipertansiyona iyi gelir: Yüksek potasyum seviyesi ve düşük sodyum seviyesi, hipertansiyonu olan insanlarda rahatlama sağlar.

İyi bir kalsiyum kaynağı: Kuru incirde bulunan yüksek kalsiyum seviyeleri kemik sağlığını destekler.

Bağışıklığı Artırır: Kuru incirdeki yüksek müsilaj içeriği boğaz ağrısını iyileştirir ve korur. Vücuttan zararlı toksinleri çıkarır.

Antioksidan içerir:
Kuru incir, kalp hastalıkları ve çeşitli kanser türlerinin riskini azaltmaya yardımcı olan fenol denilen bir tür antioksidan içerir.

Eda İle Ne Konuştuk? - Sibil Çetinkaya Sempatik tavırları ve giyim tarzı ile birçok kişinin beğenisini kazanan Sibil Çetinkaya, Eda Özdemir'in bu haftaki konuğu oldu.
Yazarlar

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler

Sıradaki Haber