Gündem İpek davasında usulsüz bilgi notuna inceleme

İpek davasında usulsüz bilgi notuna inceleme

04.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanlığı, FETÖ firari sanıklarının İngiltere’den iadesi sürecinde gündeme gelen ve içeriğinde Yargıtay içtihatlarıyla ilgili değerlendirmeler bulunan bir yazıyla ilgili açıklama yaptı.

İpek davasında usulsüz bilgi notuna inceleme

Bakanlığın, sosyal medyada dolaşan haber ve yorumlar üzerine hemen inceleme başlattığı belirtilen açıklamada, iade davasında, İngiliz mahkemesince ek bilgi taleplerinin, Bakanlıkça 87 sayfalık ayrıntılı bir metinle karşılandığı, bu bilgi ve belgelerin usulüne uygun olarak 13 Eylül 2018’de yazı ile diplomatik yoldan gönderildiği vurgulandı.

Haberin Devamı

87 sayfalık yazıda haberlere konu olan değerlendirmelerin yer almadığı aktarılan açıklamada “Londra Adalet Müşaviri hakkında 30 Kasım 2018 itibarıyla inceleme başlatılmış ve ilgili aynı tarihte Ankara’ya çağrılmıştır” denildi.

MÜŞAVİR NE YAZMIŞTI?

Adli Müşavir’in yazdığı yazıda, Akın İpek ile ilgili İngiltere’ye gönderilen 87 sayfalık dilekçenin aksi yönünde görüşler var. Maşvir’in 8 Kasım 2018 tarihli yazısı özetle şöyle: “Türkiye’deki mahkemeler FETÖ üyeliği ve yöneticiliği suçlamalarıyla 31.400 ‘mahkumiyet’ kararı verirken, mahkemelerin aynı ceza kanunu maddeleri kapsamında herhangi bir suç tespit etmeyip, beraat kararı verdiği davaların sayısı 10.657’dir. Anayasal düzene karşı işlenen suçlar kapsamında görülen davalarla ilgili olarak, mahkemeler 190 davada ‘ceza vermiş’ ve 632 tanesi beraatle sonuçlanmıştır. Mahkeme kararlarının yüzde 40’ı FETÖ davalarındaki ihlaller nedeniyle ‘bozulmuştur. Bylock da gizli eylemler yürütmek amacıyla kullanılmadığı sürece bir kanıt olarak kullanılamaz... Mahkûmiyet kararları sadece polis tarafından elde edilen tanık ifadelerine ve diğer kanıtlara dayandırılamaz.”